Szabadidő

Mindent a szemnek, semmit az észnek!

Nyár van, mindenki talpig fürdőruhában, nem csoda, ha a filmesek nem próbálják meg zsibbasztani az agyunkat értelmes mozikkal. Helyette olaszországi lelkizést, Harry Potter-klónt, háromdimenziós kutyákat kapunk, és egy mára lejárt szavatosságú tévésorozat mozis változatát.
 A varázslótanonc

Mindent a szemnek, semmit az észnek!Viki
Ugyan A nemzet aranya második része már nem volt a szívem csücske, de az első epizódban volt annyi báj és ötletes akció, hogy örömmel vegyem az alkotógárda újabb látványos próbálkozását. A recept az eltelt években nem sokat változott. Végy egy érdekes párost (Nicolas Cage ezúttal Jay Baruchelt kapta maga mellé vicces kiegészítőnek), akik valamilyen régi tárgy (ezúttal egy matrjoskababa) nyomában szaladgálnak fel-alá, és mindig összefutnak a főgonosszal (aki ezúttal egy gonosz, magyar származású varázsló Alfred Molina alakításában), hogy aztán valami vér nélküli akciójelenet után folytassák a kalandjukat, és persze a tiniromantika sem maradhat el (a vágy tárgya itt a Kristen Stewart–Diane Kruger-keverékként leírható Teresa Palmer). A vicces az egészben, hogy a Jerry Bruckheimer–Jon Turteltaub–Nicolas Cage-trió van annyira profi, hogy még ez a teljes kiszámíthatóság mentén haladó történet is kellemes, vicces és szórakoztató moziélménnyé válik nekik köszönhetően.

Mindent a szemnek, semmit az észnek!

Mindent a szemnek, semmit az észnek!Csaba
Amikor először megláttam Nicolas Cage torzonborz frizuráját az egyik plakáton, már attól féltem, hogy a fodrászai megint elszúrtak egy filmet (nála ez gyakori probléma), de ezúttal elmondhatjuk: nem ezen múlott. A Fantázia című Disney klasszikus Miki egeres jelenetén alapuló A varázslótanonc forgatókönyvét mintha a Harry Potterből és A nemzet aranyából gyúrták volna össze. Az utóbbi csak azért nem számít lopásnak, mivel ugyanaz a gárda állt össze ismét egy nyári mókázás erejéig. Sajnos a történet – Disney-film lévén – teli van kötelező tanulságokkal, megy a lelkizés ezerrel, és a fordulatos és sodró sztori sem elég fordulatos és sodró, de az alkotók humora mégis elviszi a filmet. Alfred Molina és Toby Kebbell (a rocksztár fickó a Spílerből) gonosz máguspárosa egyenesen telitalálat, az autós üldözés a Times Square-en nemcsak látványos, de teli van gegekkel, és a Nicolas Cage–Jay Baruchel-páros is kiválóan muzsikál, egyedül azt sajnáljuk, hogy Monica Belluccinak nem jutott több jelenet a forgatókönyvben.

Mindent a szemnek, semmit az észnek!

Rendezte: Jon Turteltaub
Szereplők: Nicolas Cage, Alfred Molina, Monica Bellucci, Jay Baruchel, Toby Kebbell, Teresa Palmer
Eredeti cím: The Sorcerer’s Apprentice
A film honlapja: http://disney.go.com/disneypictures/sorcerersapprentice »
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelés: 3,5/5 (Viki: 3,5, Csaba: 3)

 Levelek Júliának

Mindent a szemnek, semmit az észnek!Viki
Mivel én már attól képes vagyok elalélni, ha egy nagy tányér bolognai spagetti gőzölög előttem a vacsoraasztalon, vagy meghallok pár olasz szót a közelemben, ideális célközönség volnék egy Itáliában játszódó romantikus mozihoz, amely ráadásul az egyik legszebb szerelmes történetet, a Rómeó és Júliát veszi alapul. A bűbájosan pislogó Sophie (Amanda Seyfried a Mamma Mia!-ból) kedvesével Veronába érkezik nyaralni (már itt megevett az irigység…), ám az a gazember elhanyagolja őt, így hősnőnk csatlakozik a Júlia leveleit megválaszoló helyi brigádhoz, és egy fél évszázados irományra adott válaszával nem kis szívzűröket okoz. A film innentől kezdve road movie Olaszország legszebb tájain, két – párhuzamosan futó – szerelmi szállal, szebbnél szebb pillanatokkal és némi képeslapos giccs utánérzéssel, amely csak a nálam kevésbé romantikus lelkületűeknek lesz zavaró. Ideális nyári mozi.

Mindent a szemnek, semmit az észnek!

Mindent a szemnek, semmit az észnek!Csaba
Ha nem a minden szempontból gyönyörű (és bár az NLC olvasóit ez az infó talán kevésbé érdekli, de férfiszempontból fontos, hogy a melltartóviselést előszeretettel hanyagoló) Amanda Seyfried játszotta volna a főszerepet, valószínűleg messziről elkerültem volna egy Levelek Júliának címre hallgató filmet. A film azonban rajta kívül is tartogat kellemes élményeket: például sosem gondoltam volna, hogy Franco Nero egy filmben az ezredforduló után tud nem ciki is lenni, Vanessa Redgrave vagy Gael García Bernal játékát pedig még mindig öröm nézni. Ami ezenkívül marad, az csak a szokásos sablonparádé két, eleinte egymást ki nem állható, de aztán mégis egymásba gabalyodó szerelmesről, ami a sok-sok képeslapszerűen fényképezett olasz tájnak köszönhetően ugyan átlépi a giccshatárt, de mégsem annyira, hogy fizikai fájdalmat érezzünk.

