Szabadidő

Féltetted már a pasidat a testvéredtől?

Megtetszett már valaha a nővéred szerelme? A húgod rástartolt már valamikor a kiszemeltedre? Teljes mértékben megbízhatsz a lánytestvéredben, ha pasizásról van szó? Heti moziajánló.

Édesnégyes

Féltetted már a pasidat a testvéredtől?

 

Jack igazi csődtömeg. Nincs melója, meghalt a bátyja és majd’ felemészti a depresszió. Ebből az állapotból a legjobb barátja, Iris próbálja kihúzni azzal, hogy kölcsönadja neki a szülei nyaralóját, hogy a srác ott regenerálódjon. Csakhogy az erdei vityilló egyáltalán nem üres. Jack érkezésekor ott tartózkodik Iris nővére, Hannah is, aki épp egy hétéves kapcsolatának befejezését próbálja vidéken kiheverni. A közös regenerálódásból alkoholizálás, az alkoholizálásból szex lesz, ám reggel váratlanul Iris is betoppan, aki itt akarta bevallani Jacknek, hogy szerelmes belé… Mint ahogy a rövid tartalomismertetésből is látszik, a film valójában egy háromszereplős kamaradarab, ahol a szereplők egymás érzelmeivel játszanak, mégsem válik egy percre se unalmassá. A három főhős van annyira izgalmas személyiség, hogy mindnyájan hordozzanak olyan titkokat, ami a film végéig kitartja az érdeklődésünket, ráadásul amikor már azt hinnénk, tudjuk, merre megy tovább a sztori, mindig csavarnak rajta egyet. Gyönyörű, érzelmes, vicces mozi ez a testvéri szeretetről, a szerelemről és a gyászról, amit a három főszereplő csodás játéka emel igazán nagyszerű filmélménnyé. Az ötletes befejezéshez pedig külön is gratulálunk.

 

 

Rendezte: Lynn Shelton
Szereplők: Emily Blunt, Rosemarie DeWitt, Mark Duplass
Eredeti cím: Your Sister’s Sister
Korhatár: 16
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány
Értékelésünk: 4/5

Fékezhetetlen

Féltetted már a pasidat a testvéredtől?

 

Így hirtelen nem is tudom, hogy utoljára mikor láthattunk a mozikban igazán emberes gengszterfilmet, így a Fékezhetetlen (borzasztó ez a magyar cím…) mindenképp hiánypótlónak mondható. A háttér ezúttal nem a nagyvárosi csillogás, hanem a vidéki háttér, ahol megtermelték azt a sok illegális szeszt, amit aztán sokszoros áron adtak el a városokban. Arrafelé élt három testvér, a Bondurantok, akik a legenda szerint sérthetetlenek voltak, így a konkurencia és a törvény is kesztyűs kézzel bánt velük. Egy darabig. Amikor a városiak egyre kapzsibbak lettek, egyre több kenőpénzt próbáltak lehúzni róluk, aminek a vége egyfajta háborúskodás lett egy isten háta mögötti erdőben. A film nem sok újat mutat a szokásos gengsztermozikhoz képest, maximum a helyszín (az erdőkben eldugott illegális lepárlók birodalma) jelent némi változatosságot. A három tesó kapcsolata természetesen kiemelt helyen van, ahogy a nőügyeik is (Jessica Chastain és Mia Wasikowska játsszák a vágyaik tárgyát), de alapjáraton ez mégiscsak egy „sok rosszfiú lövi egymást a hatalomért” jellegű sztori, ahol pusztán azért állunk az egyik csapat mellé, mert őket többet látjuk a vásznon. Azonban van néhány emlékezetes jelenet (egy brutális toroknyiszálás, Gary Oldman első megjelenése és egy nagy rendőrségi razzia), melyek megmutatják, hogy igazán tehetséges alkotók munkájáról beszélünk, akik sajnos nem találtak kellően eredeti alapanyagot. Tom Hardy morgós mackóalakításáért azonban mindenképp érdemes adni neki egy esélyt.

