Szabadidő

5 koncert, amit kár lenne kihagyni

Igazán gazdagnak ígérkezik a következő napok zenei kínálata – ha egy jó koncertre vágysz, bőven lesz miből választanod. Ebben segítünk most mi is – a legjobbakból szemezgettünk!
Victor Bailey Group (USA)


Victor Bailey a kortárs fúziós dzsessz legnagyobb basszusgitárosai közé tartozik – hasonló nevű zenekarával látogat el most hozzánk.
Bailey igazi zenészfamíliában nőtt fel (apja, Morris Bailey neves szaxofonista és a Philadelphia Sound Records több produkciójának szövegírója, zenésze volt, de Bailey nagybátyja, nővére és bátyja szintén a szakmában tevékenykedik), korán magával ragadta a philadelphiai zenei élet pezsgő légköre, tinédzserként helyi fellépéseken próbálgatta szárnyait. Játszott már a dzsessz szinte valamennyi óriásával, és a popszakma legjobbjaival (többek között Madonnával, Stinggel, Santanával) dolgozott együtt. Több ezer – sessionzenészként elkészített – felvétele után 1989-ben jelent meg első szólólemeze, a Bottom Up, amely mára a dzsessz-funk egyik klasszikusának számít. Most megjelent albuma, a Slippin’ N’ Trippin (2008) eddigi legalaposabb és leggazdagabb – a basszusgitár minden fortélyát és mélységét bemutató –, elképesztő lemeze.

Időpont: 2009. március 25., szerda, 20.00
Helyszín: Millenáris Teátrum
Jegyár: 4500/5500 Ft (elővételi ár/a program napján fizetendő ár)
Victor Bailey honlapja: www.victorbailey.com »

Péterfy Bori & Love Band

Tizenegy szeszélyes, ravasz, szókimondó, ellenállhatatlan, szenvedélyes számot felvonultatva tavaly októberben jelent meg Péterfy Bori első szólóalbuma. A színész-énekesnő 2000 óta tagja a Schilling Árpád vezette Krétakör Színháznak, de a rock and roll éppoly fontos része életének, mint a színház.
A Love Band tagjai csuklóból, erőlködés nélkül játszanak diszkót, ősbeatzenét, militáns rockot, mutáns reggae-t és pszichedelikus popot. Bori pedig lazán cserélgeti a szerepeit: sokszor ellenállhatatlan dizőz, néha vérszívó vámpír, máskor meg érzékeny, friss szerelmes tinilány. Mindez mégsem kiszámítható színésznői rutinból jön: lemezen és koncertszínpadon ő igazi popdíva.

Időpont: 2009. március 27., péntek, 21.00
Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria, 1028 Budapest, Templom u. 2–10.
Belépő: 2500 Ft
A Klebelsberg Kultúrkúria honlapja: www.kulturkuria.hu »

Russkaja (A)

5 koncert, amit kár lenne kihagyniAz idén négyéves Russkaja zenekar a Sputnik turné keretében megújult programmal és színpadi képpel lép az A38 Hajó fedélzetére. Orosz és nemzetközi skának álcázott energiabomba erős kelet-európai kötődéssel és a világzene lendületének legpörgőbb áldásával – hatalmas szárnyalás egy vodkával töltött szputnyik hátán – erre számítson, aki szintén hajóra száll.

A Russkaja hét, Ausztriában élő orosz muzsikus könyörtelen kísérlete arra, hogy brutális erejű zenéjével elsöpörje közönségét. A Russkaja ska-attakja a zenekar bevallása szerint olyan hatást kelt, „mintha egy vodkával töltött szputnyikhoz kötöztek volna”. És mivel a vodka vízként folyik a koncerteken, a végére folyékony orosztudást ígérnek, valamint azzal kecsegtetnek, hogy mindannyian megtanuljuk, milyen érzés a Vörös téren pogózni. Kihagyhatatlan!

Időpont: 2009. április 1., szerda, 21.00
Helyszín: A38
Belépő elővételben: 2600 Ft, a koncert napján: 3200 Ft
Bővebb információ: www.a38.hu »
A Russkaja honlapja: www.russkaja.com »

Mystery Gang: Privát Buddy Holly Story, avagy a mi Buddy Hollynk – koncertszínház

Buddy Holly huszonhárom évesen, 1959. február 3-án repülőszerencsétlenségben hunyt el. Tragikus halálának ötvenedik évfordulója alkalmából a Mystery Gang és a vendégszereplők kétfelvonásos koncertet adnak zenében és prózában. Az első előadásra, mely január 20-án volt a Művészetek Palotájában, már karácsony előtt elfogytak a jegyek, sokan lemaradtak az előadásról, sokan pedig újra megnéznék. Ezért a koncertet április 4-én a budapesti Gödör Klubban megismétlik!

5 koncert, amit kár lenne kihagyni

 

Ez több lesz, mint egy koncert – a műsorban rövid zenei és kultúrtörténeti visszatekintésnek is részesei lehetünk: a Mystery Gang narrátor és műsorvezető segítségével kalauzol el bennünket az ötvenes évek világába, és ezen belül Buddy Holly utolsó koncertjének elképzelt történetébe. A hű hangzás érdekében a csapat erre az alkalomra négytagú vokállal egészül ki.

A műsor második része igazi Mystery Gang-koncert lesz. Ahogy a zenekar fogalmazott: „Itt megmutatjuk, hogyan hatott ránk Buddy Holly zenéje, és mit jelent nekünk ma, ötven év távlatában.”

Időpont: 2009. április 4., szombat, 20.30
Helyszín: Gödör Klub
Jegyár: 1500/1800 Ft
Bővebb információ: http://vilagveleje.hu »
Bővebb információ:
www.mysterygang.hu »

Al Jarreau (USA)

5 koncert, amit kár lenne kihagyni Al Jarreau a dzsessz történetének megkerülhetetlen alakja, akinek az énekhangját sokan egyszerűen egyedülálló természeti kincsként tartják számon. Nem véletlen, hogy ő minden idők egyetlen vokalistája, akit hét Grammy-díjjal tüntettek ki, s ami ennél is különösebb, az a sokoldalúságát igazoló tény, hogy díjait három különböző kategóriában kapta a dzsessz, a pop és a rhythm and blues zenészi csúcsteljesítményeként. Mindezeket hosszú évtizedeket felölelő pályája során szerezte a hetvenes, a nyolcvanas, a kilencvenes és az ezredfordulót követő évtizedben is, ami mindennél jobban bizonyítja, hogy kimagasló teljesítménye nem véletlen villanás volt, hanem tartósan világító, kiváló egyéni életmű.

Külön említést érdemel, hogy zenetanára egy magyar férfi, Zimber László volt, aki nemcsak tanította, de tőle kapta azokat a lemezeket is, amelyek alapvetően alakították a zenei érdeklődését, s tőle tanulta az improvizációt is.
Elegendő, ha csak néhányat említünk azon dzsesszlegendák közül, akikkel Jarreau együtt dolgozott: Joe Sample, Kathleen Battle, Miles Davis, David Sanborn, Rick Braun és George Benson.

Helyszín: Millenáris Teátrum
Időpont: 2009. április 16., csütörtök, 20.00
Jegyár: 8900/10 900 Ft (elővételi ár/a program napján fizetendő ár)
Ültetett koncert, helyfoglalás érkezési sorrendben!
A Millenáris honlapja: www.millenaris.hu »

5 DVD, amit látnod kell »
Két regényes élet – két könyvtipp »
A legnagyobb Da Vinci-kiállítás »
Koncert.lap.hu
Programajánló.lap.hu
Szórakozás.lap.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top