Shine

A popkultúra 15 legikonikusabb bajusza

Akad köztük, mely híresebb lett, mint maga a viselője, és olyan is, mely még a síron túl is tökéletesen áll, valamint egy női arcszőrzet is. 15 legendás bajusz.

Salvador Dalí

Egy 2010-ben, több mint 14 ezer ember bevonásával készült kutatás szerint minden idők legismertebb bajusza Salvador Dalí-é volt.  A festőművész az 1920-as évek vége felé növesztett úgynevezett Menjou-bajuszt, mely Adolphe Menjou amerikai némafilm-színészről kapta a nevét. Az 1930-as évek végéig ehhez a stílushoz tartotta magát, majd ezután kezdte a szőrzetet hosszúra növeszteni és antennaszerűen viselni, mely a védjegyévé vált. A leghosszabb az 1950-es évek közepén volt a bajusz: akkoriban a 25 centimétert is elérte.

Salvador Dalí

Salvador Dalí (Fotó: Arthur Fellig /International Center of Photography/Getty Images)

Bár az ezt követő évtiedekben a bajusz egyre rövidebb lett, a dizájnt Dalí 1989-ben bekövetkezett haláláig, sőt, a síron túl is megtartotta. 2017-ben ugyanis felnyitották a kriptáját, mivel egy nő azt állította magáról, hogy a művész házasságon kívüli kapcsolatából született lánya, a bíróság pedig elrendelte, hogy vegyenek DNS-mintát a néhai festő földi maradványaiból. Az exhumálás során a bebalzsamozott holttestet jól konzervált állapotban találták, bajsza pedig pontosan 10 óra 10 perces szögben állt, ugyanúgy, ahogy életében.

Freddie Mercury

Freddie Mercury-t még bajusz nélkül és vállig érő hajjal ismerte meg a világ, a Queen frontembere csak a nyolcvanas években vágatta rövidre a haját, amihez sűrű Chevron-bajuszt is növesztett. Többféle magyarázat is létezik azzal kapcsolatban, hogy miért: az egyik verzió szerint az énekes a meleg férfiak körében akkoriban népszerű, úgynevezett clone look-ot tette magáévá, melynek egyik stílusjegye ez a bajusz volt. Elképzelhető ugyanakkor az is, hogy szabálytalan fogsoráról akarta elvonni vele a figyelmet. Akárhogy is, az új stílus nem tetszett mindenkinek, előfordult, hogy a koncerteken a rajongók borotvákat dobáltak fel a színpadra. Mégis, Freddie Mercury ezzel a külsővel vált legendává.

Freddie Mercury

Freddie Mercury (Fotó: Steve Jennings/WireImage)

A bajuszt már az  I Want to Break Free klipforgatására le akarta borotválni, ám a rendező azt kérte, hagyja meg, mivel úgy viccesebb lesz a videó és lássuk be, ebben igaza lett. Az 1987-es The Great Pretender klipjéhez viszont már tényleg legborotválta az arcszőrzetet. A bajuszt később visszanövesztette, sőt szakállt is hozzá, élete utolsó szakaszában viszont már ismét arcszőrzet nélkül mutatkozott.

Charlie Chaplin

Az úgynevezett fogkefebajusz már az 1800-as évek végétől divatban volt, Charlie Chaplin pedig 1914-ben növesztett magának ilyet. Egy későbbi interjújában elárulta, azért döntött emellett, mert úgy vélte, viccesebbé teszi a megjelenését, azonban elég kicsi ahhoz, hogy a ne rejtse el az arcjátékát.

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin (Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images)

Chaplin és Adolf Hitler bajusza között egyértelmű volt a hasonlóság, a diktátor ráadásul rajongója is volt a színésznek, azonban a történészek szerint nincs bizonyíték arra, hogy róla koppintotta volna fogkefebajuszát. Chaplin ugyanakkor A diktátor című 1940-ben készült filmjében kihasználta a hasonlóságot.

Frida Kahlo

Ha csupán egy fejtetőn keresztezett, virágokkal díszített fonatot, egy összenőtt szemöldököt és egy bajuszt látunk egymás alatt, azonnal Frida Kahlo-ra asszociálunk. A mexikói festőnő legendás arcszőrzete egyszerre hangsúlyozta maszkulin és feminin szépségét. Azzal, hogy nem borotválta le azt, sőt, a szemöldökét gyakran ceruzával még sötétebbre satírozta, a természetességet, a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákkal való szembefordulást, illetve az európai szépségideál elutasítását hangsúlyozta. Ugyanúgy, mint tradicionális mexikói öltözékeivel.

Frida Kahlo

Frida Kahlo (Fotó: Getty Images)

Bár a popkultúrába is természetes vonásaival vonult be, és saját festményein is így ábrázolta magát, mégis számos alkalommal cenzúrázták azokat, az 1938-as Vogue-címlapjától kezdve a 2018-as Victoria & Albert Múzeumban tartott tárlatának plakátjáig, vagy épp a róla mintázott Barbie babán.

Clark Gable

Hollywood hőskorában számos színész megpróbálozott a ceruzabajusszal, ám tény, hogy senki sem tudta úgy viselni, ahogy Clark Gable

Clark Gable

Clark Gable (Fotó: Clarence Sinclair Bull/John Kobal Foundation/Getty Images)

Az arcszőrzet egyébként a színész karrierje során valójában időről időre változott némileg, azonban az 1939-es Elfújta a szél Rhett Butler-jeként viselt változat ma is a klasszikus sárm megtestesítője.

Albert Einstein

Albert Einstein megjelenéséhez legalább annyira hozzátartozott a bozontos bajusz, mint a kócos frizura. Bár a hajviselet és az arcszőrzet fehér színben rögzült az emlékezetben, azonban a tudós már azelőtt ugyanígy hordta ezeket, hogy megőszült volna. 

