Shine

Ennyit retusálnának fotóikon a kamaszok, hogy azokat elfogadhatónak találják

Megdöbbentő eredménnyel zárult a felmérés, amelyben tinédzserekre bízták, hogy addig retusálják fotóikat, míg azokat Insta-barátnak nem tartják.

A Selfie Harm projektet John Rankin Waddell brit fotós találta ki, aki tizenöt kamaszlányt és fiút kért fel rá, hogy az arcukról készített, természetes vonásaikat visszaadó fotókat addig javítgassák, míg azok véleményük szerint közösségimédia-baráttá nem válnak. Az eredmény egészen sokkoló lett: a fiatalok egytől egyik hasonló módon torzították vonásaikat, hogy azok az alkalmazások szűrőivel ellátott, szénné retusált fotókhoz, az influenszerek hipertökéletes tucatszelfijeihez hasonlítsanak.

Fotó: instagram.com/vizorio

A rajzfilmkaraktereket idéző, nagy szemek, teltebb ajkak, dús szemöldök mindegyik kész fotón megjelent, mint ahogyan előszeretettel fosztották meg magukat a karakterességüket, arcuk egyediségét adó részletektől is.

Még csak abban sem mutatkozik különbség, hogy fiúról vagy lányról volt szó, a srácok ugyanis legalább annyi kritikával illették portréikat, mint az ellenkező nem képviselői. Sőt a tökéletesség iránti vágy életkor szempontjából sem mutatott eltérést, a 10 évesnél is épp úgy meg volt már rá az igény, mint 18 éves társai esetén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top