Szabadidő

Árva kutyusok – fogadj örökbe, vagy segíts önkéntesként

Évente több száz kutya kerül az utcára, majd onnan állatmenhelyre vagy a gyepmesteri telepre. Autóból kidobott, sérült állatok ugyanúgy gazdára várnak, mint az utcán születettek. Megnéztük, mi a helyzet az állatmenhelyek környékén. Ha nem tudsz örökbe fogadni, önkéntesként is várnak a menhelyek.
Árva kutyusok – fogadj örökbe vagy segíts önkénteskéntCigarettafüggő lett a majom

A Facebookon nap mint nap látom a kidobott, elhagyott, bántalmazott, balesetet szenvedett, gazdát kereső állatok fényképét. A befogadó gazdáknál lévő négylábúak mellett több száz árva kutya (több menhelyen cica és nyúl is) várja menhelyeken, gyepmesteri telepeken is azt, hogy otthonra leljen. Családi okok, életkörülmények miatt azok közül, aki szeretne, nem mindenki engedheti meg magának az örökbefogadást, azonban a menhelyek nagyon szívesen várják az önkénteseket is, akik a telephelyen foglalkoznának az állatokkal: kivinnék őket sétálni, törődnének velük.

Nézd meg képgalériánkat a menhelyekről
Nézd meg képgalériánkat a menhelyekről

A Pedigree örökbefogadási programjának honlapján található, becsült adatok szerint évente 6000 kutya vár Magyarországon új gazdára, 9500 kutyát ér egy évben halálos baleset az utakon, emellett pedig körülbelül évi 10 ezer ebet altatnak el a gyepmesteri telepeken.

Országszerte több mint 50, hivatalosan regisztrált állatmenhely működik, ezek közül kettőt meglátogattunk – ahol ki is választottuk örökbefogadásra váró kedvenceinket, akiket nektek is bemutatunk –, eggyel pedig telefonon beszélgettünk.

A szentendrei Árvácska Állatmenhely 2002 óta fogadja a telephelyén az árva állatokat, de az első kutyát már 1997-ben befogadták. 2009-ben csaknem 500 kutya volt a menhelyen, tavaly körülbelül a fele volt a gazdára váró ebek száma. Sztakó János Editke az NLC-nek elmondta: folyamatosan telt ház van náluk. A legtöbb kutyát a civilek viszik be hozzájuk. Tavaly nemcsak Magyarországon találtak gazdát az ideiglenesen itt lakó állatok, hanem Németországba és Svájcba is költöztek. 

“A legtöbben kölyökkutyát keresnek, a felnőt-
tek nehezebben találnak gazdára.”

– A legtöbben kölyökkutyát keresnek, a felnőttek nehezebben találnak gazdára. Az a baj, hogy az idősebb, egyedülálló emberek sem akarnak felnőtt, korosabb kutyát hazavinni, hanem ők is a kölyköket keresik – mondja Editke, aki azt is hozzáteszi, sok olyan állatot visznek be hozzájuk, akinek elhunyt a gazdája, az örökösök pedig az állattal nem akarnak vagy nem tudnak foglalkozni, illetve nem akarnak az elhelyezésükkel törődni.

A káposztásmegyeri Rex Állatotthon Alapítvány 1992-ben jött létre, kezdetben ideiglenes befogadóknál helyezték el az állatokat, ma viszont már az Állatszigeten várják új gazdájukat a náluk lévő kedvencek. Ők is azt tapasztalják, hogy a leginkább a kis termetű és a kölyökkutyákat keresik az új gazdik. Itt elmondták: előfordul az is, hogy valaki örökbe fogad egy kutyát, majd később visszaviszi, és újra „leadja” az állatot. Ennek többek között az szokott az oka lenni, hogy nem úgy viselkedik az eb, ahogy szeretnék, nem tudnak vele bánni, illetve megváltoznak az örökbefogadó család életkörülményei. 

Az Állat- és Természetvédők Budaörsi Egyesületnél évente 700-800 kutya fordul meg. Akárcsak az előző két helyen, itt is várják az önkénteseket is, azonban 18 év alatt – mint mindenhol – csak szülővel együtt vagy szülői engedéllyel gondozhatják az állatokat a fiatalok. 

Az NLC kedvencei az örökbefogadásra váró kutyusok közül:

 
Megnézem
Összes kép (1)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top