Szabadidő

Mit szeretnek a kamaszok a mostani celebekben?

Glee, One Direction, Kardashian és Jonas Brothers. Kik ők, mik ők és miért imádják annyira a kamaszok? Útikalauz a tinik világába.

Mi az a Glee, és miért kattan rá a vámpírokra?

Mindegy, hogy 1980-at, 1990-et vagy 2013-at írunk, egy szülőnek mindig furcsa lesz az a zene, film, tévésorozat, amiért a gyereke rajong. Egyáltalán most mégis mi a menő a tinik körében? Oké, kérdezgethetjük a gyereket az esti tévézés alatt, de kb. 3 perc alatt csapja ránk az ajtót, és húz el a szobájába One Directiont hallgatni vagy Vámpírnaplókat, esetleg Gleet nézni. Mit tehet ilyenkor a szülő? Rossz fej lesz, a gyerek után rohan, és előadja az „amíg az én házamban laksz, ne csapd be az ajtót” litániát, vagy leül a gép elé, és elolvassa a cikkünket, hátha megérti, hogy a gyerek nem egy szekta tagja, amikor azt mondja, Glee, és hogy a vámpírokat nem a vér miatt szereti.

A Teen Choice Awards egy tinidíj, amit évente ítél oda az egyik amerikai televíziós csatorna. A díj a legjobb teljesítményeket jutalmazza a zene, a film, a sport, a televízió, a divat területén, a tizenévesek szavazatai alapján. A szörfdeszka alakú 2013-as díjakat vasárnap ítélték oda, s a győzteseket végigpásztázva hamar rájövünk, mit is szeret a gyerek, mi pedig elmondjuk, mi áll mögötte. Egyébként azt tanácsoljuk a szülőknek – és mondogatjuk mi is gyakran magunknak –, hogy ne húzzanak le mindent, amit a gyerek szeret. Inkább próbálják megérteni, mert nem is olyan régen a Beatlest is lehúzták a szülők pusztán azért, mert új volt.

Mit szeretnek a kamaszok a mostani celebekben?


Örökké tartó boldogság lebegtetése

Idén díjazták a Twilight befejező részét és a Vámpírnaplókat is. Az egyik egy könyvsorozatból készült mozifilm, a másik egy tévésorozat. Mindkettő egy amerikai kisvárosban játszódik, a jó és a rossz vámpírok csatároznak egymással, miközben szerencsétlen vérfarkasok szenvednek az átváltozástól. Mivel már szakemberek jól megmondták egy könyvben, hogy a vámpírtörténetek egyfajta tündérmesék, és az örökké tartó szerelem lehetőségét lebegtetik a kamaszok előtt, nagyon nincs mit kivesézni azon, hogy miért is imádják ezeket annyira csemetéink. És egyébként mi meg Udo doktorért rajongtunk a Klinikákból, csak ő fecskendővel szívta ki a vérünket, tb-alapon.

Nem kell ám megijedni, simán van olyan film a mozikban, amit a gyerekkel együtt meg tudunk nézni, és nem kell két és fél órán át vámpírokat bámulnunk. Ha a tiniszavazásból indulunk ki, akkor a kamaszok is szeretik a Vasember-filmeket, és menő felnőttnek tartják a főszereplő Robert Downey Jr-t. Persze ehhez kell, hogy egy kellően laza képregényfigurát alakítson.

Mit szeretnek a kamaszok a mostani celebekben?Merj önmagad lenni!

Maradjunk a filmeknél, de térjünk át a tévére! Ami a fiatalabb szülőnek a Melrose Place és a Beverly Hills 90210 volt, az most a kamaszoknak a Pretty Little Liars, a Glee és a Vámpírnaplók. A vámpírokat előbb már kielemeztük, de sok szülőnek még most is homályos, hogy mi az a Glee. Az első évadot még az RTL Klub is leadta, de mivel nem lőttek le benne félóránként négy embert, a musicalsorozatot alig nézték. Hűséges rajongók azonban angolul most is nyomon követik a sorozatot. De a Gleeben nem csak kedvesen énekelnek trendi dalokat a kamaszok. A sorozat próbálja a toleranciára tanítani a nézőket, és arra, hogy merjenek önmaguk lenni, mindegy, hogy hány évesek, legyen szó melegekről, kövérekről, terhes kamaszról, vagy folyton bajba kerülő rossz fiúról. Szóval kedves anyu és apu, egyáltalán nem baj, ha a gyerek ezt nézi, és nem a Kardashian-valóságshow-t.

Felszínesség mindenekfelett

Bár díjat kapott a Glee, azért tartják magukat a valóságshow-k és tehetségkutatók is. Hiába nyerte a nézettségi versenyt Amerikában a Voice, a kamaszoknak az X-Factor a kedvencük, míg a celebműsorok közül továbbra is a Kardashian klán a favorit. Kardashianék egy örmény származású család tagjai; a kőgazdag ügyvéd apuka tíz évvel ezelőtt meghalt – egyébként ő képviselte O. J. Simpsont –, azóta anyu újraházasodott, és hozzáment egy furcsán átszabott arcú emberhez. Van sok gyerek, a leghíresebb kétségtelenül a Kanye West csemetéjét megszülő Kim Kardashian, aki két idősebb testvérével saját ruhamárkát dobott a piacra. A Gleevel ellentétben jelszavuk akár az is lehetne: felszínesség mindenekfelett.

Minden kamasznak megvan a maga lány- vagy fiúbandája. Ami az East17 vagy a Take That volt a 90-es években, az most a One Direction és Justin Bieber. És most tényleg hatvanszor átgondolom, mit is írjak róluk, mert a One Direction magyar rajongói imádják panaszlevelekkel elárasztani a postafiókomat. Szóval annyit kell róluk tudni, hogy a nyálas nyávogást egyszer majd kinövik a gyerekek. Ártani nem árt, főleg akkor nem, ha mellette ismernek olyan előadókat, mint Lady Antebellum, Ed Sheeran és Bruno Mars. Márpedig ismernek, mert ez derült ki a Teen Choice-szavazásból, és nyugodtan vegyük meg a gyereknek karácsonyra valamelyik Coldplay-, Michael Bublé- vagy Beatles-albumot, mert egyszer nyitni fog, csak ki kell várni…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top