Aktuális

Jézusban hisz, de a felmelegedésben nem – ő lehet az első amerikai elnöknő

Amikor 2008-ban Barack Obamát választották az Egyesült Államok első színes bőrű elnökének, évszázados tabu tört meg. Jövőre folytatódhat a sor: nő elnöke lehet a világ vezető országának. Hillary Clinton és Sarah Palin a háttérből figyeli a meccset: Obama kihívója Michelle Bachmann.

„Mint jó barátnőjét, Sarah Palint, az amerikaiak többsége Michelle Bachmannt is vonzó nőnek tartja. Míg Palinnál ehhez általában annyit tesznek hozzá, hogy vonzó lenne, ha letenné azt a puskát, levenné a szemüvegét, és megtanulna kerek, egész mondatokban beszélni, addig Bachmann igazi »szomszéd lány« típus, persze csak ha az ember egy elmegyógyintézet szomszédságában nőtt fel” – mondja Michelle Bachmann kongresszusi képviselőről „a világ legnagyobb hülyéit” összegyűjtő oldal, a Dickipedia. A bájos leíráson persze jót nevethetünk, míg bele nem gondolunk, hogy Michelle-nek komoly esélye van (Sarah Palin visszalépése után rajta kívül csak Rick Perry texasi kormányzónak és a massachusettsi Mitt Romney-nak van még sansza) arra, hogy a következő, 2012-es elnökválasztáson ő legyen az Amerikai Egyesült Államok első elnöke, ezzel együtt pedig a világ legnagyobb hatalmú embere. Azt hittük, ifjabb W. Bush után már semmin nem lepődünk meg, de talán mégis.

Michelle Bachmann: „Egyszerűen megőrülök Jézusért!”
Michelle Bachmann: „Egyszerűen megőrülök Jézusért!”

Obamával szemben

Ahogy sok politikus, Michelle Bachmann sem valami mellett definiálta önmagát, hanem valamivel, pontosabban valakivel szemben. Ez a valaki Barack Obama volt, akit Michelle nemes egyszerűséggel csak Amerika-ellenesnek nevezett a 2008-as választások idején. A kijelentése minden butasága ellenére arra jó volt, hogy a korábban csak helyi viszonylatban számon tartott politikusnő kijelentéseire ezután már az egész ország kíváncsi legyen. Amióta Obamát megválasztották, Bachmann politikai véleménye mindig gyökeres ellentétben állt az elnökével. Folyamatosan kritizálta az elnök egészségügyi reformját, nem szavazta meg a válság közepén hozott bankmentő csomagját (pedig azt még párttársai, a republikánusok is elfogadták) és élesen bírálta az adónövelésre irányuló terveit. A hölgy tagja annak a konzervatív Tea Party csoportnak, amely a legradikálisabban megy szembe a jelenlegi kormányzat terveivel.

Obamát Amerika-ellenesnek tartja
Obamát Amerika-ellenesnek tartja

Az élet napos oldala

Eddig csupa csúnya dolgot említettünk a képviselő kapcsán, pedig ahhoz, hogy valaki egyáltalán szóba jöhessen elnökjelöltnek a pártjában, egy csomó amerikai ideálnak meg kell felelnie. Ugyan a gyerekkorban találhatunk egy csúnya foltot (a szülei ugyanis elváltak), de Michelle azóta nagyon igyekszik példás családi életet élni. 1978 óta él boldog házasságban Marcus Bachmann kórházi pszichiáterrel, öt gyermek édesanyja, ráadásul 1992 és 1998 között hosszabb-rövidebb ideig huszonhárom gyermekről gondoskodott nevelőszülőként. Jogi diplomát szerzett, adójogászként dolgozott, és politizálni még főállású anyaként kezdett gyermekei iskolájában. Rendkívül jó kapcsolatrendszerének köszönhetően a kampánya nem szűkölködik támogatókban: idén alig három hónap alatt több mint négymillió dollárral támogatták őt az amerikaiak, tavaly pedig tizenkétmillió gyűlt össze a képviselői kampányának támogatására. Jó republikánushoz méltóan mélyen keresztény elkötelezettségű, sőt ezt kissé túlzásba is viszi. Az „Egyszerűen megőrülök Jézusért!” mondatát nehéz hová tenni, valamint azt is, hogy szerinte az Amerikát sújtó hurrikán „Isten kezének cselekedete, amivel fel akarja hívni a figyelmet az amerikai politikai élet problémáira”. Bár ez utóbbi mondatát később próbálta bagatellizálni („Viccnek szántam”), azért van benne valami vészjósló. De ami itt Európában negatív kicsengésű, az Amerikában sok választó számára rendkívül szimpatikusnak minősül.

