Szabadidő

Íme a magyar srác, aki Bruce Willisszel dolgozott

Huszonéves magyar színész futotta le az egyes akciójeleneteket a Die Hard budapesti forgatásán. Korábban Keanu Reevesszel is dolgozott, aki – mint meséli – szokatlanul udvarias.

fotó: Aknay Csaba
Még több fotóért kattints a képre!
fotó: Aknay Csaba

A főszereplők előtt taposta az utat egy 28 éves magyar fiú a Die Hard – Drágább, mint az élet budapesti forgatásán. Kalmár Lajos technikai dublőrként került a világsztárok közelébe. „Az első forgatási naptól ott voltam a legtöbb jelenetben, találkoztam Bruce Willisszel, kezet fogtunk. Jó fej volt – mesélte. – Ez nagy megtiszteltetés, még ha nem is színészként dolgozhattam mellette. Nagyon szeretem a munkásságát.”

A nagy hollywoodi nevek közelsége tehát nem újdonság számára, hiszen játszott hajóskapitányt Keanu Reeves mellett, és találkozott Angelina Jolie-val, Anthony Hopkinsszal és Jeremy Ironsszal is, amikor Budapesten forgattak. A filmes körökben Lalaként ismert színész a szigorú titoktartási szerződése miatt nem árulhatta el, pontosan kinek a dublőre a Die Hard idei budapesti forgatásán. Mégis könnyen ki lehet következtetni, hogy a főszereplő John McClane fiát és magát John McClane-t helyettesíthette.

Kíméli a sztárszínészeket

„A technikai dublőr a beállításokhoz szükséges, nagyjából végig kell csinálnia ugyanazt a mozdulatsort, amit a színész végez, hogy például ne Keanu Reeves álljon ott félórát, amíg a lámpákat beállítják. Ez tíz perctől akár egy óra hosszán át is tarthat – magyarázza a munkája lényegét a színész. – Valamelyest kell hasonlítani a szereplőre, elsősorban magasságban, testalkatban, de azon semmi nem múlik, ha a dublőrnek kisebb vagy nagyobb a bicepsze.”

Előfordult, hogy egyszerűbb akciójeleneteket is el kellett játszania, bár ezeket kaszkadőrmunkának nem nevezné, csak kisebb ugrásokkal és futásokkal tették próbára. Ennél nehezebb az, amikor sokáig kell egy helyben állnia mozdulatlanul: „Ha egy komolyabb jelenet miatt sokáig tart a beállítás, akkor kezed-lábad elzsibbad. Ilyenkor az ember megpróbál úgy megmozdulni, hogy nem mozdul meg. A Big Bennél álló bobbyknak biztos van erre külön technikájuk, de ezt sajnos én nem ismerem.”

Ehhez is kell kondíció

Hiába tűnik tehát egyszerűnek a feladat, a napi testmozgást egyszer sem hagyhatja ki, különben nem bírná a megterhelést. „Voltak olyan látványos jelenetek, amelyekhez hasonlókban még nem vettem részt dublőrként, itt éreztem a jelentőségét a kondíciónak” – mondta Kalmár Lajos, aki csak azt sajnálja, hogy ténylegesen nem szerepel majd egyetlen képkockán sem, bár még nem kizárt, hogy egy jelenetben pont az ő arcára lesz szükség, és mégis feltűnhet a filmben.

Íme a magyar srác, aki Bruce Willisszel dolgozott

Hogy Lala egyáltalán bekerülhetett a Die Hardba, az annak köszönhető, hogy megfelelt a külföldi ügynökségek által támasztott feltételeknek, így őt is elhívták a válogatásra. Majd jött a telefon, hogy várják egy próbanapra a forgatáson. Mivel jól teljesített, másnap is számítottak rá, és három hetet töltött az új Die Hard mozifilm forgatásán.

Keanu Reeves szokatlanul udvarias

Keanu Reevesszel a 47 Ronin című szamurájos filmben játszott, amit szintén nálunk forgattak tavaly februárban, és jövőre mutatják majd be. „A kapitány első tisztje voltam egy hajón, a főszereplő szamuráj egyik utazásán. Összesen hét napot forgattam Reevesszel – mesélte. – Amikor az egyik szünetben kimentem, pont ott állt, nem vonult vissza a lakókocsijába.” Bár csak udvariassági köröket futottak, annyi kiderült róla, hogy rettentő udvarias.

„Előfordult, hogy Keanu Reeves kiengedett maga előtt az ajtónál, pedig esetenként a nála kisebb színészek is természetesnek veszik, hogy ők mennek ki először. Mindig megköszönte azt is, ha mondjuk egy kellék kardot átadtak neki. Picit zárkózott, de mégis közvetlen” – meséli a színészről, aki szomorú Keanuként vált mémmé az utóbbi években egy fotó miatt, de a magyar fiú inkább visszahúzódónak látta, mintsem bánatosnak.

Donald Sutherland kisegítette

Íme a magyar srác, aki Bruce Willisszel dolgozottA magyar srác korán kezdte a pályát, hogy huszonévesen ilyen nagy emberek mellett dolgozhasson. 16 évesen már reklámokban szerepelt, például hátizsákos fiúként érkezett a takarékpénztárba. Aztán hirtelen megtalálta egy szerep a BBC Robin Hood című sorozatában, ahol a nemesség tagjaként sanyargatta a falubelieket a fóti filmstúdió középkori díszleteiben két évadon át, amíg meg nem halt a karaktere. Mesélte, hogy innen egy kis emléket is vitt haza magával, egy „ezüstpénzt”, ami valójában alumíniumból volt, és több tízezret nyomtak belőle.

Jeremy Ironshoz a Borgiák forgatásán „csatlakozott”, a pápaválasztáskor játszódó jelenetnél. Ott állt az első sorban, majd szerepe szerint köszöntötte is az egyházfőt. Ez az a jelenet, ami miatt többen is felismerték már az utcán. „Jeremy Irons nagyon élethű karaktert teremt, igazi színész – mondta. – Angelina Jolie-val is összefutottam a filmstúdióban, amikor itt forgatott. Donald Sutherlanddel két filmben is dolgoztam, A katedrálisban és A sasban, amiben Channing Tatum római harcosként küzd a barbárok ellen. Donald Sutherlanddal is volt közös jelenetünk, azt kellett figyelnünk élvezettel, ahogy két kelta küzd egymással az arénában. Tőle kaptam pár tanácsot, ami sokat segített abban, hogy beleéljem magam a helyzetbe.”

Keresztre feszítették a megamusicalben

Tavaly óta játszik a Ben Hur Live című monumentális zenés produkcióban, amiben fogatversenyt is rendeztek tizenhat lóval, és ugyanaz a rendezője, mint a minden idők legdrágább musicaljeként számon tartott Pókember-musicalnek. „Itt elsősorban háttérszereplőként működöm közre, de felfigyelt rám a rendező és felkért, hogy másodszereposztásban játsszam el Jézust, aki előbb felszabadítja Ben Hurt, majd keresztre is feszítik” – mesélte. Reméli, van rá esély, hogy jövőre ez a musical eljusson hozzánk.

„Majd szeretnék lehetőséget kapni, hogy a külföldi stúdiókban is jobban megismerjenek – mondta a terveiről. – Szívesen mennék Angliába, aztán talán Amerikába, de magyar nagyjátékfilmekben is örömmel játszanék.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top