Szabadidő

XVII. Csángó Fesztivál

A Csángó Fesztivál sajátos célt képvisel: nemcsak a kultúrát és a hagyományt erõsíti, hanem tudatosítja az örökség megõrzését és ápolja a hagyományokat is.




Időpont: 2007. augusztus 1–5.
Helyszín: Jászberény





A fő szervező Jászság Népi Együttes a Csángó Fesztivál feladatának tartja a hagyományos kultúrák: a moldvai, gyimesi és hétfalusi csángó magyarok, a kisebbségben élő magyarság értékeinek megőrzését, bemutatását.
A magyarok kulturális örökségének ápolása mellett a környező országok, sőt a világ sokszínű kulturális örökségét is ápolja. Az idei fesztiválra érkeznek csoportok Franciaországból, Észak-Ciprusról, Törökországból, Olaszországból, Görögországból.


Kiemelt műsorok

A Ghymes zenekar „Messzerepülő” lemezbemutató koncertjével, valamint a Jászság Népi Együttes és a Dűvő zenekar új produkciójával, a „Boldog lelkek táncá”-val kezdődik a XVII. Csángó Fesztivál augusztus 2-án, csütörtökön.

A „Ghymes-zene” magyar, valamint közép- és kelet-európai népzenei gyökerekből táplálkozik. Zenéjük azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz, s nem azt, hogy miben különböznek.

A „BOLDOG LELKEK TÁNCA” az erdélyi Kis- és Nagy-Küküllő közti terület magyar, román és cigány tánc-, zenekultúrájába ad betekintést a teljesség igénye nélkül, törekedve az elmélyült hitelességre. A már nem és még élő adatközlő táncosok, zenészek lelkivilágának hatása az alkotókra, muzsikusokra, táncosokra egy közösség előadásában. A Jászság Népi Együttes 1971-ben alakult. Az első igazi sikert 1977-ben érte el az együttes, miután megnyerte az országos televíziós Ki mit tud? versenyt.







Boldog lelkek tánca


Augusztus 3-án, pénteken a „CSÁNGÓ KÉPEK” – a moldvai és gyimesi hagyományőrzők gálaműsorával folytatódik a fesztivál. Közreműködnek: Ambrus Gyula, klézsei és külsőrekecsini hagyományőrzők, a Timár testvérek, gyimesközéploki és gyimesfelsőloki hagyományőrzők, az Antal Banda (Erdély – Csíkcsobotfalva), a Csürrentő és a Tűz Lángja zenekarok.







Színpadra lépnek: Legedi László István, a moldvai csángó kultúra kiemelkedő zenészegyénisége. A kivételes tehetségű és hangú előadó, Nyisztor Ilona a Románia területén élő moldvai csángó magyarok egyik legismertebb énekese. Láthatnak táncosokat Klézséről. A 7150 lakosú község legnagyobb része a csángó magyarok és a magyar nyelv csángó tájszólását beszéli. Az erős katolikus hittel rendelkező csángó magyar külsőrekecsiniek mind a mai napig az archaikus magyar nyelvet beszélik. Antal Tibor neve nem ismeretlen az anyaországban sem, Szörényi Levente „Atilla – Isten kardja” c. rockoperájában a pásztorfiú szerepében nyújtott felejthetetlenül hiteles alakítást.

Az éjféli koncerten a Csürrentő zenekar „CSÁNGÓ UTCA” lemezbemutató koncertjét hallhatják. Az együttes leginkább a moldvai csángó tánczene és énekeshagyomány előadásával, feldolgozásával, valamint táncházi muzsikálással foglalkozik.







Színes világ
„SZÍNES VILÁG” – augusztus 4-én a táncos-zenés felvonulást követően a szabadtéri színpadon adnak műsort a külföldi együttesek. Színpadra lépnek: észak-ciprusi, bretagne-i, görög, török és olasz táncegyüttesek.
Az éjféli koncerten az Ifjú Szászcsávási zenekar és a BaHorKa Énekegyüttes műsorát hallhatják, akik előnyben részesítik a cigány autentikus népzenét, a többszólamú énekeket.

Augusztus 5-én, vasárnap sem unatkozhat a közönség.
• Íjászbemutató a Jász Íjász Hagyományőrző Íjász Csapat előadásában.
• Vásári komédia – bemutatja a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia.
• Tájak, korok, viseletek bemutatója.
• „Viszontlátásra, Jászberény” – Az erdélyi hagyományőrző együttesek és a  jászberényi táncegyüttesek fesztiválzáró gálaműsora.
• A tűzijáték után a Kerekes zenekar „PIMASZ” lemezbemutató koncertjével zárul a XVII. Csángó Fesztivál. A Top of The World Album címet elnyert Pimasz című lemezen a vérpezsdítő népzene ötvöződik a dzsessz szabadságával, a rock dinamikájával, a funk és a drum & bass robbanékony ritmusával.







Ghymes
Az aprók játszóházában tánctanulással, énektanulással, népi játékokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek, valamint rajzverseny, kézműves foglalkozások gazdagítják a gyerekprogramot.


Miért érdemes eljönni a Csángó Fesztiválra?
Mert Magyarországon nincs még egy ilyen típusú fesztivál, ami így bemutatná a kisebbségek folklórját, népművészeti értékeinket.

• Népzenei koncertek,
• néptáncbemutatók,
• nemzetek népzenéje és tánca,
• magyar és nemzetközi táncházak,
• éjféli koncertek,
• gálaműsorok,
• tűzijáték és
• számos neves zenekar (Ghymes, Dűvő, Kerekes, Csürrentő, Ifjú Szászcsávási) gazdagítja rendezvényünket.

 




Tipp: A programokról és a fellépőkről bővebben a www.csangofesztival.hu honlapon olvashatsz.







Táncház


Fotók: Andics Árpád, Gorácz József, Váradi Levente

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top