 

 

Rendezte: John Hillcoat
Szereplők: Tom Hardy, Shia LaBeouf, Jessica Chastain, Guy Pearce
Eredeti cím: Lawless
Korhatár: 16
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelésünk: 4/5

A kaptár – Megtorlás

Féltetted már a pasidat a testvéredtől?

 

A film egy visszafelé játszott, látványos akciójelenettel indít, és ekkor még azt hisszük, hogy talán volt értelme egy ötödik bőrt is lehúzni a szériáról. A helyzet gyorsan tisztázódik: nem volt. Az elpusztíthatatlan Alice aztán felébred valami isten háta mögötti teszttelepen, ahonnan ki kell szöknie, miközben válogatott élőhalott hordák vadásznak rá. Ennyi a sztori és nem több, de e tekintetben legalább hűek maradtak az eredeti számítógépes játék szellemiségéhez. Kár, hogy ez egy játékfilmhez édeskevés. A logika csíráját is nélkülöző fordulatok, a többségében fantáziátlan akciók (amikor a mentőcsapat és a szovjet zombikatonákból álló team perceken át géppisztolyokkal lövi egymást fedezék nélkül szemtől szemben, az még egy B-kategóriás Dolph Lundgren mozihoz is kevés lenne), a szereplők végtelenül unott tekintete és a szájukat elhagyó borzasztó mondatok mind azt sugallják, hogy bizony ideje lenne már abbahagyni. Csakhogy Milla Jovovich és férje, Paul W.S. Anderson rendező életében A kaptár-sorozat afféle családi vállalkozássá nőtte ki magát, úgyhogy természetesen megint úgy fejezik be, hogy beharangozzák a következő részt. Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!

 

 

Rendezte: Paul W.S. Anderson
Szereplők: Milla Jovovich, Bingbing Li, Michelle Rodriguez
Eredeti cím: Resident Evil: Retribution
Korhatár: 18
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 1/5

Titokzatos társulat

Féltetted már a pasidat a testvéredtől?

 

Minden valamire való szellemhorror úgy kezdődik, hogy egy család beköltözik egy ódon házba. Az esetünkben nem egy családról, csupán egy pékről van szó, és ugyan kísértetek bőven akadnak, ez mégiscsak egy Ferzan Özpetek film, úgyhogy horrorisztikus elemekkel kár is lenne számolni. A ház szellemei ezúttal egy egykori színházi kompánia tagjai, ráadásul igen barátságosak, így szép lassan helyre rántják hősünk életét, közben pedig Özpetek hozza a szokásos manírjait, amit a rajongói máig képtelenek megunni. Ráadásul ez egyike a jobban sikerült munkáinak.

 

 

Rendezte: Ferzan Özpetek
Szereplők: Elio Germano, Paolo Minaccioni, Beppe Fiorello
Eredeti cím: Magnifica presenza
Korhatár: 12
Forgalmazza: Szuez Film

Drága besúgott barátaim

Féltetted már a pasidat a testvéredtől?

 

Cserhalmiék családi vállalkozásáról első blikkre mindenkinek A mások élete ugrik be, vagy legalábbis az, hogy ilyen lett volna az a film, ha magyarok készítik el. A Drága besúgott barátaim esetében persze nagy különbség, hogy ezúttal nem ugrunk vissza az időben a szocializmus éveibe, hanem abban az időszakban járunk, amikor honpolgáraink hozzájuthattak a róluk készített titkos aktákhoz. Czettl Andor (Cserhalmi György) egy ilyen aktából tudja meg, hogy az egyik legjobb barátjának hitt Pásztor János (Derzsi János) jelentett róla, ezt pedig nehezen tudja megemészteni. A filmet bemutatták már a Filmszemlén, ahol a kritika valósággal földbe döngölte, mondván, hogy nem a megfelelő kérdéseket teszi fel és nem vezet sehová. Azóta újravágták, tehát lehet reménykedni.

Rendezte: Cserhalmi Sára
Szereplők: Cserhalmi György, Derzsi János, Györgyi Anna
Korhatár: 12
Forgalmazza: Vertigo Film

Szerezd vissza fiatal önmagadat!
Álmaink Rómája életre kel
Amikor a haverja is fontosabb nálad

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top