Teszteltünk 9 szájfényt, hogy megtaláld a legjobbat

A ragacsfaktor ingadozó volt, így a véleményünk is.

Hogy mitől jó egy szájfény? Elsőként talán attól, hogy nem ragacsos, mégis ragyogó fényt ad az ajkaknak. Bónusz, ha színt is, bár ez nem mindig elvárás, fontosabb, hogy semmiképp se szárítson, sőt, inkább hidratálja az ajkakat.

Nehéz mindennek megfelelni, pedig vannak köztük jók – majd mindjárt látni is fogjátok –, csak ne támasszunk irreális elvárásokat: a szájfény nem rúzs. Sem a szín intenzitásában, sem annak tartósságában. Ellenben bármikor előkapható és tükör nélkül újrakenhető, néhányuktól pedig a matt rúzsok is megemberelik magukat.

Azt mondják, 2020 egyik vezető szépségtrendje a szájfénytől ragyogó ajkak, megnéztük hát, az egyes márkák büszkeségei mire is képesek.

Estée Lauder – Pure Color Envy Kissable Lip Shine

Estée Lauder – Pure Color Envy Kissable Lip Shine

Tesztelt árnyalat: 420 Rebellious Rose

Kiszerelés, látvány: Letisztult, nagyon igényes kiszerelésű szájfény, ránézésre látszik, hogy luxusmárkáról van szó.

Applikátor típusa: Ecsetes.

Első benyomás: Amit rögtön kiemelnék, az az ecsetes kialakítás: nem is értem, miért nem használják szélesebb körben. Nagyon szépen lehet a kontúrokat kialakítani, felvinni a színt, adagolni, mennyi szájfény kerüljön ajkainkra, szóval szuper a kialakítás. A szájfény illata visszafogott, édeskés, az íze semleges.

Fotó: Leéb Ádám

Tapasztalatok: A tesztelt árnyalat épp az a fajta rózsás szín volt, mely közel áll a száj természetes színéhez, mégis látszik, hogy rajta van (és mégsem feltűnő, ha kezd lekopni.) Kellemes érzés volt viselni, nem ragadt, ellenben érezhetően hidratált. Egy délelőttöt és a tízórai kávémat szépen bírta, délre láttam úgy, hogy ideje pótolni a színt. Rúzzsal ezt a konkrét árnyalatot felesleges keverni, nagyon szép, természetes színt ad nélküle is az ajkaknak.  

Ár: 10.400 Ft

MAC – Patent Paint Lip Lacquer

MAC – Patent Paint Lip Lacquer

Tesztelt árnyalat: 587 Lacquered Up.

Kiszerelés, látvány: Karakteresen letisztult dizájn.

Applikátor típusa: Szivacsos.

Első benyomás: Az illata a márkától megszokott jellegzetes, púderes illat, az íze semleges. Az állaga krémes, felkenés előtt érdemes az applikátorról lehúzogatni a felesleget, mivel nem kell belőle sok. Pár mozdulattal eloszlatható és egyenletesen fed. Egy halványabb rúzzsal egyenértékű színt ad. Egészen apró csillámok vannak benne, melyek természetes hatású fényt kölcsönöznek az ajkaknak. Pillanatok alatt megszárad, utána egyáltalán nem ragacsos.

Fotó: Leéb Ádám

Tapasztalatok: Érzetre olyan, mint egy jó minőségű ajakbalzsam, a legkevésbé sem zavaró, inkább kifejezetten komfortos viselet. Háborgatás nélkül órákig fenn marad, még az ivást is bírja. Mivel magában is felér egy rúzzsal, ezt rúzs fölé nem kenném.

Ár: 7900 Ft

Guerlain – KissKiss Liquid Glitter Shiny Szájfény

Guerlain – KissKiss Liquid Glitter Shiny Szájfény

Tesztelt árnyalat: L 363 Lady Shine

Kiszerelés, látvány: Kifejezetten elegáns, a szájfények esetében kevésbé megszokott, szögletes üveg.

Applikátor típusa: Szivacsos.

Első benyomás: Az állaga sűrű, telt és krémes. Az illata arckrémhez hasonlít, az íze kicsit olyan, mintha virágba haraptam volna. Az applikátor mérete ugyan nem nagy, viszont így is kissé sokat visz fel egyszerre a szájfényből.
Nagyon enyhe színt, viszont annál intenzívebb, lakkszerű fényt ad, amit az aprócska csillámok még hangsúlyosabbá tesznek.

