Szabadidő

Tunézia elsõ kézbõl

Tunéziáról sok mindent hallhattál már, leginkább az utazási irodák ajánlataiban. Most azonban itt az alkalom, hogy egy magyar turista szemszögébõl és az õ több mint 70 fotóján keresztül ismerd meg ezt a csodálatos üdülõhelyet.






Éghajlat Tunéziában

Tunézia éghajlata pontosan olyan, mint amilyet elképzelsz, amikor Afrikáról fantáziálsz. Északon még mediterrán a klíma, azaz nyáron forró és száraz, télen enyhe és csapadékos. Ahogy délebbre mész, úgy lesz egyre tikkasztóbb, már-már elviselhetetlen a hőség. Az ország déli fele már a Szaharában van – még szerencse, hogy ide turistaprogramokat sem szervez senki…
Mindenesetre a tengerparton az időjárás szinte folyamatosan optimális mindenféle vízi sportra, hassüttetésre, napozásra, lazulásra. Személy szerint az elő- és utószezont kiemelten ajánlom – azért egy kicsit jobb 32 fokban aszalódni a napon, mint 42-ben…
Az aktuális tunéziai időjárást itt találod »

Ramadan, ramadan… – ingatja mosolyogva a fejét Mohamed, a taxis, miközben mélyen dekoltált útitársnőm beszáll a sárga, kissé kopott autóba. Egy pillanatra kérdőn nézünk össze útitársammal, Andival, aztán eszünkbe jut: az iszlám szent havában nemcsak az ételtől-italtól, de a házasélettől is óvakodniuk kell a hívőknek. Szerencsére középkorú sofőrünk – mint csaknem minden tunéziai, aki valamilyen módon kapcsolatba kerül turistákkal – nem veszi zokon tudatlanságunkat, sőt, szívesen mesél egy kicsit a böjti hónapról.

– A szent hónap harminc napig tart, ilyenkor napkeltétől napnyugtáig böjtölünk – mondja, miközben az autórádióból diszkréten hív imára a müezzin monoton dallama. – Korán reggel bekapsz valamit – de csak keveset, nehogy megterheld a gyomrod. Utána elmész dolgozni, és megpróbálod estig minél jobban elfoglalni magad. Talán nem is az a legnehezebb, hogy napnyugtáig nem szabad enned, de inni sem szabad, márpedig itt, Tunéziában, ebben a melegben azt nagyon kívánja az ember… De minden este eljön a napnyugta, amikor is összeül a nagycsalád, és együtt vacsorázik. Igazi lakomák ezek, harminc napon keresztül.







– A legnehezebb az első néhány nap – teszi hozzá a témához néhány órával később Ali, a huszonéves srác, aki olasz válogatott mezben jet-ski utakat értékesít a strandon –, tudod, amíg átáll a szervezeted az új bioritmusra. Meg az utolsó napok, amikor már tudod, hogy hamarosan vége, és egyre türelmetlenebb vagy… De egyébként ki lehet bírni, sőt! A muszlim hívő kifejezetten szereti a ramadánt, hiszen a szent hónap alatt bebizonyítja magának, hogy ura önnön testének, vágyainak, és képes követni Allah törvényeit és elfogadni a Jóisten akaratát!





– Senki sem „bújik ki” a ramadán alól?


– Nem, senki, hiszen a ramadán az iszlám öt pillérének egyike – csak akkor lehetsz hívő, ha betartod. Az első pillér a hiteskü: elfogadod, hogy Allah az egyetlen igaz Isten, és Mohamed volt az ő prófétája. A második pillér annyit jelent, hogy naponta ötször, meghatározott napszakokban imádkozol Istenhez. A harmadik pillér, hogy ramadán időszakában adakozol, segítesz a szegényeknek. A negyedik, hogy tartod a böjti hónapot. Végül az ötödik, hogy egyszer életed során elzarándokolsz Mekkába, az iszlám szent városába. Persze a szent zarándoklat, a hadzs, nem mindenkinek sikerül. Az út nagyon drága, azt mondják, 3000 dinár alatt nemigen lehetséges. Itt pedig az átlagfizetés 300 dinár…





Tipp: Érdemes megnézni képgalériáinkat, ahol még több érdekességet és praktikus információt tudhatsz meg Tunéziáról!

