Szabadidő

A falu

A falu érdekes, izgalmas fim, kellemes borzongást kínál, így mindenkinek nyugodtan ajánlhatom, különösen azon nézõknek, akik szeretik a nem annyira ijesztõ pszichothrillereket. Õk egészen biztosan meglepõdnek majd az utolsó képkockákon.






A Hatodik érzék, A sebezhetetlen rendezője, az Alfred Hitchcock örököseként számon tartott M. Night Shyamalan a héten új filmmel jelentkezett. A falu az előbbi két mozihoz hasonló dramaturgiájú alkotás: a „vége csattanó” lényegében átértelmez minden, addig látott képsort.





A történelmi időkben, valamikor a XIX. században játszódó pszichothriller csak erős idegzetű nézőknek ajánlott. A történet szerint a falu közössége állandó rettegésben él, mivel a település határában meghúzódó erdőt idegen lények lakják, akik csak addig hagyják békén a közösséget, amíg a falusiak nem merészkednek be a rengetegbe. Az íratlan egyezséget a falu bolondja (Adrien Brody) megszegi; a forrófejű, fékezhetetlen ifjút (Joaquin Phoenix) pedig a kíváncsiság hajtaná a városba, így a baljós figyelmeztetések mindennapossá válnak: egy-egy megnyúzott állat, felforgatott pitvar jelzi, hogy az idegenek dühösek.

Az idegőrlésnek Shyamalan nagy mestere – a  lassú folyású filmben szinte tapintani lehet a feszültséget: az idegenek állandó veszélyforrást jelentenek a falusiakra nézve, egyik-másik még attól sem riad vissza, hogy azokba a házakba is bemerészkedjen, ahol a rettegő tulajdonosok éppen otthon vannak. A neszezések, a suttogások, a csupán a másodperc egy töredékéig felbukkanó lények valóban félelmetesek: nem csupán a falusiakra, de ránk, nézőkre is könnyen hozzák a frászt.





A helyzet egyre tarthatatlanabbá válik, ráadásul az egyik helyi lakos is megbetegszik, orvosságot kellene szerezni a tiltott övezeten túl meghúzódó városból. A félelmetes kalandra a falu alapító atyjának (William Hurt) vak lánya, Bryce Dallas Howard vállalkozik – ő az, aki a film végére hatalmas bátorságról tanúbizonyságot téve eljut a városba, és vissza is tér onnan, megmentve ezzel a közösséget.





Shyamalan nagy műgonddal felépített, feszültséggel teljes filmjének egyetlen hibája, hogy aki látta az előző alkotásait, ismeri a rendező észjárását, így ha nem is könnyen, de egy-másfél óra elteltével, kitalálhatja az apró jelekből, elejtett megjegyzésekből, hogy mire fut majd ki a film, mi lesz az a csattanó, amely felülír minden, addig látott képsort.

Mindettől függetlenül A falu érdekes, izgalmas fim, kellemes borzongást kínál, így mindenkinek nyugodtan ajánlhatom, különösen pedig azon nézőknek, akik kevésbé ismerik M. Night Shyamalan filmjeit. Ők egészen biztosan meglepődnek majd az utolsó képkockákon.

Rozi étvágya a film alatt:





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top