Szabadidő

Majomszeretettel óvja anyja a kis szerecsenmakit – fotó

Újabb állatkölykök születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben: a napokban merészkedett elő egy tucatnyi kis prérikutya a föld alatti üregrendszerből, míg a szerecsenmakiknál egy apró újszülött jött világra. A kis makit anyja annyira óvja, hogy még azt sem tudták eddig megnézni, fiú vagy lány.
 Interjú egy másik Vilmossal

Még az állatkerti szakemberek sem tudják megmondani, pontosan hány prérikutya született, mert az Észak-Amerikában honos kisemlősök zegzugos, föld alatti járatrendszeréből nem jön elő egyszerre az összes kölyök. Sőt, követhetetlen, mikor melyik állat megy le a föld alá, majd ugyanaz jön-e fel, így egyelőre csak tippelik, hogy tizenegy aprósággal szaporodott a kompánia. A kölykök ugyanis természetesen nem egy anyától születtek, 3-5 alomból származhatnak.

Majomszeretettel óvja anyja a kis szerecsenmakit – fotó
Majomszeretettel óvja anyja a kis szerecsenmakit – fotó

A prérikutyákon kívül a szerecsenmakiknál is szaporulat van: a négyéves Izabella és a tizenhárom éves Castro tavaly május óta élnek együtt Budapesten, most először született közös utódjuk. A május 10-én világra jött kölyköt az anyja annyira óvja, hogy a kicsi nemét eddig még nem sikerült kifigyelni – közölte az állatkert. Az apróság születése azért is nagy esemény, mert természetvédelmi szempontból veszélyeztetett fajról van szó, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége ezért 1992 óta fenntart egy tenyészprogramot a szaporításukra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top