Szálloda Sousee-ban »
Programokban nincs hiány »
Ilyen a Szahara-túra »


– Nem zavar titeket, hogy ramadánkor is tömve van turistákkal a város?

– Nem, hogy zavarna! Egyrészt meg kell élnünk, másrészt mi elfogadjuk, hogy más emberek más hit szerint élnek. Amíg nem néznek le minket, nem tesznek megjegyzéseket, addig mi örülünk minden látogatónak. Ők meleget és tengert kapnak, nekünk pedig biztosítva van a mindennapi – pontosabban ramadánkor a „minden esti” – kenyér…








Mi mennyibe kerül?

• 1 hét Tunézia, repülővel, 5* elhelyezéssel (Hotel Hannibal Palace Sousee), illetékkel, félpanzióval, last minute áron: 110.000 forint/fő (a listaár állítólag 185.000 forint volt)

• Kétnapos Szahara-túra, fakultatív kirándulásokkal, szuvenírvásárlásokkal, borravalókkal: 30.000 forint/fő


• 5 nap lazulás a tengerparton, minden lehetséges vízi szerkenytű kipróbálásával, kalózhajóprogrammal, állandó piálással a bárban, esti partikkal, borravalókkal: 40.000/fő

…pontosan ez a fajta emberi hozzáállás az, ami igazán varázslatossá teszi Tunéziát, ezt az észak-afrikai országot, amely két hatalmas szomszédja, Líbia és Algéria között bújik meg, Szicíliától délre, a Földközi-tenger túloldalán. Nem véletlenül lett az elmúlt években a magyarok között is annyira felkapott ez a viszonylag olcsó, nyaralásra és lazításra parádésan alkalmas kis ország.

Tunéziában a turizmus a gazdaság egyik legfontosabb tartóoszlopa, ennek megfelelően a tengerparti városok tele vannak szállodákkal és az európaiak igényeit kielégítő szórakozóhelyekkel. Van itt minden, amit el tudsz képzelni: vurstli, vízi sportok, kávézók, diszkók, karaoke, homok, strand, bárok, nyugágyak, szuvenírboltok… A szállodák 4-5 csillagosak, ám fontos tudni, hogy Afrikában ez mást jelent, mint itthon: a legegyszerűbb, ha két csillagot leveszel. Azaz ha a szállodát ötcsillagosnak mondják, akkor egy háromcsillagosra számíts, így nem fogsz csalódni… Egy átlagos ötcsillagos szállodai szobáról (Hannibal Palace Sousse) itt találsz képeket. Mi Sousse-ban nyaraltunk, ami a két nagy nyaralóvidék egyike (a másik Hammamet).

Igyekeztünk lefotózni nektek a helyi turisztikai kínálat színét-javát: a pletykákkal és infókkal teletűzdelt képgalériát itt nézhetitek meg. » 






A nagy lazulás azonban egy idő után igen unalmas tud lenni, főleg, ha az ember nem csak arra vágyik, hogy mindennap órákat sétáljon a parton, és folyamatosan szőnyegekre, rózsakövekre vagy épp vízipipadohányra alkudjon… Három nap után mi is úgy döntöttünk, hogy körülnézünk, és megpróbáljuk látnivalókkal megbolondítani maratoni tunéziai napozásunkat.










Három, az arab világban népszerű, tunéziai születésű művész videoklipje:


Latifa: Inshallah
MC Rai: Hen’alina
Amina: Belly Dance

Sivatagi show


Ha az embernek van hozzá kedve (és elég pénze), akkor könnyedén eljuthat bárhova az országban, hiszen gyakorlatilag az összes utazásszervezővel el lehet menni egy-két napos kirándulásokra. A legizgalmasabb utazás mindenképpen az úgynevezett kétnapos Szahara-túra, amely során több mint 1000 kilométert utazunk be: láthatunk különböző természeti csodákat, bekukkanthatunk eredeti berber barlanglakásokba, tevegelhetünk a Szaharában, majd éjszaka egy jót lubickolhatunk az oázisban (ami esetünkben egy 3-4 csillagos szálloda medencéjét jelenti).

