Szabadidő

Koncertprogram

A jövõ szezon programjában mindenki talál kedvére valót. Bachtól Brahmson és Berliozon át Bernsteinig és George Benjaminig (hogy csupa B betûs zeneszerzõt említsünk) igen bõ a választék, amely ritkán játszott mûveket éppúgy tartalmaz, mint népszerû "slágerdarabokat".




Most is három nagyzenekari bérletet hirdetünk meg, ám ezúttal mindegyik több koncertből áll, mint az idei évadban, és egy kivétellel valamennyi bérleti hangversenyt a Zeneakadémián rendezzük. A jövő szezonban is több neves külföldi és magyar vendégdirigens lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal: három francia karmester – Jean-Claude Casadesus, a Lille-i Nemzeti Zenekar és Serge Baudo, a Prágai Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, illetve a zongoraművészként is nemzetközi hírű Philippe Entremont, a Santo Domingo-i Zenei Fesztivál művészeti vezetője–, a szlovák Ondrej Lenard – akit a magyar közönség csaknem harminc évvel ezelőtt ismert és szeretett meg, amikor harmadik helyezést ért el a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén–, továbbá ugyanannak a versenynek a győztese, a Magyarországon hallatlan népszerűségnek örvendő Kobayashi Ken-Ichiro, aki december 1-jén Verdi Requiemjét vezényli a Kongresszusi Központban.





A magyarok közül évek óta rendszeresen visszatérő vendég Vashegyi György, míg a Nemzeti Filharmonikusokat jövő februárban első ízben dirigálja az elsősorban klarinétművészként ismert Berkes Kálmán. A nagyszerű vendégszólisták listája túlságosan hosszú lenne, ezért csak néhányat említünk: az énekesek közül Marton Évát, Ionel Panteát és Molnár Andrást, a hegedűművészek közül Salvatore Accardót, Szergej Krilovot és Renaud Capuçont, a zongoraművészek közül Ránki Dezsőt, Jean-Efflam Bavouzet-t és Gianluca Casciolit.


Szeptember 25-én, csupa Bartók-műből összeállított műsorral, mi adjuk a 45. Budapesti Zenei Hetek nyitó hangversenyét, október 19-i és november 7-i bérleti koncertünket pedig beválogatták a magyarországi francia kulturális évad, a FranciArt programsorozatába. 2004-ben két hangversennyel leszünk jelen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A következő szezonban is folytatódik a Hamar Zsolt szerkesztette ifjúsági koncertek sorozata, amellyel új helyszínen, a Millenáris Teátrumban várjuk három vasárnap délelőtt a fiatalokat – a kisiskolásoktól az egyetemistákig. A közönséget a már két éve remekül működő, népszerű műsorvezető-páros, Batta András és Geszti Péter kalauzolja a zene világában. A bérlet az „Ez mind zene” címet viseli, ezzel utalva azon szándékunkra, hogy mindhárom előadáson bemutassuk a komolyzene egy-egy ihlető forrását, illetve azok különféle felhasználási lehetőségeit. Az első koncert témája a költészet – a trubadúr-énekektől Kurtágig, a másodiké a népzene – Rózsavölgyi Márktól Sztravinszkijig, a harmadiké a dzsessz – Oscar Petersontól Leonard Bernsteinig.

Július-augusztusban ismét megrendezzük a már több évtizedes hagyományra visszatekintő, közkedvelt és nagy sikerű martonvásári Beethoven-estjeinket, amelyekre a jövő évi bérletekkel egy időben, április 24-én kezdjük árulni a jegyeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top