Szabadidő

Asszonycipelésben még nevezhetsz a Kihívás Napjára!

Május 18-án kezdődik az egész országra kiterjedő szabadidősportos megmozdulás, a Kihívás Napja, ahol különleges mozgásformákat is lehet gyakorolni.
Eltévesztették a hegyet a világ legszerencsétlenebb hegymászói
 

Magyar Szabadidősport Szövetség által szervezett rendezvényen másfél millió lakos vehet részt. Csáki Judit, a szövetség főmunkatársa elmondta, hogy a települések feladata elsősorban az, hogy a mozgást összekössék a helyi élettel. Az ilyen programok nemcsak közösségformálóak, de felhívják az emberek figyelmét arra, hogy miért kell mozogni. Sok pici településen egész évben nincs sportesemény, ilyenkor viszont az egész település megmozdul: még az időseket is elsétáltatják a főtérre, a hentesek pedig a fél lábon ugrálóknak fél áron adják a virslit.

Az egyik legérdekesebb versenyszámot, az asszonycipelést Hernádszentandrásiban tartják. A helyi iskola udvarán persze nemcsak nézni lehet a visító nőkkel a hátukon loholó férfiakat, de bárki be is nevezhet. A kisebb településeken jellemző, hogy hagyományos mozgásformákat is bevesznek a programba: ilyen például például a nehéz járművek elhúzása, vagy akár a kaszálóverseny. Ezekkel az egykor népi játéknak számító versenyszámok mellett a modernebb mozgásprogramok, mint a torna vagy a futás népszerűségét is növelni szeretnék.

Budapesten idén az első, a második, a negyedik, valamint a tizennegyedik kerület vesz részt a programsorozatban.

A részletes, településekre lebontott programokat a kihivasnapja.hu-n lehet megtekinteni, ahol egy számláló azt is mutatja, hogy összesen mennyit (11 perc mozgás per fő számít egy egységnek) sportolt az ország.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top