A kétnapos Szahara-túráról sok-sok fénykép és információ itt található: klikk ide!






Ami ebbe az útba nem fér bele, az az ország északi része, élén a fővárossal, Tunisszal, amely a világ legnagyobb római kori mozaikgyűjteményével rendelkezik. Hasonlóan felejthetetlen élményt nyújt Karthágó romvárosának látványa vagy a romantikus, fehér-kékbe öltözött művészfalu, Sidi Bou Said.








Fontos tipp a gyomrod egészségéért! 

Ha Tunéziában jársz, semmiképp se hagyd ki a kulináris örömöket! (Ne felejtsd az örök szabályt: a nyaralás soha, de soha nem fér meg egymás mellett a fogyókúrával!) Azonban mielőtt belevetnéd magad az afrikai ízek (és izék) széles választékába, fogadd meg minden Tunéziát megjárt hazánkfia nemes intelmét: „Ember lánya, ha Tunéziába mész nyaralni, vigyél magaddal egy üveg jófajta házipálinkát, és minden étkezés előtt (de legalábbis minden reggel) igyál meg egy kupicával…”
A fenti tanács egyáltalán nem vicc: a helyi vizet annyira nem bírja a magyar gyomor, hogy védtelen honfitársaink százai nyaraltak már úgy, hogy többet látták a vécékagylót, mint a tengert.
„De hát én úgyis csak ásványvizet iszom” – mondod erre. Naná! Ez az alap, mást nem is tudnál, hiszen a csapvíz ihatatlan. Ám ne feledd: kinn a zöldséget, gyümölcsöt stb. általában csapvízben mossák meg, így mintegy mandinerből kapsz egy adag csapvizet is. Hidd el, szükség lesz nagyanyáink pálinkaorvosságára… Azonban ne aggódj, a „gyógyír” garantáltan működik!

Mesés
ízek Afrikában


Tunézia nemzeti étele a kuszkusz – ez tulajdonképpen búzadara, amit gőz felett főznek meg, majd összekeverik paradicsommártással, zöldséggel és báránnyal, szárnyashússal vagy hallal tálalják. A helyi idegenvezetők szerint sok magyarnak valamiért nem ízlik a kuszkusz – talán az egzotikus fűszerezés miatt? Én mindenesetre imádtam! Tipikus előételnek számít a brik, ami olyan, mint egy húsos táska: tonhallal, tojással, darált hússal és zöldséggel töltik és leveles tésztából készítik.
Mint minden tenger mentén fekvő országban, Tunéziában is előszeretettel fogyasztják a halakat, rákokat és egyéb tengeri herkentyűket.
A desszertjeik többsége nagyon édes, legtöbbször ugyanis mézből, datolyapüréből és mogyoróból készülnek. A datolyát érdemes önállóan is fogyasztani, ugyanis errefelé nagyon finom – nem véletlenül ez az ország egyik legfontosabb kulináris exportcikke.
Az italok közül az egyszeri turistának kötelező megkóstolni a két nemzeti italt: a boukha fügepálinkát (bűnrossz, akár a sebalkohol) és a thibarine datolyalikőrt (nagyon finom, ráadásul – nevével ellentétben – ugyanúgy 40 fokos, mint a pálinka…). Kellemes kísérő lehet a helyi sörmárka, a zöld üveges Celtia, vagy egy finom gyümölcskoktél frissen facsart gyümölcsökből…

Bár nem szorosan tartozik a kulináris élvezetekhez, az ínyencek semmiképpen ne hagyják ki a sishát, azaz a vízipipát! Számtalan ízben lehet kérni a teázókban – míg az idegenvezetők általában az almásat ajánlják, a mi titkos favoritunk a narancsos volt…












Tipikus magyar mondatok a tunéziai utcákon: 

„Magyar baratom, gyere, nem sok.” (Mármint a nyaklánc ára.)
„Csak néz, gyere, baratom, csak néz.”
„Inni mentateát?”
„Puszi! Puszi!”
„Moso masa mosodaja.”
„Mit sutsz kiszusosusasu, tan sosu husu?”
„Zsuzsi, szeretlek! Szeretlek!  Szeretlek, Zsuzsi!”

