Szabadidő

10 ok, amiért ma Tina Fey a világ legviccesebb nője

Nálunk kevesen ismerik, pedig ő a világ legjobban kereső tévés komikusnője. Van saját tévésorozata, könyve, filmjei – a Vizsga két személyre címűt most mutatják be a magyar mozik –, beszólásai, és elsősorban humora, méghozzá zseniális. Bemutatjuk Tina Fey-t.

Ő a legviccesebb amerikai humorműsor első női vezető írója

A Saturday Night Live az Egyesült Államokban olyan legendás tévéshow, hogy ha összeadnánk a Showder Klubot a Fábry Showval, a Maksa Híradóval és a Mikroszkóp Színpad teljes életművével, a jelentőségük együtt sem közelítene a műsoréhoz, ahol a komédia olyan nagyságai tűntek fel, mint Will Ferrell, Adam Sandler, Jim Carrey, Mike Myers és Eddie Murphy. Bár a műsor a hetvenes évek óta létezik, Tina Fey volt az első nő, akit vezető íróként szerződtettek, és ez biztosan jelent valamit…

Vezette a Golden Globe-ot, és ott is zseniális volt!

Amy Poehler színésznővel párban vezette az idei Golden Globe show-t, és olyan páratlan mondatokkal szórakoztatta a közönséget, mint a „Meryl Streep ma nem lehet köztünk, mert lázas, de higgyük el, abban is zseniális!”, vagy „Anne (Hathaway), egyszerűen csodálatos voltál A nyomorultakban. Embert nem láttam ilyen hitelesen szenvedni azóta, hogy James Francóval párban vezetted az Oscart”.

Tökéletes hasonmása Amerika leggyűlöltebb nőjének

Tina Fey az egyik legnagyobb sikereit azzal érte el, amikor az Egyesült Államok szenátorát, a radikálisan konzervatív nézeteket valló Sarah Palint (abortuszellenes és támogatja a lakosság fegyvertartáshoz való jogát) utánozta a tévében. A hasonlóság köztük nemcsak ránézésre bámulatos, hanem Fey a politikusnő kiejtését és stílusát is tökéletesen levette, olyannyira, hogy a FOX csatorna egyik 2012-es híradójában tévedésből Tina Fey fotójával illusztrálták a Palin egyik kampányeseményéről szóló hírt.

Megmutatta, hogy a feminizmusnak is van humora

Fey magát feministának tartja, ám az emberek egy részének erről csak magukat túl komolyan vevő, humortalan és boldogtalan nők jutnak eszébe, ami nem is állhatna távolabb az igazságtól. Tina többször beszélt már véresen komoly témákról – például ebben a videóban egy amerikai politikust gúnyol ki, aki szerint a nemi erőszaktól nem kell tartani, mert olyankor a nő olyan hormonokat termel, hogy attól nem eshet teherbe – rengeteg humorral és mondanivalóval fűszerezve.

Nála a családja is poénforrás

Fey 2001 óta házas, de már előtte is hét évig járt Jeff Richmond komponistával, akitől két lánya született. A családi élete saját bevallása szerint inspirálóan hat az írói munkásságára, és gyakran emlegeti is a gyerekeit vicceiben. Amikor például átvette a SAG (az amerikai színészszakszervezet) díját, elmesélte, hogy nemrég a nagyobbik lányát a tükör előtt kapta rajta, amint azt mondogatja, hogy „úgy nézek ki, mint Barack Obama”. Fey reakciója erre csupán annyi volt, hogy „Nem tudom, miből gondolja azt már ilyen korán, hogy valaki karriert csinálhat abból, hogy hasonlít egy híres politikusra…”

Meg tudja válaszolni a kérdést, hogy szexi-e, ha egy nő vicces?

A válasz sajnos nem, de ez a videó bizonyítja, hogy amikor egy nő szexi akar lenni, az gyakran válik viccessé.

.

Az övé Amerika legviccesebb sorozata

Alec Baldwin azt mondta, hogy soha életében nem élvezte még annyira a színészi munkát, mint A stúdió című sorozatban, méghozzá nem véletlenül. A 7. évadnál járó szériát Fey a saját Saturday Night Live-os írói élményei alapján alkotta meg, és a sztori egy tévésorozaton dolgozó stáb ügyes-bajos dolgairól szól, rengeteg színfalak mögötti utalással és poénnal. A főszerepet Fey nem magának akarta, csakhogy a megrendelő tévécsatorna ragaszkodott hozzá. A stúdió 2009-ben 22 (!!!) Emmy-jelölést kapott, amivel máig rekordot tart a vígjátéksorozatok között.

Amikor táncol, azt nézni kell

Bármikor viccet csinál saját szexualitásából

Annak ellenére sem tartja magát különösebben jó nőnek, hogy a People Magazine lazán beválasztotta a világ ötven legszebb embere közé (egy barátom szerint pedig úgy néz ki, mint Emma Watson fog húsz év múlva, de ez csak mellékszál). Bátran csinál viccet saját szexualitásából. Vicces fotók kedvéért szívesen öltözik kacérkodó, szexi titkárnőnek, Playboy-nyuszinak vagy akár a Leia hercegnőnek: „A férfiak valahogy bevadulnak ettől a Leia-szerkótól. Amíg rajtam volt, egyszerűen minden kollégám engem bámult, még azok is, akik különben észre se vesznek.” Persze, Tina, biztosan csak a ruha volt a bűnös…

Visszafogottan is vicces

Fey vérbeli komédiás, aki olykor nem tartja magát távol a harsány poénoktól sem, de olyankor is vicces, amikor visszafogott. Pontosan ilyen például az új filmjében, a Vizsga két személyre című vígjátékban, amiben egy amerikai elit egyetem felvételi ügyintézőjét alakítja, akinek pont akkor tűnik fel az életében egy régi, vonzó iskolatársa (Paul Rudd), amikor kiderül, hogy a pasija megcsalja, és az egyik felvételizőről azt hiszi, hogy ő a fia, akit még nagyon fiatalon otthonba adott. A héten már a mozikban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top