Szabadidő

Átvillanni Bostonon

„Végig kell járni az egész keleti partot: Philadelphia, Boston, Long Island, aztán menj fel a kanadai határig, a Niagara vízesésig! Sokkal kisebb, mint képzelnéd.” Na, ja, ha annyi idõm lenne, mint lelkes barátnõmnek, így tennék, de csak kb. öt órát tötyöghetek Bostonban, aztán irány New York, és haza. Csak találjam meg a Chinatownt!

A reptéren rituálisan megveszem a The Boston Globe-ot, hogy a hely szelleme mellém szegődjön, és ellenőrzöm az esernyőmet: Boston éghajlata köztudottan nem a legkellemesebb. Most mintha szerencsém lenne, mert alig szemerkél, és a Fahrenheitet átszámítva 16 fok van.
A reptérről hamar beérek a belvárosba, az eső is eláll ennek örömére, s a State Aquariumnál, hogy minden szép legyen, egy utcai zenész valami blues-számot szájharmonikázik. Két fekete fiatal és egy ázsiai fickó hallgatja elmélyülten. Úgy emlékeztem, hogy akárcsak New Orleans-ban, itt is a fekete lakosság a jellemző.


Mégis, mint megtudom később, a lakosság nagyobb része fehér, s az ír és olasz bevándorlók miatt ráadásul katolikus többségű. Boston New England legnagyobb és legrégibb, 275 éve alapított városa, itt kezdődött a gyarmatosítás, az európai telepesek itt telepedtek le tömegesen, és állítólag ez a legeurópaibb USA nagyváros. Ez így lehet, a buszból nézve egy-egy házsor vagy templom némileg ismerős hangulatot árasztott: mintha egy angliai kisvárost összekevertek volna Zuglóval… Szóval akadnak itt még bőven 18. századi emlékek, a város többi része viszont már az ismert lenyűgöző méretekben magasodik fölém. Sosem fogom megszokni, de nem baj. Mit is tudok erről a városról, azon kívül, hogy Ally McBeal segítségével tovább árnyalta a szingli öntudatot, és hogy ez a high-tech iparágak egyik kedvelt telephelye? Még talán annyit, hogy Boston szerepe az amerikai történelemben sem elhanyagolható, a „Szabadság Bölcsőjének” is nevezett város indította meg a függetlenségi háborút, s az erre épülő lokálpatriotizmus aztán külön fajjá nemesítette a bostoniakat.

Ha jó az irányérzékem, északnyugatra van most tőlem a Harvard Square, az agytrösztök tenyésztelepe és keltetője. Na, oda most már biztosan nem fogok eljutni! Az „Amerika Athénja” kifejezés egy másik beceneve a sok közül, utalva rá, hogy tudományos és irodalmi tekintetben is különbözik a szomszéd városoktól. Boston amellett, hogy Amerika második számú színházi központja, egyetemi nagyhatalom is. A belvárossal szemben, az agglomerációhoz tartozó Cambridge-ben található az 1636-ban alapított Harvard. 1974-óta 19 Nobel-díjas és 15 Pulitzer-díjas dolgozott az egyetemen, na meg itt takarított a Good Will Hunting-os Ben Affleck. És nem mellesleg, jelenleg ez a világ leggazdagabb egyeteme – jut eszembe, s egy pillanatra újra rezignáltam Pesten vagyok…

De nem bambulhatok sokat, meg kell találnom Chinatownt, ahonnan busz indul New York Chinatownba. Olcsó, és nem sokkal hosszabb, mint a repülős mizéria. Hat-hét mini-interjú után megtudom, milyen buszokkal kell mennem. Beugrom még gyorsan egy közeli Berezka International Foodba egy csomagolt szendvicsért, és még észreveszek egy Pick-szalámit valakinél: úgy látszik, nem tudok szabadulni a hazagondolástól. Újra buszra szállok, és közben nézegetek ki az ablakon és bele az újságba. Kint Celtics-es kosárlabdarajongó kölyökcsoport vonul, gondolom, edzésre, az újságban meg a Linuxos Novell cég valakijéről írnak, és egy hosszabb cikk a chinatowni választásokból von le tanulságokat. Jó hely ez a Boston, lep meg hirtelen az érzés, és elengedek magam mögött egy mexikóit. Elkezd esni.

Keret
Boston lakossága 590 000, de a bostoni agglomerációval együtt (“Greater Boston”) 5,8 millió fő.

Keret
A „bostoni teadálután”
1773. december 16-án indiánnak öltözött telepesek megrohantak három angol hajót a bostoni kikötőben, és teaszállítmányukat a tengerbe szórták. Ennek közvetlen oka az volt, hogy az angol kormány a Londonba szállított tea vámját megszüntette, de változatlanul fenntartotta a tea vámját az észak-amerikai gyarmatokon.


Szeretnél még többet megtudni az Ally McBeal, valamint a Szex és New York sorozatról? Akkor összeállításunk neked szól:

• Csajok a csúcson »
• Átvillanni Bostonon »
• Szerelmem, NEW YORK »
• Fórum: AllyMcBeal vs Szex és New »
• Carrie, a divatikon »
• SNY – Tévéajánló »
• Szinkron és New York »

• Könyvajánló: Hat évad története és titkai »
• Rozi a moziból: Szex és New York DVD kritika »
• Filmzene – The Sex & The City »
• Akik főszerepet játszottak a négy barátnő életében – Udvarlók, férjek, szeretők »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top