Nyelvtudás 

Tunéziában két hivatalos nyelv van (az arab és a francia), azonban azok a helyiek, akik turistákkal dolgoznak, szinte mind beszélnek angolul és németül is. Ami különösen szívet melengető, hogy a helyi árusok még magyarul is megtanultak néhány mondatot. Merthogy ugyebár mindenki szereti, ha a saját nyelvén sózzák rá a haszontalan, ám aranyos kütyüket…



Alkudozás és bazár


Akárki akármit mond, Tunézia egyetlen hatalmas bazár, ahol minden eladó, minden az üzletről szól, sőt, nem akármilyen üzletről, hanem az arab üzletről. Mindenért (de tényleg mindenért!) alkudni kell, szégyentelenül, tudva, hogy ha tízpercnyi vita után az eredeti ár csupán harmadát fizeted ki mondjuk a háromórás kalózhajótúrára, még akkor is jól átvertek…
Sokaknak örömet okoz az állandó alkudozás, mások ódzkodnak tőle. Nekem öt napomba tellett, amíg túlléptem önnön félszegségemen, és elkezdtem keményen üzletelni. Azóta sem mertem belegondolni, mennyit spórolhattam volna, ha már az első nap félreteszem gátlásaimat…











Fontos tippek alkudozáshoz!


• Hacsak nem az anyatejjel szívtad magadba a bazári alkudozás művészetét, akkor jobban jársz, ha szervezett úton járod be az országot. Bár az utazási iroda rárakja a programokra a maga kis jutalékát, még mindig olcsóbban jössz ki, mintha magad vennéd nyakadba a városokat. Ráadásul az idegeskedés is kevesebb…


• Ha bazárban vagy boltban alkudozol, érdemes megfogadnod ezeket az alapszabályokat:


Mindig mosolyogj, és légy barátságos! Ne feledd, az egész csak egy játék, és a kedves turista meglágyítja a helyiek szívét…
Ha azt mondja az árus, hogy „mondj árat először te”, mondj irreálisan alacsonyat. Majd mentek lassan felfelé…
Nyugodtan színészkedj te is (szegény vagyok, nincs pénzem, beteg a nagymama…).
Mielőtt elkezdenél vásárolni, nézz körbe a piacon, ki mennyiért adja a portékát. Ha Ali 15 dinárt kér a stóláért, menj oda Ahmedhez, és pletykáld el neki ezt. Ahmed már 13-at fog mondani. Ideje hát elballagni Mahmoudhoz, aki valószínűleg ismét aláígér, és máris 11-ről kezded az alkut, amikor odamész Hasszánhoz…

• Időről időre bele fogsz futni extra erőszakos fiatal árusokba, akik mindenáron rád akarnak sózni valami értéktelen szuvenírt. Ne zavard el őket durván, helyette mondd ki a varázsigét: „Le, sokrum” – ez annyit tesz arabul, hogy „köszönöm, nem”. A helyi árusok annyira értékelik, ha egy-két szót beszélsz a nyelvükön, hogy a legtöbben ezután békén hagynak.


Fórumajánló:

Október-Tunézia »
Tunézia kisgyerekkel »
Tunézia! De melyik irodával? »
Tunézia Djerba vagy Sousse? »
Tunézia, meséljetek! »





Tipp: Érdemes megnézni képgalériáinkat, ahol még több érdekességet és praktikus információt tudhatsz meg Tunéziáról!

Szálloda Sousee-ban »
Programokban nincs hiány »
Ilyen a Szahara-túra »







Könyvajánló: Diana Darke – Tunézia


Tunisz, berberek, Karthágó, az iszlám, az alkudozás, a kaftán, az ízletes baklava mind-mind egy egzotikus és olcsó, honfitársaink számára igen közkedvelt ország legfőbb jellemzői.

Ha Te is velük tartanál, vidd magaddal ezt a könyvet, amiből megismerheted a főbb látnivalókat, az ország történelmét, a fontos tudnivalókat, útvonalakat és érdekességeket.


Ár: 1.999 Ft

Kiadó: Alexandra Kiadó »

Sorozat:
Thomas Cook Útikönyvek


Fotók: Kertész Gábor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top