Szabadidő

Lora

Herendi Gábor harmadik nagyjátékfilmjét óvatos kíváncsisággal vártam, fõleg akkor, amikor kiderült, hogy témája egy szerelmi történet, fõszereplõje pedig egy vak lány. A film viszont sokkal jobb, mint amire számítottam.





Töprengés helyett

Statisztikailag előítéletektől mentesen, de kíváncsian indultam megnézni Herendi Gábor új filmjét. A helyzet persze nem volt ennyire tiszta, mert anno a Valami Amerikát nagyon szerettem, viszont a Magyar vándor alulmúlta várakozásaimat. Sőt, mielőtt elindultam, még az is átfutott a fejemen, hogy talán így, kamaszkoron túl, öreg vagyok egy olyan magyar filmhez, amelyről rendezője azt mondja, „love story”, és főszereplője egy vak lány és egy zenész fiú.

A film közben aztán nem sok időm maradt lamentálásra. Vitt magával a történet, múlt és jelen váltakozó idősíkjaiból előrajzolódott egy szerelmi történet, amelyet valamilyen formában már én is átéltem, és jó volt viszontlátni a vásznon. Még akkor is, ha Lora (Lucia Brawley) és Geri (Nagy Péter) viszonya túlságosan leegyszerűsített, sablonos és elnagyolt – igaz, színészi játékuk élvezetes –, de beismerem, éveim előrehaladtával és szerelmi csalódásaim számának növekedésével egyre szkeptikusabb kíváncsisággal érdeklődöm a felszín alatti sok-sok réteg iránt is.


Mindent a fülnek

A film és a zene összekapcsolódása olyan klasszikust idéz, mint a Szerelem első vérig, és ahogyan azt szerettük régen, úgy fogjuk szeretni a Lora zenéjét is. A film zeneszerzője Hrutka Róbert, a vége főcím pedig Yonderboi munkája. Mindkét zenész híres arról, hogy pontosan ragadja meg egy-egy szituáció hangulatát, és még felkavaróbban idézi vissza zenével. Most sem tettek mást.






Tökéletes limonádé

Nem érdemes rövid tartalmi ismertetőt írni, mert a film tényleg a szerelemről szól, és mint egy szerelmi tablón, a szerelem valamennyi formája felbukkan: reménytelen, hűséges, követelőző, elárult, beteljesült és beteljesületlen, valamint adott négy szereplő, két férfi és két nő, akik annak rendje és módja szerint viszonyaikat kellően bonyolulttá teszik. Szinte minden nő mesélhetne a saját életéből egy hasonló történetet, főleg akkor, ha él némi költői túlzással és hajlamos az eseményeket dramatizálni. De ki képes barátnőinek a szerelem boldogságáról és a csalódás fájdalmáról higgadt, tárgyilagos hangon beszámolni?





Rendező:
• Herendi Gábor

Főszereplők:
• Lucia Brawley
• Nagy Péter
• Fekete Ernő
• Szamosi Zsófia

A film hivatalos oldala »
A mozi nem a cselekmény kiszámíthatatlan és meglepő fordulatai miatt működik – bár egészen új értelmet kap a bölcsesség, miszerint a szerelem vak –, hanem éppen azért, mert egy hétköznapi történetet képes úgy elmesélni, hogy végig ébren tartja a néző érdeklődését és megmozgatja érzelmeit. Savanyú és édes, akárcsak a tökéletes limonádé, kellemes elegyet alkot. A Lora szinte bármikor fogyasztható, de leginkább akkor javasolt, amikor testes, nehéz borok és felkavaró drámák helyett inkább frissítő limonádéra és könnyű szórakozásra vágyunk. Egy olyan filmre, amely kellemesen megmozgatja az érzelmeinket, de a végén könnyű szívvel távozunk a moziból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top