Mindent a szemnek, semmit az észnek!

Rendezte: Gary Winick
Szereplők: Amanda Seyfried, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Gael García Bernal, Christopher Egan
Eredeti cím: Letters to Juliet
A film honlapja: www.letterstojuliet-movie.com »
Forgalmazza: Palace Pictures
Értékelés: 3,5/5 (Viki: 4, Csaba: 3)

 A szupercsapat

Mindent a szemnek, semmit az észnek!Viki
Ha valami megmaradt bennem A szupercsapat című, réges-rég megboldogult sorozatból, akkor az a jellegzetes főcímzene, és Mr. T afro-taréj frizkója, amellyel szerencsére sosem sikerült divatot teremtenie. És persze arra is világosan emlékszem, hogy amikor elkezdődött, akkor gyorsan átkapcsoltam máshová, vagy kikapcsoltam a tévét. A mozivászon előtt ülve a kezemből hiányzott a távirányító, pedig ha ott van, simán nyomtam volna neki egy offot. Bugyuta macsóparádé ez egy elárult szuperkatonai különítményről, akiknek be kell bizonyítaniuk az ártatlanságukat. A történet csak alibizés az újabb és újabb akciókhoz, és az egysoros macsó beszólások is kimentek már a divatból a kilencvenes évek elmúltával. A Jessica Biel-féle szerelmi szál annyira halovány, hogy szinte nincs is, és ha nem a mindig fantasztikus Liam Neeson és Bradley Cooper lett volna a főszereplő (mit keresnek itt?), biztosan nem bírtam volna a vége főcím legördüléséig.

Mindent a szemnek, semmit az észnek!

Mindent a szemnek, semmit az észnek!Csaba
Bár A szupercsapat sosem tartozott az abszolút top sorozatok közé Magyarországon (főleg a megkésett bemutató a ludas ebben), engem mégis kellemesen nosztalgikus érzések fogtak el, amikor csekkoltam a moziváltozatot. Mivel már a tévés epizódok sem az agyasságukról voltak híresek (bár Liam Neeson figurája mindig valami trükkös tervvel áll elő), szerencsére mindez a vászonra érve sem változott. Papírmasé karakterek pufogtatnak tipikus akciófilmes dialógusokat, de mivel a film nem igazán veszi magát komolyan, és elképesztően eltúlzott akciójelenetekkel operál, ráadásul Joe Carnahan, a Füstölgő ászok rendezője igazi ámokfutó tempót diktál, A szupercsapat olyan lesz, mint egy gyorsan felhajtott jéghideg üdítő a kánikulában. Nem nagy élmény, de mindig jólesik.

Mindent a szemnek, semmit az észnek!

Rendezte: Joe Carnahan
Szereplők: Liam Neeson, Bradley Cooper, Jessica Biel, Sharlto Copley, Patrick Wilson
Eredeti cím: The A-Team
A film honlapja: www.ateam-movie.com »
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 3/5  (Viki: 2, Csaba: 4)

 Kutyák és macskák – A rusnya macska bosszúja

A Kutyák és macskák második részében a kutyáknak és macskáknak megvan a maguk titkos, az emberi szem elől rejtett világa. És megvan a maguk háborúja is. Ártatlannak tűnő kutyaházak igazából titkos kémközpontok bejáratai lehetnek; a napon heverésző lusta cicák pedig valójában talán egy bevetésen lévő alakulat tagjai. A kutyák és macskák között kibékíthetetlen, elhúzódó és minden eszközt megengedő háború zajlik. Zajlott eddig. Színre lép ugyanis egy elegáns és gonosz szfinx, egy ex-titkosügynök, Kitty Galore, aki végtelen hataloméhségében nemcsak örök ellenségeit, a kutyákat, de volt bajtársait is el akarja pusztítani. Egyszerre akarja az egész világot meghódítani. Ezért a kutyáknak és macskáknak életükben először össze kell fogniuk, mert nemcsak magukat, hanem gazdáikat is meg kell menteniük az ördögi Kitty karmai közül.

Mindent a szemnek, semmit az észnek!


Rendezte:
Brad Peyton
Eredeti hangok: Owen Wilson, Alec Baldwin, Roger Moore
Eredeti cím: Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore
A film honlapja: http://catsanddogsmovie.warnerbros.com »
Forgalmazza: InterCom

További programtippek hétvégére:

 

Mindent a szemnek, semmit az észnek!

Bor, mámor, Bénye – hétvégi programtipp »

Mindent a szemnek, semmit az észnek!

Égig érő fű – nosztalgiázz! »

Mindent a szemnek, semmit az észnek!

5 program, amit tilos kihagyni augusztusban »

 

Mozi.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top