Szabadidő

1270 ok, amiért látnod kell Karintiát

Romantikus vagy inkább sportos kikapcsolódásra vágysz? Esetleg egyszerre mindkettőre? Akkor ne is keresgélj tovább, számodra Karintia a tökéletes úti cél!

A tündöklő tavak tartományának 1270 állóvize közül a nyári időszakban több mint 40 fürdőzésre is alkalmas, de Karintia vonzerejét egyéb természeti tényezők és hangulati elemek is nagyban növelik.

 

Kastélyok és szigetek

Mi lehet romantikusabb egy tóparti villánál? Talán az, ha a tó túlpartján óriás hegyek sora kínál lenyűgöző panorámát.

1270 ok, amiért látnod kell Karintiát

 

Karintiában több olyan vízparti szállás is kínálkozik, ahová legszívesebben egész évben becuccolna az ember, függetlenül az időjárástól. Az egyik kedvencem ezek közül a Miralago villakastély közvetlenül a Wörthi-tó partján, Pörtschachban: a több mint százéves épület a magas fenyőkben gazdag kertjével, csodálatos, fából faragott csónakházával és igen érdekes történetével pont az a hely, ahol egyszerűen lehetetlen nem ellazulni és pihenni.

A Miralago-villa
A Miralago villa

 

Ha még ennél is jobban el szeretnél bújni a világ elől, akkor a Faaker See, a tartomány ötödik legnagyobb tavának kis szigete lehet a legmegfelelőbb hely. Egyetlen, nem túl nagy hotel, pár sportpálya és egy ódon fürdőház áll csak az apró, de buján zöldellő földdarabon, amelyet kizárólag hajóval közelíthetnek meg a szálló lakói; itt aztán tényleg zavartalanul lehet vakációzni.

Faaker See - ha zavartalan pihenésre vágysz
Faaker See – ha zavartalan pihenésre vágysz

 

Sólyom, vár, makákó

Talán meglepő, hogy mostanában Karintia fő látványosságai közé léptek a japán makákók, de így van: a klíma itt annyira hasonló a természetes élőhelyükön tapasztalhatóhoz, hogy egy lelkes állatbarát egész makákórezervátumot alakított itt ki. Villach környékén, Landskronban az Affenbergen, azaz a Majom-hegyen nagyjából egyórás vezetett séta keretében szó szerint testközelből lehet megismerkedni a 120-nál is több kis- és nagy majommal, a szokásaikkal és igen érdekes társadalmi berendezkedésükkel.

1270 ok, amiért látnod kell Karintiát

Ha már itt jársz, érdemes felsétálnod a Landskron-várba is, hogy a reneszánsz kastély panorámateraszáról nézhess körbe a tájon – és ha épp jó időben érkezel, feltétlenül nézd meg a ragadozómadár-röptetést, ha kíváncsi vagy arra, mennyire gyors, hatalmas és hatékony vadász Európa néhány legveszélyeztetettebb madárfaja.

A madárröptetés nem csak a gyerekeknek lehet jó móka
A madárröptetés nem csak a gyerekeknek lehet jó móka

Karintia télen-nyáron

Az ország legdélebbi tartományának északkeleti csücskében található Ausztria legmagasabb pontja, a 3797 méteres Grossglockner. Ez az a hely, amelyet túrázók, fotósok, profi hegymászók, hegyibringások és motorosok egyaránt méltán kedvelnek: a csúcsot is magában foglaló Hohe Tauern Nemzeti Park gyakorlatilag egész évben lenyűgöző látványt és kisebb-nagyobb kihívásokat jelentő útvonalakat kínál.

Ausztria legmagasabb pontja a Grossglockner
Ausztria legmagasabb pontja a Grossglockner

Persze Karintia egyéb részei sem unalmasak, sőt: hegyeket és tavakat keresni sem kell; a rafting és a canyoning lelkes művelői számára is akad bőven felfedezendő terület; és extra felszerelés hiányában is bárkinek lehet része különleges kalandokban: Bad Eisenkappelben az Obir-cseppkőbarlangba leereszkedve több millió évet ugorhatunk vissza az időben.

A tél közeledtével nyilván nem hagyható szó nélkül, hogy Karintia egyben a síelők paradicsoma is: Mölltal, Gerlitzen, Nassfeld – meg persze a Grossglockner – és még vagy 30 síterep már készül a szezonra!

Tipp: Még több információ és érdekesség Ausztriáról: www.austria.info »

 

Ausztria.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top