Shine

Divatkiállítás nyílik a Kiscelli Múzeumban

A kiállításon minden ragyog, akárcsak az égitestek körülöttünk.

A ruha a kommunikáció egyik eszköze, viselőjének kitűnni vágyása a divat egyik mozgatórugója. Ami csillog, az pedig biztosan magára vonzza a tekinteteket. Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszálya, Medveczky Ilona fellépőruhája vagy a USE designer darabjai mind csillognak és mind mást szimbolizálnak a Kiscelli Múzeum Ragyogj! – Divat és Csillogás című kiállításán. Hogyan függött össze a flitterek, gyöngyök megjelenése az estélyiken a gázlámpa vagy az elektromosság megjelenésével? Milyen ruhák mutattak jól gyertyafényes bálokon, és melyek a diszkógömb mellett? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a kiállításon.

Ragyogj! -Divat és Csillogás kiállítás a Kiscelli Múzeumban
(Fotó: Kondella Misi – Kiscelli Múzeum)

A múzeum lenyűgöző Templomterében a fényeket és a csillogást mutatja be a kurátor, Szatmári Judit Anna. Az október 10-én nyitó kiállítás körüljárja, hogyan fejlődött a csillogás divatja a 18. századtól napjainkig, egyúttal bemutatja azt is, hogy az ember öltözködését mennyiben befolyásolja a reprezentáció, a státusz, és mennyiben az egyéni döntés. A luxus jelentése élvhajhászat, a szóból egy etimológiai tévedés folytán keletkezett a magyar „fényűzés” kifejezés, amely a vágyott, ám elérhetetlen, értékes, csillogó dolgokra utal. 

A fény teszi lehetővé, hogy lássuk a tárgyak felületét, csillogását. A kiállításon minden ragyog, akárcsak az égitestek körülöttünk. Ez adja a Ragyogj! rendezőelvét is: egyrészt az égitestek fényének jellege, másrészt a világosság és a sötétség, a nappal és az éjszaka kettőssége. A Naphoz arany, a Holdhoz ezüstös fehér, a csillagos égbolthoz fekete arany, ezüst tárgyakat társított a Kiscelli Múzeum textilgyűjteményének vezetője. A vizuális egyezésen túllépve a „napos” oldalhoz tartoznak azok a csillogó ruhák és kiegészítők, amelyeknek az elsődleges funkciója a hatalmi és társadalmi reprezentáció, a dominancia és a gazdagság kifejezése. Az éjszakai fények folytatása az estélyi csillogás: itt a bálok, táncok és a csábítás látszólag könnyedebb világába lépünk be.

„Sötétben hiábavaló a szépség” – mondja Szatmári Judit Anna, a múzeum textilgyűjteményének vezetője. A 19. század második felében a divatot Párizsból, „a fény városából” diktálták, ahol a híres divattervező, a haute couture atyja, Charles Frederick Worth még arra is gondolt, hogy divatházában egy külön termet rendezzen be, ahol a mesterséges világítást imitálta az estélyi ruhák próbájához. Ez volt a salon de lumière.

Ragyogj! -Divat és Csillogás kiállítás a Kiscelli Múzeumban

Ragyogj! – Divat és Csillogás kiállítás a Kiscelli Múzeumban
(Fotó: Kondella Misi – Kiscelli Múzeum)

Erzsébet királyné menyasszonyi ruhájából, amelyet Ferenc József császárral 1854-ben tartott esküvőjén viselt, készült egy miseruha, ennek egy darabját is láthatjuk a Kiscelli Múzeum kiállításán. Az ezüstszállal átszőtt palástot a hatalom és uralkodás szekció mutatja be. Az uralkodók megjelenése tükrözte hatalmukat, jelentőségüket és gazdagságukat. Öltözékük ragyogása együtt járt annak értékével: nemesfémek, fémszállal átszőtt vagy díszített textíliák mutatják a ruhák társadalmi státuszszimbólum-jellegét. A csillogás az olcsóbb anyagok, műszálak megjelenésével vált egyre inkább a mindennapok részévé – ma már minden gyereknek van flitteres pólója. Az esti csillogás a sztárok extravagáns fellépőruháiból mára a délutánok és a hétköznapok részévé vált.

Ragyogj! -Divat és Csillogás kiállítás a Kiscelli Múzeumban
Megnézem
Összes kép (4)

A sztárok öltözködését azonban ma is kiemelt figyelem övezi: az utóbbi évek trendje, hogy szinte azon „versenyeznek” a gálákon, hogy ki tud minél kevesebbet takaró, de annál rafináltabb estélyit felvenni. A kiállításon látható Medveczky Ilona egykori, sokat mutató fellépőruhája, ami a mai normákhoz képest már szinte természetesen villant. A kiállítás gerincét a Kiscelli Múzeum textilgyűjteménye adja, ami a klasszikusok mellett büszkélkedhet sok kivételes kortárs darabbal is. A kiállításon az egyes témákhoz ezekből is válogatott a kurátor, így látható lesz Abodi, Artista, Camou, Je suis belle, Konsánszky Dóra, Tóth Bori vagy USE Unused ruha is. Akit a divat, a társadalom változása, vagy a fényűzés érdekel, március közepéig tekintheti meg a Ragyogj! – Divat és csillogás című kiállítást a Kiscelli Múzeumban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top