Szabadidő

5 színdarab, amit érdemes megnézned a színházi világnap alkalmából

Legyél te is egy kibeszélőshow részese, utazz Velencébe egy estére – március 27-e, vasárnap a színházi világnap. Öt olyan darabot ajánlunk, amelyet érdemes megnézni, és a hétvégén játsszák is.
                                                                     Czukor Show
                                                                 – Belvárosi Színház –
 5 színdarab amit érdemes megnézned a színházi világnap alkalmábólMarozsán Erika a Centrálban

Füst Milán Boldogtalanok című drámája Mónika-show-ba ágyazva. Az egyfelvonásos, valamivel több, mint egyórás előadás megmutatja azt, hogy a súlyos családi drámákból hogyan lesz „bohózat” a különböző kibeszélős műsorok által. Az előadás kapcsán megdöbbentő az, hogy a közönség a produkció felépítése miatt tulajdonképpen végigneveti az előadást, miközben egy valójában tragikus történetet látunk. Semmi komikus nincs benne, csak a tér, amelyben megjelenik. Komikus az, hogy ezeket a kibeszélős műsorokat a hétköznapjainkból, a bulvármédiából tökéletesen jól ismerjük.

Fotó: Puskel Zsolt
Fotó: Puskel Zsolt

Nehéz és nyomasztó pillanat az, amikor a néző ráébred: ez az egész nem is vicces.  Emberi életekről, sorsokról beszélünk. A helyzetet pedig súlyosbítja az a tudat, hogy Füst Milán története, amely egy egykori újságcikk alapján született, még 2011-ben is bármikor valóság lehetne.

 
A megbeszélőshow házigazdájának szerepét hármas szereposztásban (Árpa Attila, Czukor Balázs, Hujber Ferenc) játsszák, mindhárom szereplő más és más miatt tökéletes a karakterre.

Rendező-író: Dömötör Tamás
Szereplők: Czukor Balázs, Hujber Ferenc, Árpa Attila, Péter Kata, Vasvári Emese, Anger Zsolt, Tamási Zoltán, Csonka Szilvia, Fátyol Hermina, Simicz Sándor
Honlap: www.belvarosiszinhaz.hu

                                              Egy éj Velencében – avagy a Golyók háborúja
                                                                – Budapesti Operettszínház –

A Budapesti Operettszínház új darabja Johann Strauss egyik legnépszerűbb vígoperájának modern feldolgozása, különleges látványvilággal. Az előadás dallamvilága magával ragadó, a korabeli kritikusok szerint e műben több dallam van, mint egy Beethoven-szimfóniában.  A zenés színház sztárjainak (többek között Vadász Zsolt, Homonnay Zsolt, Szendy Szilvi, Szabó Dávid, Peller Károly) segítségével bárki közel érezheti a szívéhez a Velencébe kalauzoló történetet.

Vadász Zsolt, Oszvald Marika
Vadász Zsolt és Oszvald Marika

A teátrumban igazi álarcosbáli forgatag várja a nézőket. Persze a bál és a történet nem lenne teljes a következő hozzávalók nélkül: szerelem, csalás, felszarvazás, féltékenység, beteljesülés. Valódi olaszos temperamentum, csipetnyi keserű bécsi humorral elegyítve… De ha ez nem lenne elég a tökéletes hangulathoz, akkor extra adalék, hogy Kerényi Miklós Gábor különleges világba helyezi a történetet: egy flipperasztalra, ahol szemet gyönyörködtető velencei díszletelemek között pattognak, forognak, száguldanak és háborúznak a golyónak öltöztetett szereplők.

Rendező: KERO® (Kerényi Miklós Gábor)
Főbb szereplők: Vadász Dániel, Vadász Zsolt, Peller Károly, Homonnay Zsolt, Földes Tamás, Fischl Mónika, Oszvald Marika, Bálint Ádám, Szabó Dávid
Honlap: www.operett.hu
 

                                                                  Leonce és Léna
                                                                  – Pesti Színház –

 

Két napon (szombat, vasárnap) vendégszerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház Budapesten, vasárnap este George Büchner szép szerelmes történetét, a Leonce és Lénát játsszák. A történet főhősei azért menekülnek el otthonról, hogy megmeneküljenek a mások által előre eltervezett esküvő elől. De hiába menekülnek, sorsukat nem kerülhetik el: óhatatlanul egymásba szeretnek. Hogy mindez miként történik meg, azt meséli el Büchner szatirikus darabja.

5 színdarab a Színházi Világnapra

Mindkét előadást a Kolozsvári Színház vezetője, a számtalan szakmai díjjal kitüntetett, nemzetközileg elismert művész, Tompa Gábor rendezte.

Rendező: Tompa Gábor
Főbb szereplők: Váta Loránd, Bodolai Balázs, Györgyjakab Enikő, Viola Gábor, Kató Emőke
Honlap: www.pestiszinhaz.hu

 

                                                                         Koccanás
                                                                – Katona József Színház –

 

Vasárnap este jubileumi előadása lesz Spiró György Koccanás című darabjának a Katonában: 150. alkalommal láthatják a nézők. Mint ahogy a darab címe sejteti, a kiindulópont az, hogy (a főváros egy forgalmas helyén) egy autó belemegy egy másikba. Lássuk be, napjainkban ez mindennapos dolog. Persze Spiró ennél kicsit tovább feszíti a húrt és nem áll meg egy egyszerű koccanásnál.

Fotó: katonajozsefszinhaz.hu
Fotó: katonajozsefszinhaz.hu

Az előbb elemi esemény láncreakciót indít el, autók kilométer hosszú sora koccan egymáshoz, s majdnem egy egész napra megbénul a forgalom. Az autósok kiszállnak kocsijukból és kapcsolatokba lépnek egymással, az ott lakók természetes módon ugyancsak belépnek a történésbe, sőt egyre újabb szereplők és embercsoportok keverednek véletlenül arra, s kerülnek így bele a szituációba, és ez a folyamat a darab előrehaladtával egyre abszurdabbá válik…
 
Rendező: Zsámbéki Gábor
Főbb szereplők: Gáspár Sándor, Ónodi Eszter, Fekete Ernő, Hajduk Károly, Bezerédi Zoltán
Honlap: www.katonajozsefszinhaz.hu
 

                                                               A makrancos Kata
                                                         – Magyar Állami Operaház –

 

Shakespeare örökzöld vígjátékát a nemek harcáról, egy nem mindennapi házastársi összecsiszolódás rögös útjairól Seregi László koreográfiájában, balettként láthatja a közönség.  A történet szerint a Pádua piacán javában tart a farsangi mulatság. Feltűnik Bianca, akin megakad Lucentio, a fiatal diák szeme.

5 színdarab a Színházi Világnapra

Kérők érkeznek a térre, de a gazdag Baptista addig nem adja férjhez Biancát, amíg nagyobbik lánya, a zsémbes, makrancos Kata el nem kel. A páduaiak ráveszik a veronai nemesembert, Petruchiót, vegye nőül Katát…

Rendező-koreográfus: Seregi László
Főbb táncosok: Balikó István, Popova Aleszja, Boros Ildikó, Apáti Bence, Komarov Alexander
Honlap: www.opera.hu
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top