Szabadidő

Képek a képedbe: az otthonainkba is betör a 3D

Azt hitted, megúszhatod a háromdimenziós hóbortot, csak mert nem jársz moziba? A csúcstechnológia hű volt önmagához és gyorsan beköltözött a lakásunkba, hogy tévézés, házimozizás, laptopozás vagy a számítógépes játékok során is biztosítsák a szemünk maximális túlterhelését. És néha már szemüveg sem kell hozzá. Bár még a luxusszórakozás kategóriába tartozik.

Akár Való Világot is nézhetünk 3 dimenzióban?

Képek a képedbe: az otthonainkba is betör a 3DÚj magyar sorozatot forgat az HBO

Ugyan az embereket a mozitermekben látható 3D indította el az új úton, a technológia továbbfejlődését már nem ott, hanem az otthonainkban kell keresnünk. Képzeljük el, hogy otthon ülünk a kanapén, és VV Laci arca közelről üvölti az arcunkba katonásan, hogy ideje lenne már elmosogatni. Persze itt még azért nem tartunk, de az Antenna Hungária már javában teszteli a 3D-s programsugárzás lehetőségét, a UPC pedig kinyilvánította, hogy Európában az elsők között szeretnék lehetővé tenni egy térhatású televíziós csatorna elindítását. Amerikában se járnak sokkal előrébb, bár a Sony már megállapodott a FIFA-val a térhatású focimeccsek közvetítési jogairól, az IMAX-szel és a Discoveryvel karöltve pedig 3D-s dokumentumfilm-csatornát indítanának, de ez mind csak a közeljövő zenéje.

Felmérések szerint tavaly a világon mindössze egymillió térhatású tévékészülék talált csak gazdára, de a technológiában élen járó Samsung szerint idén ez a szám ötmillióra növekedhet. A termék népszerűségének legnagyobb akadálya az ára (negyed misi alatt ne nagyon álmodozzunk ilyen tévéről), valamint az, hogy az emberek az otthonaikban nem szívesen viselik a kényelmetlen és a szemet fárasztó, olykor fejfájást okozó 3D-s szemüvegeket. Ugyan minden gyártó tudja, hogy a technológia jövője egyértelműen a szemüveg nélküli térhatású tévék világa, jelenleg még csak prototípusokat voltak képesek bemutatni a különféle csúcstechnikai kiállításokon, és a Sony, az LG, a Samsung és a Toshiba egybehangzó véleménye szerint még két-három évet kell várni arra, hogy sorozatgyártásra alkalmas legyen a 3D-s tévék eme forradalmi változata.

Mit nézzünk a térhatású tévénken, ha nincs 3D-s csatornánk?

Képek a képedbe: az otthonainkba is betör a 3DSemmit, de dicsekedjünk vele a barátainknak. Persze ez csak vicc, mert a helyzet egyáltalán nem reménytelen, még ha a választék szűkös is. Ahhoz, hogy hasznosítani tudjuk a készüléket, nem árt például, ha felszerelkezünk otthonunkban egy 3D-s Blu-ray lejátszóval (40 000 forint alatt ez sem úszható meg), amit a tévénkhez kötve már élvezhetjük a képünkbe úszó lövedékeket és kicsapó hullámokat, ha veszünk hozzá 3D-s Blu-ray filmeket úgy cirka tízezer forintos darabáron. Nem éppen olcsó hobbi, de aki látni akarja Milla Jovovichot, ahogy kirúg a képernyőből A kaptár – Túlvilágban, az ne legyen smucig. A választék még nem túl bőséges (kb. egy tucat cím látott így napvilágot: Gru, Karácsonyi ének, Derült égből fasírt…), ráadásul James Cameron forradalmi Avatarja sem élvezhető még a harmadik dimenzióban, ami azért fájó hiányosság.
Ha konzolon akarunk térhatásban játszani, legalább nem kell új játékgépbe fektetni, mivel a jó öreg Playstation 3-asunk egy sima szoftverfrissítéssel alkalmas lesz a térhatású játékokhoz, és itt is inkább a játékok ára és a nem túl széles választék (kb. a filmekéhez hasonló címmennyiség áll rendelkezésre: Gran Turismo 5, The Fight, Wipeout…) jelenthet problémát.

Már laptopon is

A HP és Asus már előállt a saját háromdimenziós készülékeivel, és persze a többiek sincsenek nagyon lemaradva. A Sony például e hónapban érkezik a Vaio F sorozatával, amit volt szerencsénk tesztelni, és az élmény valóban meggyőző. A 2D-ről 3D-re konvertálás még hagy némi kívánnivalót maga után, de az mindenképp dicséretes, hogy a monitor gyakorlatilag bármilyen szögből nézve képes biztosítani számunkra a térélményt, amit persze bármikor ki is kapcsolhatunk. Senkinek nem kell tehát megrémülnie: a 3D-s laptopokat nem a Word-doksik és az Excel-táblák bámulására találták ki, hanem azért, hogy térhatású Blu-ray mozikkal és jópofa játékokkal szórakozhassunk általa. Egyetlen komolyabb gond van: a hordozhatóság. Az amúgy bivalyerős aksik harmadik dimenzióra váltva pillanatokon, gyakorlatilag 40–45 percen belül totálisan lemerülnek, így pedig nehéz lesz a buszon ülve Rém rom 3D-t néznünk…

Képek a képedbe: az otthonainkba is betör a 3DEgy hordozható dimenzió

Ha a laptopok a gyengébb akkumulátorok miatt csak részben hordozhatóak, valamilyen megoldást illett találni arra, hogy útközben, például a villamosmegállóban szotyizva se maradjunk térélmény nélkül. A legnagyobb favoritnak jelenleg a napokban megjelenő Nintendo 3DS nevű hordozható játékkonzola tűnik, ami leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szemüveg nélkül használandó. Ugyan épp emiatt csak egyetlen szögből nézve élvezhető a térhatás, de mivel a 3DS pici, a régi Gameboyokhoz hasonlatos készülék, nem okozhat gondot, hogy ilyen szögben tartsuk, ha pedig mégis, a 3D-ről egy gombnyomással válthatunk vissza két dimenzióba. Persze a játékárak (10–12 ezer forint) itt sem túl pénztárcabarátok…

Térhatás okosba

A Nintendo érdekes módon nem is a Sony hasonló, az év vége felé piacra kerülő készülékétől félti a 3DS-t, hanem a többfunkciós okostelefonok világától. Hiszen minek cipeljen az ember magával egy külön játékgépet, ha a telefonja is megadhatja neki ugyanezt a szórakozási formát? Márpedig ha ez háromdimenziós is lesz, a választás többé nem kérdéses. Úgy tűnik, a Nintendónál csak az év végéig lehetnek nyugodtabbak, mert az LG Optimus 3D térhatású okostelefonja akkortájt tör majd be a piacra, és abban is biztosak vagyunk, hogy a többi gyártó sem fog túlságosan lemaradni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top