Szabadidő

Bringás Felvonulás

Milyen érzés az, amikor a bringás futár mellett az öltönyös menedzser, a kismama, a nyugdíjas és a Motörhead pólós hegyi kerékpáros együtt gurul át az Erzsébet hídon? Pont az ellenkezõje annak, mint amikor leszorítanak az útról vagy rád nyitják a kocsi ajtaját.





Biciklizni jó. Azért, mert egészséges, üzemeltetési költsége elenyésző, és mindenekelőtt gyors, ami az urbánus közlekedésben elengedhetetlen. Bizonyított tény, hogy 4 – 6 kilométeres távon a kerékpár a leghatékonyabb közlekedési eszköz! A kerékpáros szubkultúra hazánkban folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Közúton tekerni viszont akkor a legjobb, ha a többi jelenlévővel – nevezzük őket autósoknak – egyenrangú félként kezeljük egymást.

Idén másodszorra rendezik meg civil kerékpáros szervezetek a világszerte
közismert Critical Mass kerékpáros felvonulást. A felvonulás célja a kerékpározás népszerűsítése, illetve annak a ténynek a demonstrálása, hogy a két keréken közlekedés nem holmi különc úri passzió, hanem nagy létszámú tényező, amivel nemcsak a mindennapi közlekedésben, hanem a városrendezési, útfelújítási terveknél is számolni kellene.

Mert kerékpárutak ugyan vannak fővárosunkban, de aki már próbált ezeken közlekedni, az tudja, hogy ezek jó része borzalmas állapotban van – az újonnan épített utak egy részét a szélesebb járdákból választották le egy pazar festékcsíkkal, a másik felét olyan ember tervezhette, aki nagyon nem ismeri a városi közlekedés fortélyait.

A demonstráció szigorúan párt- és politikamentes. A szervezők nem az autósok ellen tüntetnek, hanem az élhetőbb, tisztább városi élet, és az ésszerűbb autóhasználat mellett teszik le voksukat. Az útvonalat rendőrök és a szervezők biztosítják. Ha részt akarsz venni a megmozduláson, akkor a kerékpárod mellett bukósisak és lámpa használata ajánlott. Érdemes kimozdulni, teljesen mindegy hogy profi vagy hobby szinten űzi az ember, az érzés, hogy több ezer ember ugyanazért a nemes célért szeli át a főváros legfrekventáltabb részét, leírhatatlan.






Ha nem szeretnél autódban dühöngve morgolódni – mint általában minden áldott nap, amikor dugóban ülsz – kerüld el a belvárost, vagy válaszd a tömegközlekedést, és azon belül a metrót. Megéri.





A Critical Mass név Ted White 1992-ben készült Return of the Scorcher c. dokumentumfilmjéből származik. A kerékpárosokról szóló film egyik jelenetében George Bliss egy tipikus kínai helyzetet elemez, ahol a bringások nem tudnak átkelni a kereszteződésen a folyamatos keresztirányú autóforgalom miatt. A lámpa nélküli csomópontban folyamatosan gyűlnek a várakozó kerékpárosok, míg számuk elég nagy lesz ahhoz – eléri a kritikus tömeget ahogy Bliss fogalmazott – hogy mindannyian egyszerre elindulva sikeresen átkelhessenek, elállva az utat a keresztben közlekedő autók elől.
Útvonal:
18.00 Városligeti Műjégpálya – Andrássy út – Deák tér – Károly krt. – Astoria – Kossuth L. u. – Erzsébet híd – Attila út – Moszkva tér – Margit krt. – Tölgyfa u. – Margit híd – Szt. István krt. – Teréz krt. – Oktogon – Városliget, Felvonulási tér

Felvonulások vidéken:

• Debrecen
• Hajdúböszörmény
• Orosháza
• Pécs

A rendezvény honlapja »

Időpont: 2005. szeptember 22. 18.00
 
Megjegyzés: a szerző autós és biciklis is egyben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top