„Ártalmas a zenéje, mert
homoszexuális szerezte”

Sátáni pápa, erkölcstelen Disney-mesék és meleg tesó

Bachmann egyik első politikai tetteként tartják számon, amikor a gyermekei iskolájában megpróbálta betiltatni a Disney-stúdió Aladdin című rajzfilmjét, mondván, hogy az a gyermekeket homoszexualitásra sarkallja. Ez a megmozdulása ugyan kudarcot vallott, de az élete azóta igazi politikai sikertörténet. Az Aladdin mellett Az oroszlánkirályt is célba vette, mondván, hogy a zenéje ártalmas lehet a kiskorúaknak, mivel egy homoszexuális előadó szerezte… A melegek elleni kirohanás és a melegházasság ellenzése már csak azért is érdekes, mert az egyik féltestvére bevallottan leszbikus. Michelle férje egyenesen barbároknak nevezte a homoszexuálisokat, ráadásul mindketten úgy tartják, hogy a homoszexualitás egy betegség, ami orvosi eszközökkel gyógyítható. A család az oktatás terén is érdekes nézeteket vall. Szerintük az óvodai és iskolai oktatás káros a gyermekekre, ezért a szülők jobban tennék, ha otthon nevelnék a kicsiket. Bachmann az abortusszal kapcsolatban is radikális álláspontot képvisel: szerinte csak és kizárólag nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén szabadna engedélyezni.
Michelle nemcsak a melegek, hanem a környezetvédők körében sem igyekszik magának barátokat szerezni. 2009-ben pont a Föld napján jelentette be, hogy a szén-dioxid nem ártalmas, csupán egy, a növények által felhasznált ártalmatlan gáz. Ahogy a túlzott szén-dioxid-kibocsátást sem tartja ártalmasnak, úgy nem hisz a globális felmelegedésben sem, amit egyenesen kitalációnak szokott nevezni.

 Homofób, nem hisz a globális felmelegedésben, mégis ő lehet az USA új elnöke
„A római pápa a Sátán földi helytartója”

Bár a buzgó kereszténysége a választók többségének szemében piros pontot jelent, a katolikusok haragját már sikerült kivívnia. Bachmann egy olyan szélsőségesen lutheránus keresztény szervezet tagja volt, amelyik a római pápát a Sátán földi helytartójának tartja. Ugyan nemrég kilépett az egyházból, de ezt a bélyeget még sokáig nehéz lesz magáról lemosnia.

Az esélyek

Bachmann egyértelmű erényei között tartják számon nagyszámú és befolyásos támogatóit, valamint azt, hogy nagyszerű előadó, aki képes fanatizálni a közönségét. Ezt a képességét azonban könnyen ellene tudják fordítani. A szeméből áradó csillogó fanatizmus ugyanis sok amerikait egyenesen megijeszt, és ezt használta ki a Newsweek is, amikor címlapon szerepeltette az elnökjelölt-aspiránst. Ahogy egyre esélyesebbként tartják számon, a legvadabb nézeteit lassacskán igyekszik háttérbe szorítani, hogy a lehető legszélesebb rétegekhez szóljon, de a Republikánus Pártban attól félnek, hogy a személyisége túlságosan megosztó ahhoz, hogy vele elnökválasztást lehessen nyerni. Az egyetlen probléma, hogy nála egyértelműen erősebb jelöltet eddig nem tudtak felmutatni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top