Szabadidő

Kell a casco!

A válság hatására egyre többen kerülnek anyagilag nehéz helyzetbe, ezért megpróbálnak ott spórolni, ahol csak lehet, néha azon is, amin viszont nem kellene.

Tipikusan ilyen a casco biztosítás. Az autóikat a legtöbben hitelből vásárolják. A bankok pedig köteleznek ilyen esetben a casco megkötésére. A tapasztalat viszont az, hogy a finanszírozás után inkább lemondják a casco-t, azért, hogy néhány ezer forintot spóroljanak.

A másik nagy hiba, amikor néhány hónapig nem fizetik be a casco-t, majd a biztosító díj nemfizetés miatt felmondja a szerződést.

Kell a casco!

 

Mindkét esetben nagyon sokat veszíthet az autó tulajdonosa. Az első esetben persze csak akkor, ha az autót ellopják, megrongálódik, összetörik, míg a másiknál már akkor is, ha a bank ellenőrzést végez. Kevesen tudják ugyanis, hogy a bankok, akik az autókat finanszírozzák, időről időre lekérik a biztosítóktól a finanszírozott autókkal rendelkező ügyfelek listáját, és ha kiderül, hogy a casco-juk inaktív, vagyis megszűnt, akkor azonnal szerződésszegés címen lejárttá teszik a hitelt. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor egy összegben követelik vissza az autó árát, természetesen kamatostul.

A harmadik esetben is a tulajdonos az, aki ráfizethet, ez pedig akkor következhet be, ha casco mentes szerződésre váltja az előző hitelszerződését, de ehhez már az autó 70%-nak kifizetése szükséges. Ilyenkor tényleg nem kell havonta befizetni azt a néhány ezer forintot, viszont ha bármi történik az autóval, mondjuk, ellopják, vagy totálkárossá törik, kötelesek vagyunk a banknak tovább fizetni a hitelt és még az autónk sem lesz meg hozzá. A casco mentes szerződésnél ugyanis, csak a hitelfedezetre van casco, így a bekövetkezett kárt, nekünk kell kifizetni, sőt ha kiszámoljuk mennyivel drágább a casco mentes hitelnél a törlesztő részletünk, rájövünk, hogy nem is éri meg.

Ezek alapján tehát érdemes átgondolnunk, hogy megéri-e megspórolni havi pár ezer forintot?
A casco a mi tulajdonunkban lévő személyautóban keletkezett károkat fedezi, tehát a mi költségeinket csökkenti. Egy káresetnél pedig ez az összeg milliókra rúghat. Elég egy felverődő kő a szélvédőre, egy jégverés (ami valljuk be, manapság egyáltalán nem ritka,), egy kidőlt fa vagy egy éjszakai randalírozó és máris fizethetjük az árát. Tényleg megéri kihagyni?

Nem éri meg, ez biztos, viszont megéri szétnézni a piacon és megkeresni a legjobb ajánlatot!

Egy jó alkusz cég az összes biztosítóval kapcsolatban áll, és az ajánlatok közül segít nekünk megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet. A szolgáltatás számunkra ingyenes, így valóban kár lenne nem kihasználni a lehetőséget.

A legnagyobb védelmet természetesen a teljes körű casco nyújtja, hiszen kiterjed elemi kárra (Tűzkár, Robbanás- és összeroppanáskárok, Villámcsapás károk, Viharkárok, Árvízkárok, Belvízkárok, Felhőszakadás, Egyéb vízelöntés, Földmozgáskárok, Jégverés, Lezúduló hótömeg), törés kárra, lopás kárra és üvegtörésre is, e mellett pedig kiegészítő biztosításokkal még tovább bővíthető.

Ha biztosak vagyunk benne, hogy anyagilag nem tudunk bevállalni egy teljes körű casco-t, akkor választhatunk részbiztosítást is.

A lopás casco, lopás és rabláskároknál nyújt anyagi segítséget, illetve néhány esetben rongálás és vandalizmus esetén megtéríti a kárunkat.

A törés casco pedig az elemi károk, üvegkárok és baleset jellegű töréskárok biztosítását fedezi.

A totálkár, műszaki- illetve gazdasági totálkár esetére is köthetünk már biztosítást, de itt tisztában kell lennünk vele, hogy kizárólag akkor vagyunk jogosultak a biztosítási összegre, ha az autó teljesen megsemmisül.

Új termék a piacon

A biztosítási piacon 2010 augusztus 1-től hozzáférhető lesz online formában kalkulálhatóan azaz új termék, mely lehetőséget nyújthat, hogy az értéküket biztonságban tudják azok is, akik nem szeretnének nagyobb összeget áldozni cascojuk havonkénti megfizetésére. Ez a casco biztosítás kedvező áron és nagyon egyszerűen fog kapcsolódni a kötelező biztosításunkhoz, így érdemes lesz figyelni a róla szóló híreket. Nagyon sok autós számára fog megoldást jelenteni a casco biztosítás megkötéséhez.

További információk a www.pba.hu honlapon >>>

 

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top