Szabadidő

19 éves srác, 40 éves nő. Működhet?

Nemcsak a világ, hanem a filmesek is prűdek, ha arról van szó, hogy egy nagy korkülönbségű kapcsolatban a nő legyen az idősebb, a pasi pedig a fiatalabb fél. Egy új francia romantikus vígjáték, a Felcsípve, felrázza a jól ismert receptet.

Tényleg csak ennyi lenne?

19 éves srác, 40 éves nő. Működhet?Finch belép a biliárdszobába Stiflerék házában, ahol nagy meglepetésére haverja, Stifler mamája whiskyzik elég kihívó ruhában. A helyzetből hamar flörtölés lesz, és ugyan magát az ominózus szeretkezést nem láthatjuk, de tudjuk, hogy a tizennyolc éves srác és a negyvenes éveiben járó nő egymáséi lesznek. A jelenet az Amerikai pite első részében látható, és nagyon is jellemző arra, hogyan kezeli Hollywood a fiatal pasi – idősebb nő kapcsolatokat a filmvásznon. A tengerentúli filmesek agyában egy ilyen helyzet legfeljebb komikus lehet, vagy adott esetben erotikus, hiszen sok srác fantáziájának netovábbja, hogy egy tapasztaltabb, érett nő közreműködésével veszítse el a szüzességét.

Fordítva senkit sem zavar

Pedig amikor arra kerül sor, hogy egy idősebb fickó és egy jóval fiatalabb nő kapcsolatát ábrázolják, azt már teljesen természetesnek veszik. Az idén 59 éves Denzel Washington a Kényszerleszállásban például a 35 éves Kelly Reillyval esik szerelembe. A 60 esztendős Liam Neeson feleségét az Ismeretlen férfi című thrillerben a 35 éves January Jones játssza, és a sort még hosszan folytathatnánk. Mindez nem is téma ezekben a mozikban, egyszerűen csak természetes, mintegy mellékes momentum. A pasik Hollywood szerint csakis és kizárólag akkor válnak egy ilyen kapcsolatban nevetségessé, ha már javában benne vannak az aggastyánkorban. Bezzeg fordított helyzetben a dolog szinte rögtön fő témává válik.

Minden Dustin Hoffmannal kezdődött

19 éves srác, 40 éves nő. Működhet?

Bár az 1967-ben készült Diploma előttnek nagyon sokat köszönhetünk, hiszen Hollywood számos szexuális tabuját hágta át, ám a férjezett Mrs. Robinson és az egyetemista Benjamin Braddock között létrejött románc máig kirívónak számít a filmiparban. Úgy tűnik, mintha leragadtunk volna a hatvanas évek végén, és még azóta sem tudnánk elfogadni, hogy egy fiatal férfi és egy középkorú vagy valamivel idősebb nő között esetleg a szexen kívül más – például valódi érzelem – is előfordulhatna. Ugyan a MILF szó egy ideje már túlmutat a pornográfiai jelentésén, de ahhoz nem eléggé, hogy a világ szemet hunyjon egy-egy kirívó románc felett.

Csak a szex

19 éves srác, 40 éves nő. Működhet?

Ahhoz, hogy őszinte érzelmeket lássunk egy ilyen kapcsolatban, olyan extrém fordulat szükséges, mint amit a Benjamin Button különös élete című filmben láthattunk, ahol Brad Pitt fordítva öregszik, vagyis fiatalodik, így a film bizonyos pontján a húszéves Pitt néz szerelmesen az ötvenes Cate Blanchettre, ám ez a jelenet határozottan kivétel, ami erősíti a szabályt. Jude Law is csak addig kell Susan Sarandonnak az Alfie című filmben, amíg jó vele szórakozni, és az Anyádat is című moziban is csak a szexuális beavatás jut a két autózó srácnak a velük tartó érett szépségtől. A Börni, az eszelős temetős végig arról szól, hogy egy teljes város kérdőjelezi meg Jack Black és Shirley MacLaine egymás iránt érzett valódi érzelmeit, a hamarosan bemutatásra kerülő Két anya Naomi Watts és Robin Wright főszereplésével pedig egyenesen azt mutatja be – erősen botrányszagú módon –, ahogy két gyerekkori barátnő belezúgnak egymás fiaiba. A legtovább a Született szinglik című Courteney Cox-sorozat jutott a témában, de az ugye tévé, márpedig ma a tévében sokkal merészebbek az alkotók, mint a mozifilmekben.

Francia reform

Ha a szerelem terén újító receptet várunk, nem árt a franciákhoz fordulnunk. A Felcsípve című új vígjátékban egy francia divatlap negyven felé közeledő szerkesztője (Virginie Efira) ismerkedik meg egy tizenkilenc éves diákkal (Pierre Niney), és bár eleinte a dolog köztük is inkább csak szexnek és érdekek mentén indul, de a film nem fél megtörni a tabukat. Balthazar közelébe nem kerül egy helyes korabeli lány a történet végén, és Alice sem az útközben felbukkanó volt osztálytársa karjaiban találja meg a boldogságát. A film, bár habkönnyű romantikus vígjáték, nem hazudik nekünk. Bemutatja a társadalom nem túl pozitív reakcióit, és azt is, hogy miközben mindenki ítélkezik, a film idősebb férfi szereplői mind náluk sokkal fiatalabb barátnők mellett feszítenek, a környezetük legkisebb felháborodása nélkül. Álszentség a javából. Reméljük, Hollywood felfigyel a Felcsípvére, és készül egy amerikai remake, hogy egy tabu végre megdőlhessen az Álomgyárban.

Kövess minket Twitteren is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top