Szabadidő

10. Budapesti Karácsony – ünnepi hangulat a Vörösmarty téren

Különleges év az idei, hiszen Budapest legnépszerűbb téli rendezvénysorozata tizedik alkalommal várja a Vörösmarty térre a látogatókat.
A Budapesti Karácsonyt a kontinens legrangosabb karácsonyi eseményei között tartják számon: 2006-ban a világhírű Travel&Leisure magazin beválogatta a 10 legjobb európai karácsonyi rendezvénysorozat közé.

A több mint egy hónapig tartó adventi-karácsonyi programsorozat nem csupán az ünnepi készülődés egyik fénypontja, hanem a külföldi turisták kedvenc vásárló-negyedének pompás éke is egyúttal, amelyet szinte kivétel nélkül mindenki meglátogat az itt tartózkodása alatt. A Budapesti Karácsonyi Vásár legnagyobb vonzereje, hogy itt kifejezetten a magyar szokások, tradicionális ételek-italok, népi mesterségek és hagyományőrző zenekarok jelennek meg.

 

Kézműves portékák, finom falatok

A barátságos fapavilonok árukínálata a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett hagyományőrző terméket, különleges ajándéktárgyakat valamint népi- és iparművészeti díszeket vonultat fel, melyek között remek karácsonyi ajándékokra bukkanhatsz.

 

A téren felállított hatalmas karácsonyfa, a mesélő Betlehemi jelenet, az óriási adventi koszorú mellett idén is elengedhetetlen része a Budapesti Karácsonynak a Gerbeaud ház ablakaiban látható Adventi Kalendárium. December 1-24. között minden nap, gyönyörű harangjátékkal és ünnepi fúvósokkal kísért ablaknyitás veszi kezdetét 17 órakor. Az ablakok mindegyike egy-egy gyönyörű kortárs festmény képét rejti, amelyet zenei és fényjáték kísérettel fednek fel.

A tradicionális kulináris élvezetek kedvelői számára is igazi paradicsom a vásár, hiszen a töki vályogkemencében sült kenyérlángos vagy a kürtőskalács illata, valamint a kemencében sült hagyományos népi ételek, barátságos pecsenyesütők standjai messziről oda vonzzák a látogatókat. Ha szereted a jó forralt bort (ki ne szeretné?!), akkor szintén a Vörösmarty téren a helyed, hiszen az évente megújuló vásári bögrét a fűszeres ital fogyasztása után akár haza is viheted.

 

 

A finom falatok mellé természetesen jóféle muzsika is jár – magyar népzene, néptánc, klasszikus zene, gyermek műsorok, és koncertek színes kavalkádja szórakoztatja a látogatókat a téren.

 


A Budapesti Karácsonyi Rendezvénysorozat immáron hagyományos fénypontja Kárászy Szilvia zongoraművésznő és művészvendégeinek ünnepi hangversenye, amely idén december 21-én 18 órai kezdettel kerül megrendezésre a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri dísztermében. A koncerten közreműködik többek között a Solti Kamarazenekar, Tolcsvay László, valamint a Kisharang együttes, Lajhó Gyula vezetésével. A hangverseny végén ünnepélyes keretek között kerül átadásra a Kárászy Szilvia által 2001-ben alapított „Aranyharang” díja, amelyet kiemelkedő emberi és szakmai teljesítményük alapján vakok és gyengénlátók kaphatnak.

Programok gyerekeknek

A mesélő Betlehemi életképet december 13-tól lehet megtekinteni, hétvégenként délelőtt pedig csak a lurkóknak szól a színpadi bábelőadás.

A téren felállított, fűtött kézműves gyermekjátszóban régi korok hagyományos ajándékait, annak elkészítési módjait, és különböző népi mesterségeket ismerhetnek meg a gyerekek hétvégente 10-18 óra között, hétköznap pedig 15-18 óra között.

A Vörösmarty téren felállított vendéglátó pavilonoknak, forró italoknak, csemegéknek és a színpadi programoknak köszönhetően a Budapesti Karácsony nem csupán egy népművészeti vásár, hanem remek családi, baráti program.

Bővebb információ: www.budapestinfo.hu »

20 haszontalan tudnivaló, amit garantáltan megjegyzel a karácsonyról »
Ehető karácsonyfadíszek ínyenceknek »
Saját készítésű karácsonyi üdvözlőlapok 5 perc alatt »

5 csodás karácsonyi dísz a kertben »
Szépségcsomagot a fa alá! 10 szuper tipp »

Élményajándékot karácsonyra! »

6 szuper budapesti koripálya »
Ünnepi készülődés az Állatkertben »
6 szuper kreatív tanfolyam a karácsonyi készülődéshez »
Törhetetlen karácsonyfadíszek »
Mibe hozza a Mikulás az ajándékot? »
Karácsonyi kifestő gyerekeknek »


Karácsony.lap.hu »
Advent.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top