nlc.hu
Shine
Ma 83 éves Giorgio Armani, az, olasz, aki stílust vitt az amerikaiak öltözködésébe

Ma 83 éves Giorgio Armani, az, olasz, aki stílust vitt az amerikaiak öltözködésébe

Orvosnak készült, majd hét évig bolti eladó volt, végül Richard Gere-nek köszönhetően ő lett az elegancia olasz nagykövete. Nem rossz karrier, főleg, ha hozzávesszük, hogy divatházát csak negyvenegy évesen alapította.

Orvostudománytól a katonaságig

1934. július 11-én, Piacenzában született, szülei középső gyermekeként. Az anatómia, az emberi test felépítése már egész fiatalon érdekelni kezdte, ezért szinte magától értetődő volt, hogy orvos lesz belőle.

Gyermekkorára a II. Világháború borzalmai nyomták rá bélyegét, családja szegény körülmények között élt, mint Armani több interjújában is elmondta, testvérei és az ő számára a korabeli mozik jelentették a menekülés lehetőségét a hétköznapok szörnyűségeiből. A hollywoodi filmek mesevilága rabul ejtette Armanit.

Forrás: http://atribute.armani.com

Később, a középiskola elvégzése után felvételt nyert a Milánói Egyetem Orvostudományi Karára, azonban az élet közbeszólt. 1953-ban, három tanév elvégzését követően besorozták katonának és orvosi ismereteinek köszönhetően a Veronai Honvédségi Kórházba osztották be.

 

Áruházi eladóból divattervező

A katonaság után már nem tért vissza tanulmányaihoz, helyette a milánói La Rinascente áruházban keresett és talált munkát kirakatrendezőként. Kis idő múltán eladói pozíciót kapott a férfiruha osztályon – az itt eltöltött hét év alatt szerzett meg minden tudást és tapasztalatot a marketingről és a divattervezésről, amelyek segítségével később vállalkozását is beindította.

A kettő között azonban eltelt még egy jó évtized, amely idő alatt több márkának is dolgozott divattervezőként. A ’60-as évek közepén Nino Cerutti cégéhez ment el férfiruha tervezőnek, majd barátja, Sergio Galeotti ösztönzésére szabadúszóként is vállalni kezdett designer munkákat több más márka számára is. 1973-ban Milánóban a Corso Venezián nyitotta meg műhelyét, innen dolgozott többet között az Allegri, a Hilton vagy a Gibo számára is.

Galeottival, a nála 11 évvel fiatalabb építésszel a ’60-as évek végén ismerkedtek össze, az ő biztatására döntött úgy, hogy növekvő népszerűségét kihasználva saját márkát alapít. Galeottival nem csak barátok, de üzlettársak voltak. 1975-ben alapították meg a Giorgio Armani S.p.A-t, amely először csak férfi készruha kollekciót kínált, majd egy évvel később már a női vonal is megjelent a márkánál.

Pinterest

undefined

Az Armani

Ruháinak stílusa forradalminak számított akkoriban. Mind a lazán elegáns, lekerekített fazonok, mind pedig a visszafogott színhasználat újszerűnek hatott a ’70-es években. Európában az évtized végére nagy népszerűségre tett szert, az Újvilág meghódításához azonban kellettek a ’80-as évek kasszasiker filmjei. Ekkora már több vonala volt a márkájának, nem csak felsőruházatot, de alsóneműket, fürdőruhákat és kiegészítőket is tervezett.

 

A gyerekruha kollekcióit magába foglaló Armani Junior, a farmerruházatot kínáló Armani Jeans és a trendekre gyorsan reagáló, kifutói kollekciókat bemutató Emporio Armani 1980 óta jelentkezik újdonságokkal minden szezonra. A birodalom azonban ennél még jóval nagyobb, jelenleg 13 üzletágat foglal magába vállalkozása, igaz hamarosan némi ráncfelvarrás következik. A hírek szerint ugyanis a 2018-a tavaszi/nyári szezontól az Armani Collezioni és az Armani Jeans megszűnnek, ezek darabjait, stílusát a Giorgio Armani, az Emporio Armani és az A/X Armani Exchange márkákba szórják szét.

Armani felismerte, hogy a tévéreklámok, magazinok mellett fontos, hogy a filmiparral is jó kapcsolatot ápoljon és a filmcsillagok közül minél többen az ő ruháit viseljék a filmvásznon és a való életben egyaránt. Miután megszerezte a lehetőséget, hogy az 1980-as Amerikai dzsigoló filmhez Richard Gere ruháit ő biztosítsa, egy csapásra sikerült betörnie az amerikai piacra. Hirtelen minden pasi úgy akart öltözködni, mint Gere karaktere a filmben.

Richard Gere és Lauren Hutton társaságában 2003-ban a Giorgio Armani Retrospective kiállításon. Az alkalomra a színészek a filmben viselt egyik öltözéküket vették fel.

Népszerűségét csak tovább fokozta az 1984-ben indult Miami Vice sorozat, amelyben szintén – többek között – Armaniban üldözte a gonoszt a szexi nyomozópáros. Összességében már több mint száz mozifilmhez tervezett kosztümöket nők és férfiak számára egyaránt. A színésznők persze a vörös szőnyeges eseményekre is előszeretettel választanak az haute couture Armani Privé kollekcióból.

Megnézem
Összes kép (10)

Egyedül a vezetői székben

A legnagyobb megrázkódtatást mind magánemberként, mind pedig a vállalatában az jelentette, mikor barátja, Galeotti 1985-ben AIDS-ben elhunyt. A veszteség mélyen lesújtotta Armanit, sokan pedig egyből azon kezdtek spekulálni, vajon képes lesz-e egyedül tovább vinni a siker útján az addig közösen vezetett vállalkozást.

Nos, mára már bőven kiderült, igen. 1989-ben nyitotta meg első éttermét, az ezredfordulóra pedig túl volt már a 200. üzletnyitáson is, köztük az 1998-ban megnyílt első kínai butikkal, amellyel a kommunista országban is megvetette a lábát. Első haute couture kollekcióját 2005-ben mutatta be, rá öt évre pedig beszállt a hotel bizniszbe is első, Dubajban nyitott luxus szállodájával. Természetesen ennek berendezésénél is saját lakberendezési vonalát használta fel, a 2000-ben indított Armani/Casa ugyanis addigra már bebizonyította sikerességét a piacon.

Kevesen vannak ma a divatvilágban, akik olyan sikereket értek el, mint Armani úgy, hogy máig megmaradtak cégbirodalmuk élén. Armani az egyszerűség mentén vitte sikerre kollekcióit, tehetséggel egyesítette a tökéletes szabásvonalban, a lágy anyagokban és a minimalista koncepcióban rejlő eleganciát, amely ready-to-wear vonalainak kulcseleme.

Armani számára a stílus mindig is sokkal fontosabb volt, mint a jövő-menő trendek, és bár sosem hagyhatta figyelmen kívül azokat, a világ egyik legmeghatározóbb divattervezőjeként bizony hatással tudott lenni rájuk – és tud a mai napig is.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top