Albert Einstein

Albert Einstein (Fotó: Hulton-Deutsch/Hulton-Deutsch Collection/Corbis via Getty Images)

Egy életrajzi könyv szerint Einstein egy alkalommal fényképeket nézegetett magáról, melyeket fotósa, Alan Windsor Richards készített róla, majd a bajuszára mutott és megjegyezte: “Ha nem viselném ezt, úgy néznék ki, mint egy nő.”

Hulk Hogan

Hulk Hogan, a rajzfilmfiguraszerű amerikai pankrátor az 1970-es évek közepe óta ragaszkodik jellegzetes frizurájához és patkóbajszához, ami egészen egyértelműen attól vált ikonikussá, hogy ordenáré módon vérciki. 

Hulk Hogan

Hulk Hogan (Fotó: Krettler/Walt Disney Television via Getty Images)

Különösen platinaszőkében. Igaz, Hogan néhány éve megőszült, így lobogó tincsei és arcszőrzete sem igazán platina már, inkább egyszerűen ősz.

Frank Zappa

A Zappa – egyszerűen csak így emlegetik Frank Zappa arcszőrzetét, mely egy bajuszból és egy úgynevezett soul patch-ből (ajak alatti szőrpamacsból) állt. A dizájn ma már jogvédett.

Frank Zappa

Frank Zappa (Fotó: Chris Walter/WireImage)

A zenész tiszteletére egy 1994-ben felfedezett pókfaj a Pachygnatha zappa nevet kapta, mivel hasonló mintát visel a testén, mint amilyen Zappa arcszőrzete volt.

Little Richard

A közelmúltban elhunyt Little Richard zenei munkássága mellett a ceruzabajusz újraértelmezésében is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Az ő bajusza ugyanis már nem magának a ceruzának a vékonyságával vetekedett, hanem inkább úgy nézett ki, mintha azzal rajzolták volna.

Little Richard

Little Richard (Fotó: Tim Graham/Getty Images)

Azon túl pedig, hogy a saját arcán ikonikussá vált, további két nem kevésbé ikonikus bajuszt is bevallottan inspirált.

John Waters

Az egyik ilyen John Waters amerikai filmrendező, aki egy interjújában mesélt arról, hogy 19 évesen Little Richard akart lenni, és a zenész tiszteletére növesztett bajuszt, mégpedig abban a reményben, hogy egyben ő lesz ezzel az egyetlen fehér férfi Amerikában, aki ilyen arcszőrzetet visel.

John Waters

John Waters (Fotó: Aaron Rapoport/Corbis/Getty Images)

Watersnek sikerült eggyel még vékonyabbra venni a ceruzabajuszt, mely ebben a formában szinte inkább egy elcsúszott szájkontúrra hasonlít. A 74 éves, már teljesen ősz hajú filmrendező egyébként máig is feketében hordja a jellegzetes bajuszt.

Prince

A másik Little Richard-ihetésű bajusz Prince-é volt, ő is magára formálta azonban a stílust, ugyani az orra alatt két párhuzamos, felfelé futó csíkkal toldotta meg, illetve a szája vonalánál szélesebben, lefelé görbülő ívben hordta.

Prince

Prince (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Magnum

Tom Selleck a nyolcvanas évek óta hord Chevron-bajuszt, az arcszőrzetet ennélfogva számos szerepében viselte, mégis Thomas Magnum nyomozó karaktere rögzítette az emlékezetünkben.

Thomas Magnum szerepében Tom Selleck

Thomas Magnum szerepében Tom Selleck (Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Méghozzá olyannyira, hogy ez a bajusz gyakorlatilag önálló életre kelt és valójában sokkal híresebb, mint maga a tulajdonosa.

Borat

Sacha Baron Cohen brit komikus Borat karaktere minimum két maradandó dolgot is beleégetett a popkultúrába, valamint a retinánkba. Az egyik – és fájdalmasabb – a neonzöld mankini.

Borat

Borat (Fotó: George Pimentel/WireImage)

A másik pedig nyilvánvalóan a Freddie Mercury-t és Magnumot egyszerre idéző bajusz. 

Zorro

Zorro szerepét az elmúlt 100 év során egy sor hollywoodi híresség magára öltötte a különféle mozis és tévés feldolgozásokban, Douglas Fairbankstől kezdve Guy Williamsen át egészen Antonio Banderasig

Zorro szerepében Guy Williams

Zorro szerepében Guy Williams (Fotó: Walt Disney Television via Getty Images Photo Archives/Walt Disney Television via Getty Images)

Az első Zorro-film 1920-ban készült, a ceruzabajusz-divat idején, így a hős is ilyen arcszőrzetet kapott. Ez pedig olyannyira a karakter részévé vált, hogy az álarcával együtt az összes többi megszemélyesítője is megtartotta.

Poirot

Agatha Christie Poirot-regényeiből szintén számos filmes és televíziós adaptáció készült, a magánnyomozót olyan színészek játszották el, mint Albert FinneyPeter UstinovDavid Suchet, Alfred MolinaKenneth Branagh vagy John Malkovich

Poirot

Poirot szerepében: David Suchet (Fotó: Photoshot/Getty Images)

Poirot esetében azonban a filmesek egyáltalán nem ragaszkodtak szőrszálpontosan ugyanahhoz a bajuszhoz a különféle feldolgozásokban, így van összehasonlítási alap. A leghetykébb és egyben leghitelesebb Poirot-bajusz viselője a rajongók többsége szerint David Suchet volt, aki 1989 és 2013 között összesen 70 epizódban személyesítette meg a detektívet.

Még több említést érdemlő bajusz az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top