Szabadidő

A web legjobbjai 2011-ben

Válogattunk a Webby Awards 2011-es nevezései és győztes linkjei közül. Borítsd fel Monet tintatartóját, fedezd fel az elsüllyedt Titanicot a tenger mélyén, és nézd meg az első interaktív videoklipet.
 A web legjobbjai 2011-benA gnóm is lehet szép

1. Egy Monet-festményt eredetiben megcsodálni természetesen semmihez sem fogható élmény, a Webby  idei díjazottai között azonban ráakadtunk egy virtuális kiállításra, amit nem felejtünk el egyhamar. Az oldalon interaktív utazásban fedezhetjük fel Monet művészetét, például a mikrofonunkba fújva megforgathatjuk a szélmalom kerekét, a kamera előtt integetve eloszlik a köd a parlament előtt és a kurzort mozgatva „bemárthatjuk” a kezünket a vízbe Monet-val csónakázva. Az oldalra belépve válasszuk a „Journey” opciót.

Fújj bele a mikrofonodba, és azonal forogni kezd a szélmalomkerék.
Fújj bele a mikrofonodba, és azonnal forogni kezd a szélmalomkerék


2. Lenyűgöző 3D-s animációs búvárkodásra hív az Expedition Titanic oldal. Hogyan látták archeológusok, tengerkutatók és a HD-robotkamerák a roncsot?

3. A Historypin egy olyan világtérkép, amelyre régi fotóinkat „tűzhetjük fel” készítésük helye és ideje szerint. A világtörténelmi időutazásnak már Magyarországon is akad több állomása.

4. Hogy nézne ki az a videoklip, amelyet napjaink egyik legjobb együttese készítene kis falunkról? A
http://www.thewildernessdowntown.com alatt máris megnézhetjük. Feltéve, ha szülővárosunkról elég adat áll rendelkezésre a Google Street View-n és a Google-térképeken. Addig is, válasszunk az interaktív filmhez olyan várost, amely már bejárható virtuálisan.

5. Válságos időkben a rúzs jobban fogy. Hogy miért? Mert a nők inkább hajlandóak „apróságokra” pénzt kiadni, mint nagyobb, drágább darabokra. A flipfloptól a teafilteren át az óvszerig úgy mutat be tárgyakat a Vitra Design múzeum „Titkos hőseim” című virtuális gyűjteménye, hogy magunk választhatjuk meg, melyik utat „járjuk be” a kiállításon.

Virtuális séta a flip flop körül
Virtuális séta a flipflop körül

6. Ha valaki napjaink vezető koponyáinak előadásaira kíváncsi, irány a TED.com, amely idén az oktatás kategória győztese lett. Az önkéntes fordítóknak köszönhetően 46 előadás magyarul is rendelkezésre áll, például a volt amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright arról beszél, milyen egyszerre nőnek és diplomatának lenni, Annie Lennox pedig arról, hogy miért lett HIV-aktivista. Szintén magyar felirattal hallgatható meg az amputált lábú modell és paralimpikon Aimee Mullins előadása a futásról, az Eat, Pray, Love szerzője, Elizabeth Gilbert beszéde a kreativitásról és Jamie Oliver javaslatai arról, hogyan szerettessük meg az ételeket és a főzést gyerekeinkkel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top