Szabadidő

Jeremy Irons: “A hírnév mögötti ember érdekel”

Nem szeretne élete végéig pápát játszani a Borgiákban a hazánkba szinte hazajáró Jeremy Irons, akivel a sorozat jövőjéről és a létező személyek eljátszásának veszélyeiről beszélgettünk.

„Nem vagyok olyan kéjsóvár, mint Rodrigo”

A Borgiák a hatalomról és a korrupcióról szól, de a XVI. században játszódik. Ez a két fogalom még ma is ugyanúgy működik, ahogy akkoriban?
A hatalom és a korrupció hatása az emberekre még ma is ugyanolyan. A hatalom korrumpálja az embereket. Lehet, hogy az eszköztár változott, de a motiváció még mindig ugyanaz.

A sorozat második évada miben más az elsőhöz képest?

A második évad egy kicsit gyorsabb folyású lesz. Legutóbb sok időt fordítottunk arra, hogy bemutassuk a karaktereket, és a nézők megértsék a motivációjukat, de most egyből belecsaphatunk a közepébe. A cselekményről sok mindent nem árulhatok el, de annyit igen, hogy néhány évvel az első évad története után vesszük fel a fonalat.

Van valami közös önben és Rodrigo Borgiában?

Talán a magasságunk hasonló. Szeretem azt hinni, hogy minden karakterrel és minden emberrel tudok találni valamilyen közös pontot. Ez nem jelenti azt, hogy hasonlítok is rájuk, de azt igen, hogy meg tudom érteni őket. Nem vagyok olyan kéjsóvár, mint Rodrigo, és nem is eszem olyan sokat, szerencsére.

Máshogy közelít egy kitalált, mint egy valós karakterhez?
Nem, mert mindig a figura igazságát próbálom megtalálni. Fura módon ez néha nehezebb a történelmi alakoknál, mert a történelem gyakran nem túl megbízható forrás. A történelmet emberek írják, ezért benne van a hibalehetőség. Rodrigo Borgiáról a legtöbb információt például II. Gyula pápa vetette papírra, aki köztudottan gyűlölte őt. Amikor a történelemről olvasol, nem árt azt is figyelembe venned, hogy ki írta azt a történelmet. Ha szerencséd van, akkor több különböző forrás is a rendelkezésedre áll. Öt különböző könyvet olvastam el a Borgia családról. Ha olyasvalakit alakítasz, aki még mindig él, akkor akár beszélhetsz is vele, vagy az emberekkel, akik ismerik őt. Ám a lényeg mindig az, hogy behatolj a figura szívébe és lelkébe. Azt azért soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mi drámát forgatunk, és nem dokumentumfilmet.

Amikor megtudta, hogy a legrosszabb hírű pápát kéne eljátszania, mi volt az első reakciója?

Az, hogy egyáltalán nem hasonlítok rá. Erre a rendező azt felelte, hogy az nem számít, mert tudod, hogyan kell eljátszani. Ha valakinek ennyire rossz híre van, engem az érdekel, hogy miért vált ilyen hírhedtté, ki terjesztette róla a negatív híreket, és vajon megérdemelte-e azt, amit utólag a történelemtől kapott… Sokkal jobban érdekel egy karakter személyisége, mint a hírneve. A hírnév mögötti ember érdekel.

Ha felidézi a karrierjét, meg tudná mondani, melyik három filmes alakítását tartja a legfontosabbnak?

Ezt inkább a nézőknek kell eldöntenie, nem nekem, de ha feltétlenül ki kell emelnem párat, akkor A misszió című filmnek mindenképp benne kell lennie. Ezen kívül a Két test, egy lélek és a Lolita biztosan a legjobbak között van.

„Úgy hiszem, a katolikus egyház elvesztette a jelentőségét”


Pápává válni egy olyan munka, amit az ember élete végéig végez. A színészkedés is tarthat addig?
Abban azért reménykedem, hogy Rodrigo Borgiát nem az életem végéig fogom játszani. Talán lesz még pár jó évem a szerep után is. Ez komoly különbség kettőnk között. Egyelőre úgy fest a dolog, hogy a második széria után még két továbbit tartunk lehetségesnek. Rodrigo tizenkét éven át volt pápa, ami azt jelentené, hogy egy évadnak kb. háromévnyi időszakaszt kellene átfognia. Rengeteg dolog történt vele abban a tizenkét évben, így erre a négy évadra nagyon is szükség lesz, hogy ezt mind bemutassuk.

Ha visszautazhatna az időben, hogy beszélgessen Rodrigóval, mit kérdezne tőle?
Talán azt, hogy pontosan mibe halt bele. Senki sem tudja pontosan.

Mi a véleménye a jelenlegi katolikus egyházról?
Úgy hiszem, a katolikus egyház elvesztette a jelentőségét, legalábbis Európa északabbi felén. Már nincs olyan nagy hatásuk a mai életre, mint régen. Sajnos leragadtak valahol pár száz évvel ezelőtt. Tisztelem őket, és ezzel nem akarom azt mondani, hogy ne dolgoznának köztük tisztességes, jó és nagy formátumú emberek, de szervezetként eljárt felettük az idő, és igazat kell adnom az őket kritizálóknak. Talán most jött el az idő, hogy változtassanak ezen.

A Borgiák évadpremiere június 26-án az HBO-n, további új részek kedd esténként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top