Fotó: Leéb Ádám

Tapasztalatok: Meglehetősen ragacsos és nehéz viselet önmagában is, rúzs felett pedig pláne elnehezíti az ajkakat. Tény, hogy cserébe számottevő optikai tuningot ad. Tartósnak tartós, gyakorlatilag csak sminklemosóval tudtam leszedni és a csillámoktól még így sem tudtam teljesen megszabadítani a számat. Viszont így derült ki ennek a terméknek a rejtett szuper képessége is: felkened, utána zsebkendővel leitatod, a lakkos fény, a szín és a ragacsosság ettől eltűnik, viszont finoman csillámos marad a szád. 

Ár: 13.100 Ft

Erborian – Rose Infusion Tinted Lip Oil

Erborian – Rose Infusion Tinted Lip Oil

Tesztelt árnyalat: Rose Infusion.

Kiszerelés, látvány: Műanyagtubusos kiszerelésű, ránézésre átlagos, mérete pici, igazi táskabarát (becsapós, mert határozottan sok ajakolajat tartalmaz).

Applikátor típusa: Nem applikátoros, tubusból kell kinyomni és annak lapos fejével vihetjük fel ajkainkra az ajakolajat.

Első benyomás: Ez egy színezett ajakolaj, vagyis nem szimplán szájcsillogtató funkciója van, hanem ápolja is azt. Felvinni, eloszlatni nagyon könnyű, elég egy picit kinyomni belőle, így kiadós mennyiség. Önmagában áttetsző, rózsás színt ad az ajkaknak, de nem erős a színe, nyugodtan használható bármilyen árnyalatú matt rúzs fölé is. Íze, illata nincs, nagyon szép fénye van, csillámok nélkül. Egyáltalán nem ragacsos sem magában, sem rúzs fölött használva. 

Fotó: Leéb Ádám

Tapasztalatok: Amit kiemelnék, hogy tényleg szuper ajakápoló olaj, nagyon szépen puhítja, hidratálja az ajkakat, így a szárító, matt rúzsok fölé is érdemes tenni belőle egy picit. Evés-ivás nélkül 4-5 óra múltán is érezni az ápoló hatást, de látványban előbb eltűnik, olyan 2-3 órát bír.  

Ár: 4990 Ft

Mádara – Glossy Venom Hydrating Lip Gloss

Mádara – Glossy Venom Hydrating Lip Gloss

Tesztelt árnyalat: 74 Nude Coral.

Kiszerelés, látvány: Ízléses papírdoboz is jár a szájfényhez, melynek tubusa igényes, letisztult.

Applikátor típusa: Szivacsos.

Első benyomás: Nagyon enyhe, édeskés illata, felkenve ezt nem is érezni, ami tetszett. Íze semleges, fénye nagyon szép ragyogó, amit a nagyon apró csillámoknak köszönhet, melyet tartalmaz. Ezeket látni szinte nem is lehet, csak a fényét dobják meg ajkainknak. Az applikátor megfelelő mennyiséget visz fel, az általam próbált szín egy világos, barackos árnyalat, ami önmagában inkább csak picikét világosabbá, fényessé teszi az ajkakat, matt rúzs fölött használva gyönyörűen feldobja azt – de világosít is a rúzs árnyalatán, ezzel érdemes számolni. 

Fotó: Leéb Ádám

Tapasztalatok: Ez egy vegán és állatkísérletmentes szájfény, ami sokaknak pozitívum lehet. Kellemes volt viselni, picikét ragadt, de egyáltalán nem zavaró mértékben. Alapjáraton bírja ő is a szájfényektől megszokott, pár órás hatóidőt, szépen, egyenletesen tűnik el ajkainkról. Tetszett, hogy érezhetően hidratálta az ajkaimat, mikor ezt használtam, külön ajakápolóra nem is volt szükségem. 

Ár: 6990 Ft

Inglot – Me Like Volumizing Lip Gloss

Inglot – Me Like Volumizing Lip Gloss

Tesztelt árnyalat: 51 Vesper.

Kiszerelés, látvány: A szájfényeknél megszokottnál valamivel dundibb, masszívabb üveg.

Applikátor típusa: Szivacsos.

Első benyomás: Kimondottan sűrű állagú, a szaga enyhén citrusos, íze gyakorlatilag nincs. Bár ahogy az üveg, úgy maga az applikátor is vaskosabb, maga a szivacs pont annyi anyagot vesz fel, hogy kényelmesen eloszlatható legyen az ajkakon. Felkenve színtelen, viszont nem csupán magas és meleg fényt ad, de határozottan csillogóvá és optikailag dúsabbá is teszi az ajkakat. 

