Shine

Menyasszonyi ruhák nagyanyáink korából, amikben ma is férjhez mehetnénk

Ha meglenne még, te szívesen férjhez mennél a nagymamád menyasszonyi ruhájában?

Míg nálunk a legtöbben kölcsönzőből bérlik a menyasszonyi ruhájukat, az angolszász országokban nem ritka, hogy az esküvői ruhák anyáról lányára öröklődnek, vagy akár még az unoka is a nagymama menyasszonyi ruhájában megy férjhez. Bár az esküvői divat szezonról szezonra változik, a vintage ruhák a szó szoros értelmében véve örök klaszikusnak számítanak. Épp ezért nagyon szerencsések azok a menyasszonyok, akik hozzá tudnak jutni egy jó állapotú, évtizedekkel ezelőttről való esküvői öltözékhez, különösen, ha az egy szeretett családtagé volt.

A Fortepan archívumát nézegetve jó néhány olyan esküvői képet találtunk, melyekeről a menyasszonyi ruhákat ma is fel lehetne venni. Mutatjuk a szerintünk legszebbeket.

Letisztult vonalú ruha, izgalmas fátyollal

Letisztult vonalú ruha, izgalmas fátyollal (Forrás: Fortepan, Simon Tibor)

Ezt az esküvőt 1930-ban tartották. A ruha egyszerű, letisztult. A fátyol és a hozzá igazított frizura adta meg az igazi karaktert az öltözéknek. 

Ez az uszály egy álom

Ez az uszály egy álom (Forrás: Fortepan, Négyesi Pál)

Ezen az 1936-os fotón egy igazán hercegnős, mégsem giccsesen habos-babos ruhát viselt az ara. Az uszály pedig maga a tüllből készült, megvalósult álom.

A 2020-as trendeknek is megfelel

A 2020-as trendeknek is megfelel (Forrás: Fortepan, Kurutz Márton)

Ez az 1938-ból való szett gy ez 2020-as esküvőn is simán megállná a helyét. A szinte folyékonyan omló ruhaanyagra ránézni is jó. A hangsúlyos ujjmegoldás pedig idén is hatalmas trend.

Népi motívumokkal

Népi motívumokkal (Forrás: Fortepan, Mészöly Leonóra)

Különleges volt 1942-ben és annak számítana ma is ez a vélhetőleg hímzett, népi motívumokkal díszített esküvői öltözék.

Már 1942-ben is esküdtek rövidebb ruhában

Már 1942-ben is esküdtek rövidebb ruhában (Forrás: Fortepan, Hegedűs Judit)

Már a múlt század negyvenes éveiben sem vágyott minden ara földig érő ruhára. Ez a fiatal nő például térdig érő csipkeruhában állt az anyakönyvvezető elé.  A necchálós fejdísz és a kesztyű pedig igazán dívássá tette az outfitet.

A masni és a fejdísz...

A zsabó és a fejdísz…(Forrás: Fortepan, Hámori Gyula)

Midi fazonú ruhát választott ez a menyasszony is, 1946-ban. A sikkes blúz és a fejdísz mellett nem is volt szükség bonyolutabb vagy hosszabb szoknyára.

A válltömés első divathulláma idején

A válltömés első divathulláma idején (Forrás: Fortepan, Hámori Gyula)

A negyvenes évek közepén tartott még a válltömés első nagy divathulláma, ami a menyasszonyi ruhékon is éreztette a hatását. Ez az öltözék a nyolcvanas években is trendi lett volna, de viselhetné egy mai ara is.

A ruha is csodás, a kalap pedig tökéletes

1951 (Forrás: Fortepan, Hámori Gyula)

Az áttört anyagú ruha csodás, a kalap tökéletes és még a cipő is hibátlanul passzol a szett többi eleméhez. Az ara, vagy aki segített neki az öltözék összeállításában, zseniális stílusérzékkel rendelkezett.

Minimál 1954-ből

Minimál 1954-ből (Forrás: Fortepan, Krasznai Gyula)

Ez a szett maga az üde minimál. Bár a fotó egy magyar menyaszonyt ábrázolt, a szettet egy korabeli, hollywoodi filmben is el tudnánk képzelni.

Még több menyasszonyiruha-inspiráció:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top