Shine

Bírói engedélyhez kötik a plasztikai műtéteket Iránban

2 hónap börtönre vagy 74 ostorcsapásra ítélhetik azt, aki bírói engedély nélkül plasztikáztat.

Iránban végzik talán a legtöbb orrplasztikát a világon, évente mintegy 40 ezret. Többségében nők fekszenek kés alá, de az utóbbi években egyre több férfi is plasztikáztatja az orrát, vagy épp a hasáról szívatja le a zsírt. A jövőben azonban nehezebb dolguk lesz azoknak, akik műtéti úton változtatnák meg a külsejüket.

A héten bejelentett új rendelet szerint mostantól a pácienseknek bírói engedélyt kell kérniük a plasztikai beavatkozások előtt. Akik ezt elmulasztják, bűncselekményt követnek el, mely büntetőeljárást von maga után. Akár 10 naptól 2 hónapig tartó börtönbüntetésre és/vagy 74 ostorcsapásra is ítélhetik őket.

(Getty Images)

Dr. Mahmood Abbasi, az Iráni Orvosi Szövetség jogi osztályának elnöke mindemellett szorgalmazza, hogy törvényileg tiltsák be az olyan extrém plasztikai eljárásokat, mint a „macskaszemek”, a „szamárfülek” vagy épp a szemszín megváltoztatása.

Teheránban közel 200 plasztikai sebész dolgozik hivatalosan, az iparág pedig több ezer embert foglalkoztat, számos, engedéllyel nem rendelkező, privát klinikán is.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top