Fotó: Leéb Ádám

Tapasztalatok: Kicsit ugyan ragacsos, de hidratált érzetet ad, nem csak közvetlenül a felkenés után, hanem később is. Evés-ivás nélkül órákig a helyén marad. Nehezebb, eleve fényes textúrájú rúzsok fölé sok, viszont könnyedebb, inkább matt rúzsokkal kombinálva működik.

Ár: 4990 Ft

Inika – Certified Organic Lip Glaze

Inika – Certified Organic Lip Glaze

Tesztelt árnyalat: Blossom.

Kiszerelés, látvány: Letisztult, hengeres tubusban érkezik a szájfény, a márkától megszokott, igényes papírdobozkában. 

Applikátor típusa: Szivacsos.

Első benyomás: Illata nagyon enyhe, természetes, ajkainkra felvíve nem is érezni. Íze semleges, fénye szépen csillogó, amit a nagyon apró, fényvisszaverő alkotóelemeknek is köszönhet. Egészen világos, barackos árnyalatot teszteltem, akkor mutatott szépen, ha vékony rétegben vittem fel, ekkor a színt is szépe el lehetett oszlatni és viselése is kényelmes volt. Applikátoráról a mennyiséget érdemes picit lehúzni, úgy adagolni a felvitt mennyiséget.

Fotó: Leéb Ádám

Tapasztalatok: Pár órát szépen kibír, evésnél nyilván lekopik, mint minden szájfény. Pozitívuma volt, hogy szépen hidratálta, ápolta az ajkat. Nem ragacsos, nem tapasztja össze az ajkakat, matt rúzzsal szépen együttműködik, igazán szép fényt ad nekik, de figyeljünk rá, hogy föléjük is csak kis mennyiséget vigyünk fel. Érdemes róla még tudni, hogy vegán, állatkísérletmentes és természetes, minősített natúrkozmetikum.

Ár: 6990 Ft

Avon – Show Glow Holochrome Ajakfény

Avon – Show Glow Holochrome Ajakfény

Tesztelt árnyalat: Rose Quartz

Kiszerelés, látvány: A a nevéhez méltón fénylő, rozéarany kupakos és feliratos, hengeres, átlátszó tubust kapott a szájfény.

Applikátor típusa: Szivacsos.

Első benyomás: A tubusában egészen extrém színű, hipercsillámos terméknek tűnik, amit elsőre bulikba tudnék csak elképzelni, ajkainkon azonban egészen másként hat. A (kipróbált) mályvás-rózsaszínes szín fénnyé szelídül és egy abszolút hordható, mutatós színt ad ajkainknak. A holografikus csillogás jelen van, valójában nehéz megmondani, felkenve milyen színű, néha még aranyló árnyalat is látszik, de az egész áttetsző módon, konkrét csillámok pedig egyáltalán nem látszódnak, ami szuper. Állaga sűrűbb, illata nagyon visszafogott, talán picit gyümölcsös, íze semleges. 

Fotó: Leéb Ádám

Tapasztalatok: Vékony rétegben is elég felvinni, hogy látványos legyen, picikét ragacsos, amolyan szájfény módjára. A szín 2-3 óra alatt lekopik, de a csillogásból akkor is marad egy pici, szárító hatást nem tapasztaltam. Matt rúzsok fölött jól működik, már egy kevéske is látványosan csillogóvá teszi az ajkakat, de színek tekintetében érdemes összenézni őket. 

Ár: 1800 Ft

Miss Sporty – Precious Shine 3D Lip Gloss

Miss Sporty – Precious Shine 3D Lip Gloss

Tesztelt árnyalat: Luxurious Nude

Kiszerelés, látvány: Nem egy túlbonyolított dizájn, túlzás lenne azt állítani, hogy könnyen megkülönböztethető más, azonos kategóriájú termékektől, de a célnak megfelel.

Applikátor típusa: Szivacsos.

Első benyomás: Az állaga sűrű, enyhén nyúlós. A szaga szintetikusan édeskés, íze szinte egyáltalán nincs. Az üvegben látható színtől eltér, ahogy az ajkakon kinéz, felkenve ugyanis színtelen. A nevében ígért 3D hatás annyiban nyilvánul meg, hogy kékes-lilás-zöldes csillámok vannak benne, amivel hűvös, holografikus fényt ad az ajkaknak.

Fotó: Leéb Ádám

Tapasztalatok: Enyhén ragacsos, érzetre viszont nem kellemetlen, szinte ajakbalzsamszerű viselet. Egyenletesen, de viszonylag gyorsan kopik, 2-3 óra elteltével evés-ivás nélkül is eltűnt az ajkaimról. Rúzsok felfényezésére abszolút bevált, jó minőségű rúzs fölött még tartósabb is volt, mint önmagában.

Ár: 999 Ft