Szabadidő

Ezüst paradicsom

Nehéz dolga van annak, aki a belvárosban, szûkebben a banknegyedben nyit éttermet? A pénzintézetek, kormányhivatalok és a maffia szorításában életképtelen egy ízléses, jó konyhájú vendéglõ?





Ahova jót enni jár az ember, élvezni az életet, ha lehet, nem pedig ületi tárgyalás céljából? Nem az, csak arányérzéket és akaraterőt igénylő feladat: ne az üzleti vállalkozást nézd az étteremben.

Az Arany János utca alsó folyásánál sétálva messziről szemet szúr a Pomo D’Oro. Az ajtót közrefogva két emelet magasságból függő súlyos vörös drapériával tüntet az egyhangúság ellen, talán attól való félelmében, hogy nem jár arra a kutya sem. Ám a kísérlet aránytévesztett, cirkuszt, papi méltóság velencei palotáját tudnánk elképzelni a súlyos kelmék mögött, melyek cégérül szolgálnak. Csillárokat és selyemtapétát várunk tágas helyiségekkel, méretes asztalokkal.





A szűk bejárat majd a tágas belső már világiasabb. Vakolatlan tégla és fakorlátok dominálnak. Az előre megterített kockás asztalok kicsik, kényelmetlenek, az óriási olasz evőeszközök, melyekről ordít a made in Italy felirat, a lámpabúra méretű ballonpoharak és a hatalmas ruhaszalvéta mellett a könyöknek nem marad hely.

Elveszi a kabátunk, majd kérésünkre nemdohányzó asztalhoz kísér minket a modell alkatú és arcú felszolgáló, de megbűnhődünk makacsságunkért, mert jobb felől a konyha és a ki-berohangáló felszolgálók, balról meg valamiféle italraktár és forgalma akadályoz minket a műélvezetben. Az ülés sem esik jól a hideg falnak támaszkodva – télen. (A dohányosok jobban járnak, őket a csendesebb másik oldalra ültetik, közvetlenül az ablak mellé.)
Nem tudjuk eldönteni: olasz családi vendéglőben vagyunk, vagy egy modern pesti kocsmában, angol pub utánérzéssel. Majd az ételek és a szervíz segítenek eldönteni, gondoljuk.





A gazdag étlap megelőlegezi, a Hagyományos toszkán paradicsomleves pedig megadja a választ. Mégiscsak olasz családi étterem lesz ez. A paradicsomlevest a helyi gigantikus méretű kemencében sült olasz kenyérrel habarják be, ettől sűrű lesz és főzelékszerű. Ízletes és látványos az élénkpiros főzet, a zátonyra futott frissen belefőzött bazsalikomlevél-tutajokkal. Hozzá frissen reszelt parmezán jár.

Magyar ásványvíz nem kapható, San Benedettót rendelünk, meg vörös bort, ami árnyalatnyival melegebb a kelleténél. Rengeteg pincér sürög-forog, nem látom át, mi célból, egyelőre görkorcsolya nélkül. Az asztalok láthatóan nincsenek leosztva, így több felszolgáló is felkeres ugyanazzal a kérdéssel, és a helyzet úgy hozza, hogy többnél rendelünk.





A Rossini stílusban elkészített házi cannelloni finom, ha figyelmesen hallgatunk az ízekre, külön-külön is érezni a sovány sonka, a házi tészta, a szerecsendió és a sajtok zamatát, és az összhangzás is pompás. Az utolsó falatoknál éreztem csak kissé nehéznek a szószt.
A profiterolnál nem fenyeget ez a veszély, könnyen csúszik. Se nem túl édes, se nem túl nehéz, többet is szívesen elfogyasztanánk. Olyan, amilyennek lennie kell. A pannacotta viszont megbukott tesztünkön: erőszakosan és tolakodóan édes, az sem menti, hogy látványnak nem utolsó. Hamar semlegesíteni kell egy csésze eltalált macchiatóval.

Távozáskor magunk megyünk a kabátunkért. Gondolatban átkereszteljük a helyet: Pomo d’argento, így korrektebb.

Web: Promo D’Oro
Fotók: www.pomodorobudapest.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top