Szabadidő

Karácsony: a tévéműsor mindegy

Ahogy karácsonykor nem követelem apám halászléje helyett a molekuláris gasztronómia csodáit (oké, azt máskor sem), ahogy ilyenkor a giccsesen-hagyományosan gyönyörű karácsonyfa helyére sem álmodok modern lakberendezési tárgyakat, úgy a tévéműsor is jó, ahogy van.

Az év ötvenegy hetében ostorozom a tévéket, hogy miért nem bátrabbak, innovatívabbak, modernebbek. Szerintem okkal kérem számon rajtuk a gyávaság, ötlettelenség, tájékozatlanság, hozzá nem értés következményeit, melyekkel főleg a két nagy kereskedelmi csatorna terhelt. De most, karácsony felé csúszva nem fogok rájuk rosszat mondani: egyrészt, nekem ilyenkor az a legfontosabb, hogy pár napot a szüleimmel, húgommal és az unokaöcsémmel (gyártási idő: 2009) legyek, nem pedig az, hogy frenetikus tévéműsorok szórakoztassanak. Másrészt pedig nem is állunk olyan rosszul, a tévék idén találtak valami balzsamos középutat: bambulós, nevetős, megható cuccok sorakoznak a programban – le lehet ülni eléjük, de jók háttérzajnak is, ha már a fülünk hisztérikusan reagál a plázákban november 30. óta támadó Csendes éjre meg Let it snow-ra.

Télapu 2
Télapu 2

Szenteste a klasszikus pityergetőst most is az MTV vállalja be, Katharine Hepburn gyönyörű hattyúdala az M1-en 20:00 órakor kezdődik: Egy karácsony együtt, jellemfejlődés, okos kisfiú, bölcs néni, happy end. Konzervatív nagymamák csak ezt nézik – kivéve, ha az unoka is ott van. Mert akkor inkább az RTL-en a Télapu 2 (főleg, ha fiú az unoka), vagy Nanny McPhee – A varázsdada a tv2-n (amennyiben kislány); mindkettő 21:10-kor kezdődik. Én pedig a csajommal a Viasat3-ra kapcsolnék 21:30-kor, mivel ott kezdődik a szenteste legjobb tévés programja, az Igazából szerelem, vicces, megható, romantikus, ultrakarácsonyi, a legjobb a műfajban.

Igazából szerelem
Igazából szerelem

Azért csak kapcsolNÉK, mert mi már előző nap megnézzük DVD-ről. Szertartás, szokás, mint Diana Krall.
Jut eszembe, álljunk is meg egy szóra! Amikor a tömegmédia, és most én is azt tolom itt mindenki arcába, hogy hurrá, karácsony, együtt a szeretteinkkel – akkor úgy teszünk, mintha ez mindenkivel így lenne, holott a francokat. Van, akinek ez a nap nem ünnep, van, akinek nem sikerült az élet, és egyedül van, vagy legalábbis nem abban az ilyenkor jóleső, vállaltan gejl és habos hangulatban mártózik, mint mi, szerencsésebbek. Nos, az ő nevükben is köszönöm a Cool tévének, hogy 21:05-től A Piszkos Tizenkettőt tűzi műsorra, rendes, férfias, minőségi szórakozás, lehet mellé sörözni, semmi magyalág meg Fehér Karácsony. Tessék legalább egy sarkot ilyen módon szabadon hagyni azoknak, akik nem örülnek annyira a karácsonynak, oké?

Másnap aztán jön az áradat: csak az általam fogható magyar nyelvű csatornák kínálatából 34 olyan műsort számoltam össze, aminek a címében szerepel a „karácsony” szó. Van, ahol persze csalással: a tv2-n 22:10 órakor kezdődik a Karácsony című film – ennek az eredeti címe Noel. Ettől függetlenül nézze meg mindenki, aki egy kicsit „vastagabb” táplálékra vágyik ilyenkor is, okos és szép film. A Cool karácsony első napján is folytatja becsülendő misszióját, a „nem-karácsonyi” hangulat fenntartását a nem karácsonyozóknak: 21:00-től az elmúlt évek egyik legtökösebb akciófilmje kezdődik, A Tégla, pont erre való. Ismét hangsúlyozom: ez az időszak azoknak nem ünnep, akiknek nincs családja, nincsenek „szerettei”, ezért ne bántsuk, hanem inkább legyünk hálásak annak a csatornának, amelyik a frusztráló száncsengőhangzavarban rájuk is gondol.

Ugyanakkor nem ide, hanem a súlyos ízléstelenség kategóriájába sorolom, hogy karácsony második napján, vasárnap este is Való Világot ad az RTL Klub. Ezek az alakok, ez a műfaj, ez a stílus máskor sem igazán fér el a képernyőn, de karácsonykor… Szó se róla, a műsor hölgyszereplőinek többségére szépen rímel az eztán kezdődő Micsoda nő! tematikája, egészen pontosan a Julia Roberts által játszott szereplő foglalkozása. Bármilyen meglepő, ezen az estén az ATV adja a „legkarácsonyibb” filmet, a Karácsonyi csoda egy 2007-es vígjáték, sztárparádéval (kiemelten is a szintúgy hattyúdal-közeli alakítást nyújtó Patrick Swayzevel). Családbarát mozi, megérdemli a bizalmat. Fura módon itt adja fel a meccset az eddig szépen kitartó Cool, műsorra tűzve a Reszkessetek, betörők! legelső részét. Igen, azt, ami pontosan húsz évvel ezelőtt készült, és a cukimuki, szöszi főszereplője ma már egy felnőtt férfi, akinek már a válópere óta is tíz év telt el.

A karácsonyi műsorban tehát lesz egy erős szenteste és huszonötödike, és egy gyenge vasárnap; valamint egy macsó Cool csatorna pasis filmekkel. De hadd zárjak azzal, amivel kezdtem: most nem ez a lényeg. Karácsony van, szeretet, elnyúlás, lassú béke, túldíszített, habos-babos vidámság. A francot se érdekli igazából, hogy mit ad a tévé, most ez sem igazán fontos. Inkább a csillagszóró, a halászlé, az első karácsonyfára rácsodálkozó unokaöcsi (az előzőnél még alig két hónapos volt, Pély Barnával szólva, szerintem az neki még „nem jött át”), ajándékok, évente egyszer elővett díszek, szertartások. Ez a fontos, a többit hagyjuk későbbre – például a jövő hétre, amikor a szilveszteri műsorterveken fogok páros lábbal ugrálni.
Nektek pedig, kedves nlc-sek, boldog, békés, szeretettel teljes karácsonyt kívánok!

Karácsony: a tévéműsor mindegyÚjadventi módi – Grecsó Krisztián olvasónaplója
A végletek napjai telnek, a céges karácsonyi bulikból a csöndes családi magányba fordul a magyar dolgozó. Ez az újadventi szakadék, amit alig lehet ép ésszel túlélni. Ilyenkor segít az irodalom. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top