Shine

Lezajlott az első Chanel divatbemutató – Karl Lagerfeld nélkül

Sőt, egyszerre kettő is.

A Chanel haute couture bemutatója pazar volt, mint mindig. A Grand Palais-t lélegzetelállítóan berendezték, mint egy ideje megszokhattuk. És tele volt hírességekkel az első sor, ahogyan az illik. Egy valaki hiányzott csak, épp az, aki mindezt megálmodta: Karl Lagerfeld.

Karl Lagerfeld a 2019 tavaszi-nyári Chanel kollekció divatbemutatóján (Fotó: Getty Images)

A bemutatót kétszer is megtartották a most zajló haute couture divathéten, az első kezdetekor a konferanszié még csak annyit közölt: „A show végén a hagyományos köszönéshez Mr. Lagerfeld, a Chanel művészeti igazgatója, fáradtságra hivatkozva Virginie Viard-t, a divatház kreatív stúdiójának igazgatóját kérte fel, hogy helyettesítse őt a menyasszonyi ruhát bemutató modell kísérőjeként.”

Divattörténészek a tudói, előfordult-e már valaha az elmúlt 36 év alatt hogy Lagerfeld nem jelent meg egy Chanel divatbemutatón, de talán nem tévedünk, ha úgy véljük, nem véletlen incidensről van szó. A mester ráadásul az esemény második etapján sem vett részt, így azok, akik a délelőtt tízes bemutató alkalmával még rosszmájú megjegyzést tettek rá, hogy biztosan úri passzióból ragaszkodik csak szokásához, miszerint délelőttönként otthonában dolgozik, és csak délután hagyja el azt, nos, ők gyorsan elhallgathattak. A résztvevők ugyanis ismét csak azt a tájékoztatást kapták, hogy Lagerfeld fáradt. És még egy mondattal többet: „Gyors felépülést kívánunk Mr. Lagerfeldnek.”

Karl Lagerfeld 85 éves. 1983 óta a Chanel divatház művészeti igazgatója, egy évvel később elindította saját divatmárkáját és évtizedek óta neki köszönheti szárnyalását a Fendi is. Élete a divat, a divattervezés, az alkotás. Általa már utáltan is vaskos könyvet lehetne megtölteni eddigi munkásságával, amelyet annyi elhivatottság, szenvedély és megszállottság jellemez.

Mégis, sajnos ő sem halhatatlan. 85 éves idős úr, aki egész életében dolgozott, alkotott. Ha valakiről, hát róla valóban elmondható, hogy életét a munkájának, hivatásának áldozta. Suzy Menkes, a Vogue újságírójának instás videóján látható, vasárnap még személyesen nézte át a teljes kollekciót a bemutató előtt, de itt is észrevehető: Lagerfeld fáradt. Elfáradt. A teste legalábbis biztosan, amint már nem tud palástolni sem kesztyűivel, sem szakállával.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Karl surveyed on Sunday every outfit he had designed for Chanel Haute Couture at the Grand Palais

Suzy Menkes (@suzymenkesvogue) által megosztott bejegyzés,

Jobbkeze, Virginie Viard hosszú ideje ott állt mellette a bemutatókat követően a kifutón és talán nem lövünk mellé, ha úgy gondoljuk, ő lesz az, aki a divatházat méltón tovább viszi majd, ha eljön annak az ideje. 2010-ben, Alexander McQueen halálát követően Sarah Burton, McQueen korábbi szárnysegédje lett a divatház kreatív igazgatója, aki azóta számtalan alkalommal bebizonyította, megérdemelten vette át a pozíciót – gondoljunk csak Katalin hercegné menyasszonyi ruhájára. A Chanel esetén egy hasonló döntés épp így helyénvalónak tűnik.

Mégis, hogy hogyan tovább, azt a következő hetekben biztosan meg tudjuk. Pár hét és kezdődik a Párizsi Divathét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top