Szabadidő

Mi az a sorbet?

Valószínûleg nem árt tisztázni azt a fogalmat, ami ma már egyre inkább elterjedt, de még sokan nem tudják, mit is jelent. Sorbet – azaz gyümölcsös finomság jéghidegen.





A sorbet szó az arab sharab szóból származik, ami italt jelent. A magyar nyelvben először sörbet néven találkozhatunk vele a török korban játszódó regényekben. Nem véletlen, hiszen Európába arabok és törökök által került.

Az máig tisztázatlan, hogy ezt a hamisítatlan nyári frissítőt is az okos kínaiak, vagy maguk az arabok találták ki. Mindenesetre Európába már az iszlámkonform alkoholmentes változat került. A dolog lényege a gyümölcs. Az általunk ismert legtöbb fagyitól eltérően pedig nem tejes, hanem vizes változatokról van szó. Néha mézzel is ízesítették, és általában innivalóként fogyasztották. Ma viszont tovább fagyasztva esszük.





Miután a mórok bevitték Spanyolországba, a törökök pedig a keleti területekre, elterjedt az egész kontinensen. Persze mivel a hűtés komoly gondokat okozott, először csak a gazdagoknak jutott a finom csemegéből, de hamar a sokfogásos lakomák szerves részévé vált. Ehhez hozzájárult először is egzotikus volta, másrészt az, hogy rájöttek, igencsak segíti az emésztést.

Ami szintén nagy előnye a jégkrémek között, az az, hogy sokkal kisebb a kalóriatartalma, mint a tejet tartalmazóké, nem beszélve arról, hogy zsírtartalma szinte nulla.





Ma már egyre több helyen megtaláljuk ezt a finomságot, vagy akár magunk is elkészíthetjük egy turmixgép segítségével. De ha nincs kedved kevergetni, mosogatni, válaszd a Carte D’Or Sorbet jégkrémeket, Őszibarack, Feketeribizli vagy Citrom gyümölcsökkel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top