Szabadidő

Az elsõ csábítás

Nem értettem, miért bûvölte el London minden barátomat. A legtöbb városnak meglepõ és elképesztõ titkai, parkjai, múltja van. Mi lehet Londonban különleges? A bal oldali közlekedés? Szkeptikusan indultam útnak.

Big Ben
Esős, borús időre számítottam, de napsütötte őszbe csöppentem. London nem lassan udvarolt körbe és szerezte meg az én szívemet is, hanem egy pillanat alatt levett a lábamról, és én csak azon csodálkoztam, miért nem imádtam mindig is.

Tátott szájú ember

Ahol felnőttem, mindenki más volt, valakinek barna szeme volt, valakinek kék, voltak szőkék, barnák, feketék, de csak londoni csatangolásaim során fedeztem fel, milyen sokszínűek az emberek. Arcok, orrok, szájak, szemek kavalkádja. Nők csadorban, kosztümben, hippis miniszoknyában, öltönyös úriemberek, mosolygó szemű metrózenészek és mutatványosok, turbános férfiak. Szinte az egész világ képviselteti magát ebben az egy városban, kultúrák, színek és formák keverednek és alkotnak különleges egészet.

Kötelező táncok

Mi jut először eszünkbe Londonról? Az emeletes piros buszok, a fekete taxik, a piros telefonfülkék és a Big Ben, a Tower Bridge, a Buckingham-palota, a Trafalgar Square és a Piccadilly Circus. Igen, ezeket legalább egyszer látnunk kell, és fel kell ülnünk egy buszra – ha szerencsénk van, a felső szinten az első sorból nézhetjük a várost. Ha már a Big Ben és a Parlament környékén sétálunk, ne hagyjuk ki Rodin szoborcsoportját, a Calais-i polgárokat, amelynek eredetije Párizsban van, valamint a Westminster Abbey-t is nézzük meg. Meglepő, hogy a Piccadilly Circus milyen kicsi, de mindig hömpölygő embertömeget találunk ott, és a neonreklámok ugyanolyanok, mint a képeslapokon. Az oszlop tetején a szobor az eredeti tervek szerint a jótékonyság angyalát szimbolizálta, de később átkeresztelték Erószra, a szerelem görög istenére. A londoniak gyakran randevúznak figurájánál.

A Tower Bridge

Csinálj teát!
A Whittard teaházban nem csak előre csomagolt és ízesített teákat vásárolhatunk, hanem háromféle teafűből és különböző szárított növényekből saját magunk is állíthatunk össze teakeveréket. 

Ahol az élet van

Covent Gardenhez közeledve már messziről halljuk a nevetést, a zenét és a tapsot. A macskaköveken egész nap mutatványosok nevettetik a hirtelen verbuválódott közönséget, bárkiből bolondot csinálnak, a felkért nézők nem kéretik magukat, hanem örömmel válnak a produkció részeivé. A piac különböző részein zenészek muzsikálnak. Áriától a rockig mindent hallhatunk. A közönség az útpadkán ücsörög, vagy valamelyik kocsma asztalánál, de sokan rohanás közben állnak meg egy kicsit, figyelik az előadást, majd rohannak tovább. A piac területén apró boltok kínálják portékáikat. Minden van, a csecsebecsétől a kézi készítésű szappanokon keresztül az aprólékos kézműves munkáig.

Egész héten hétvége

Camden High Street (Camden Town metrómegállónál) egy óriás zsibvásár, minden színes, mókás bejárat egy-egy üzletbe visz, ahol bolondabbnál bolondabb ruhákat, kiegészítőket lehet vásárolni. Szombaton óriási tömeg van, hétköznap sokkal élhetőbb. Camden Locknál több órát el lehet tölteni. Reggel a piacon szemünk láttára aprítják a hagymát, vágják fel a húsokat, és mire a sok nézelődés és vásárlás után megéhezünk, különböző nemzetek konyháinak kínálatából választhatunk. Ázsiai, mexikói, dél-afrikai és görög ételek mellett jól megférnek a házi készítésű, klasszikus angol sütemények is. Mindenhol árusokat találunk.

Camden Lock

Egyik sikátorról a másikra haladva újabbnál újabb részeit fedezzük fel a piacnak. Használt könyvtől kezdve a fánkon és frissen facsart narancslén át, az egyedi ruhákon keresztül a kanapéig mindent lehet kapni. Sőt, van használt számítógép-alkatrészből készített lámpa és régiségbolt is. Ez a piac egy szürreális boldogságsziget, ahol mindenki megtalálja testet öltött álmait, és biztosan felfedez valami kedvére valót, egyéniségéhez illőt, vagy éppen őrülten divatosat. Megunhatatlan.

Camden High Street – óriás zsibvásár


Ha megéheztünk…
Minden penny számít
Tesco-n kívül a Sainsbury’s áruházláncot is megtaláljuk, ahol az ismert márkákon kívül jó néhány újdonsággal is találkozhatunk. Rostos üdítőknél megkülönböztetik a frissen facsart vagy préselt, illetve a koncentrátumból készült italokat. Friss fűszernövények sápasztják a főzni szeretőket, és a különféle háromszög szendvicsek, illetve tisztított, feldarabolt gyümölcsök kiválóak uzsonnára, vagy vacsorára.

Bőségszaru
A Harrod’s óriási kínálata legendásan híres, régen azt mondták, hogy gombtól elefántig mindent lehet kapni, ám a Fortnum and Mason élelmiszerosztálya látványosságban meghaladja az elképzelhetőt: ami különleges, ott megtalálható.



Fotók: Myreille

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top