Szabadidő

25 éves a Die Hard – 11 ok, amiért még mindig imádjuk

Negyed évszázada hallottuk először a "Yippee ki-yay" kiáltást és negyed évszázada imádjuk az egyre kopaszabb John McClane-t. Vajon miért? Szerkesztőségünk tagjai mellett néhány olvasónk is elárulja, miért rajongunk még mindig a kiöregedett akcióhősért.
25 éves a Die Hard - 11 ok, amiért még mindig imádjuk

11.
A Die Hard a legcsaládcentrikusabb akciófilm mind közül. McClane két alkalommal akciózott a feleségével, egyszer a lányával, egyszer pedig a fiával. Egyedül a harmadik részben nem jelent meg egyetlen családtagja sem, de ez csak azért volt, mert akkoriban épp egy hajszál választotta el attól, hogy totál alkoholista legyen. (Anita)

10.

Mert John McClane kiüti Kamarás Ivánt, helybenhagyja Árpa Attilát és leveri Ganxsta Zoleet, ők pedig büszkén nyilatkozgatnak is arról, hogy az elpusztíthatatlan zsaru elintézte őket. Hát ezt csinálja utána valamelyik magyar színész! Bónuszként a második részben még Árpád vezért is lepofozta, és mi, magyarok, még ezt is élvezettel néztük. (Niki)


9.

Mert kevés sztár szexi trikóban karácsonykor. (Daniella)

8.

Szerintem az a titka, hogy legalább annyi információt hordoz emberi (ráadásul nem rózsaszín, hanem valós) viszonyokról, mint amennyi akcióelemet tartalmaz. Itt nemcsak a főhős házasságára gondolok, de Nakatomi úr és a beosztottai viszonyára, a terroristatestvérek kapcsolatára, McClane és sofőrje viszonyára… Ja, és egy örök ütőkártya: a karácsonyi időzítés. (Zita)

25 éves a Die Hard - 11 ok, amiért még mindig imádjuk7.
Mert örök tanulságokkal szolgál. Tőle tudjuk, hogy a véres trikó minden helyzetben megfelelő túszmentő viselet, valamint azt is, hogy a feleség + karácsony + rendőrség = baj, futkorászás, grandiózus terveket szövögető karizmatikus főgonosz és jelentékeny számú elhunyt bűnöző. Ezenfelül a műveltségünkhöz is hozzájárult, mert nélküle biztosan nem tudnánk, hogy Chester A. Arthur az USA 21. elnöke. (Viktor)

6.

Ez a film sokat tett azért, hogy a nyolcvanas évek végétől lassacskán leáldozzon az érzelemmentes, pattanásig kigyúrt antiszínészek fénykora az akciófilmekben, és az új, sokkal emberibb akciósztárok már nekünk, nőknek is sokkal fogyaszthatóbbak lettek. (Heni)

5.

Mert ha az ötödik rész véletlenül nem sikerül jól, akkor is melyik amerikai filmben csodálhatjuk meg egyszerre a régi MTV-székházat, az Eiffel teret, a Vörösmarty utcát, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Liszt Ferenc repülőteret, az Erzsébet hidat, a Párizsi udvart, a Damjaninch és a Dembinszky utcát, valamint a Hősök terét a Szépművészeti Múzeummal? Na, ugye! (Szilvi)

25 éves a Die Hard - 11 ok, amiért még mindig imádjuk

4.
Mert az első rész magyar címadása (Drágán add az életed!) elképesztő magyar nyelvi bravúrokra kényszerítette a folytatások címadóit (Még drágább az életed, Az élet mindig drága, Legdrágább az életed, Drágább, mint az életed). Kíváncsian várjuk, hogy egy esetleges hatodik résznél mit tudnak még bevetni… (Edina)

3.

Az összes akciósztár közül John McClane-nek van a legjobb dumája: „10 millió terrorista közül éppen azt ölöm meg, amelyik gyerekméretet hord.” „Ha ezt túlélem, öt emeletnél magasabb épületbe soha többé nem teszem be a lábam.” „Te meg ez a Simon elb*sszátok még a másnaposságomat is.” (Éva)

2.

Melyik akciófilm-sorozat képes még megihletni egy zenekart egy olyan dalra, ami elmeséli az összes rész tartalmát? Naná, hogy a Die Hard! Kár, hogy a Guyz Nite nem frissítette a dalt. Jó lenne egy olyan verzió is, amiben már az ötödik rész tartalma is szerepel. (Jutka)


1.

Pár éve volt szerencsém Los Angelesben járni, és mivel nagy kedvencem a Die Hard-film, úgy gondoltam, hogy meglesem azt a toronyházat is, ahol a filmet forgatták. Előző este együtt vacsoráztam egy kint élő ismerősömmel, és mivel a neten utánanéztem, hogy a valóságban a helyet Fox Plazának hívják, rákérdeztem nála, hogyan juthatok oda a legkönnyebben. Először fogalma sem volt, milyen helyről beszélek, de amikor a filmbéli nevén Nakatomi Plazának hívtam az épületet, már egyből tudta, hogy mit is keresek. (Dóri)

Bruce Willis visszatér Budapestre?
Ennyibe kerül a Bruce Willis-film

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top