Szabadidő

“Még szomjazom a győzelemre” – exluzív interjú Mark Webberrel

Saját hazájában nem úgy indult az éve Mark Webbernek, ahogy szerette volna. A jóképű ausztrál versenyző a nagy öregek közé tartozik, tíz éve rójja a köröket a világ Forma–1-es pályáin. Egyelőre azonban nem érzi úgy, hogy itt az ideje visszavonulnia – többek között erről beszélt a Nők Lapja Cafénak adott exkluzív interjúban.
„Még éhezem a győzelmetVettel simán nyerte az első futamot – interjú

A vasárnapi melbourne-i első Forma–1-es futam nem igazán úgy sikerült Mark Webber számára, ahogy szerette volna. Többször hibázott, ezért nem sikerült dobogós helyen célba érnie, a pontszerzés azonban az ötödik hellyel is sikerült. Ennek ellenére az ausztrál versenyző nem aggódik: a csapat remek autót rakott össze – amit mutat az a fölény is, amellyel a csapattársa, a világbajnok Sebastian Vettel nyerte a vasárnapi futamot –, így még semmi nincs veszve, a szezon most kezdődik.

 

Mark Webber interjú hétfőreTúl vagy az első futamon, bár nem teljesen úgy sikerült, ahogy szeretted volna. Mik a céljaid az idei évre?

– Teljesen feltöltődve nézek az új szezon elé. Adrian Newey és a csapat nagyon sok energiát fektetett az új autónkba, remek járművek vannak alattunk. Győzni szeretnék, most az a lényeg, hogy minden egyes futamra koncentráljak. 

Sebastiannak nagyon jól sikerült az első verseny, te is álltál a harmadik helyen, végül visszacsúsztál az ötödikre. Most, hogy túl vagytok a megmérettetésen, hogyan látod, kik lesznek idén a legnagyobb ellenfelek?

– Túl korai ezt még megmondani, a csapatok folyamatosan fejlesztik az autóikat. Ahogy azt tavaly is láthattuk, nem lehet egy pilótára rámutatni, hogy „na ő a top, ő fogja megnyerni a világbajnokságot”. Nem írom le előre egyik ellenfelemet sem, bárki okozhat meglepetést. Mint például most az orosz Petrov.

Tavaly nagyon közel álltál ahhoz, hogy tiéd legyen a világbajnoki cím. Minden az utolsó futamon múlott. Hogy érezted magad a szezont záró verseny után?

– Az utolsó néhány futam nagyon intenzív, a verseny pedig szoros volt. Épp csak lemaradtam arról, hogy a személyes célomat elérjem, a csapatnak azonban sikerült a konstruktőri világbajnoki címet megnyernie, ami mutatja, hogy tavalyra összekovácsolódott a csapat. Annak ellenére, hogy nem sikerült az álmomat beteljesíteni, számos olyan kiemelkedő pontja volt a 2010-es szezonnak, amelyre büszke vagyok. A 2011-es év pedig még csak most kezdődött el…

Melyik futamot várod a legjobban?

– Az olyan utcai, illetve régebbi pályákat szeretem nagyon, mint Spa és Monza. De bárhol szeretek vezetni egészen addig, ameddig a verseny izgalmas és kihívást jelent.

Korábban azt nyilatkoztad, hogy a pályafutásodat a Red Bull Racingnél szeretnéd befejezni. Ez jelenti, hogy a visszavonulásodat tervezed?

– A mostani a tizedik szezonom a Forma–1-ben. Addig szeretném folytatni, amíg úgy tudok vezetni, hogy az élmezőnyben maradok. Még mindig éhes vagyok a sikerre, győzni akarok, ezért vagyok itt. Amíg futamot tudok nyerni, addig nem látok rá okot, hogy visszavonuljak. 

Sebastian Vettellel, csapattársával az Abu Dhabi GP Race
Sebastian Vettellel, csapattársával az Abu-Dzabi verseny után

 

Tavaly volt egy nagy baleseted a pályán, de szerencsésen megúsztad. Hogyan sikerült gyorsan visszatérni?

– Azt tartottam szem előtt, hogy minél hamarabb versenyeznem kell. Pályára kell mennem. A csapat nem véletlenül fordít rám időt és energiát. Volt mellettem egy olyan edző, aki rengeteget segített a rehabilitációmban. Nagyon kemény időbeosztásunk volt annak érdekében, hogy biztosak lehessünk abban, hogy amikor kell, újra autóba tudok ülni. Mára a baleset nagyon messzinek tűnik számomra, teljesen egészséges és fitt vagyok.

Mark Webber interjú hétfőreRobert Kubica idén egy raliversenyen nem volt olyan szerencsés, mint te…
– Rengeteget gondolok Robertre. Tudom, keményen fog dolgozni azért, hogy mihamarabb visszatérhessen. Fontos azonban, hogy tényleg akkor térjen vissza, amikor már készen áll rá. Robert az egyik legjobb pilóta, ezért a balesete veszteség mindenki számára, a rajongóknak és nekünk, pilótáknak is. Nekünk azért, mert szeretünk a világ legjobb pilótáival versenyezni, és Kubica az egyik közülük. 

Mit csináltál a két szezon közti pihenőidőben?

– A szezon után nagyon volt néhány nagyon zsúfolt hetem, ezért nyugodt karácsonyi és újévi szezont terveztem otthon, Angliában. Az erős havazás miatt azonban a pihenés egy kicsit nyugodtabbra sikerült, mint azt vártam. Nagyon jó volt néhány hétre eltenni a bőröndömet és otthon lenni, időt fordítani a kutyáimra. Úgy volt, hogy Ausztráliába is ellátogatok, hogy egy kicsit napozzak, de ez a terv gyorsan megváltozott az ottani árvizek miatt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top