Szabadidő

10+1 világsztár, akiről még sosem készült életrajzi film

Tom Hanks a nagy Walt Disney-t alakítja a Banks úr megmentése című heti premierfilmben, és ez azért olyan nagy szám, mert a Disney-birodalom névadójáról még soha korábban nem készült életrajzi film. Kiknek az élettörténetével adós még nekünk Hollywood?

Steve Jobs halála után nem kellett túl sok időnek eltelnie ahhoz, hogy Hollywood lecsapjon a sztorijára, és az Álomgyár már Diana hercegnő történetét is kipipálta. Szinte havonta találkozhatunk újabbnál újabb biopicekkel (az életrajzi filmek szakzsargonban használt neve), mégis máig akadnak olyan 20. századi zsenik, akik a világszerte ismert nevük ellenére valahogy kimaradtak a szórásból. Íme 10 + 1 olyan híresség, akiket ugyan a világ minden táján ismernek, mégis elhanyagolta őket Hollywood. A szabály: a listába csak azok kerülhettek be, akik már nincsenek köztünk, a tévéfilmek, tévésorozatok és dokumentumfilmek pedig nem számítanak, kizárólag a mozifilmek.

Bob Marley

(1945–1981)
Egy film, aminek már a plakátja is dzsangaszagot árasztana, csak még senki nem készítette el. A rasztafarianizmus és a reggae atyjának élete hálás filmtéma, hiszen félvér származása miatt fiatal korában számos rasszista támadás érte, korai, a pályája csúcsán bekövetkezett halála pedig elég drámát hordoz magában egy könnyes hollywoodi befejezéshez.
Az NLC javaslata a főszerepre: Michael B. Jordan

10 + 1 világsztár, akiről még sosem készült életrajzi film

Michael Jackson

(1958–2009)
A popzene királya élete során több filmre való témát is szolgáltatott. Kezdve a gyereksztárstátusszal a Jackson Five-ban, folytatva a plasztikai sebészekkel történő hadakozásán át a fehéredéséért egészen az elfuserált házasságáig és a gyerekmolesztálási vádakig, annyi minden történt vele, hogy a film legnagyobb hibája az volna, ha ezt mind megpróbálnák két órába belesulykolni. Forgatókönyvíró legyen a talpán, aki megoldja a feladatot.
Az NLC javaslata a főszerepre: Jaden Smith (a fiatal), Damon Wayans Jr. (az idősebb)

10 + 1 világsztár, akiről még sosem készült életrajzi film

Bartók Béla

(1881–1945)
A közép-európai népzene nagy gyűjtőjének nevét világszerte ismerik, ráadásul magyar, úgyhogy feltétlenül itt a helye a listában. A jómódú, de az apa halálával elszegényedő család, a kacifántos válás (az első feleségétől történt válása után tíz nappal elvette a nála bő húsz évvel fiatalabb zongoratanítványát), Kodály támogatása a nehéz időkben, a rengeteg vándorlás és az emigráció bőven szolgáltat témát egy nagyjátékfilmhez.
Az NLC javaslata a főszerepre: Colin Firth

10 + 1 világsztár, akiről még sosem készült életrajzi film

Humphrey Bogart

(1899–1957)
Egy Bogie-ról készült film alapjáraton két dologról szólhat. Az egyik verzió a mindenki által ismert Casablanca forgatását venné górcső alá, a második változat pedig a Lauren Bacall-lal való legendás szerelmét mutatná be, de persze a kettő keveréke sem elképzelhetetlen. A dráma végig ott lebegne a háttérben, mivel a láncdohányos színész egészen az utolsó pillanatig nem volt hajlandó orvoshoz menni a nyelőcsőrákjával. Amikor végül Bacall unszolására dokihoz került, sajnos már túl késő volt.
Az NLC javaslata a főszerepre: Michael Fassbender

10 + 1 világsztár, akiről még sosem készült életrajzi film

Frank Sinatra

(1915–1988)
Las Vegas legnagyobb csillaga élete során állandó hangulatingadozással és súlyos depresszióval küzdött, ami már önmagában elég izgalmas figurává teszi, és akkor még nem is említettem az állítólagos maffiakapcsolatait és a rengeteg hódítását. Az FBI megfigyelte őt állítólagos kommunista kötődései miatt, és számos amerikai elnökkel ápolt jó kapcsolatot. Életéről Martin Scorsese próbál már ezer éve filmet forgatni, de eddig még ő sem talált rajta fogást.
Az NLC javaslata a főszerepre: Leonardo DiCaprio

10 + 1 világsztár, akiről még sosem készült életrajzi film

II. János Pál

(1920–2005)
A világ kedvenc pápájának halála után mindent elárasztottak a róla szóló olcsó tévéfilmek, de odáig már senki nem jutott, hogy mozifilmet forgasson az életéről. Pedig lett volna miről. Szüleit korán elvesztette, színjátszóiskolába járt, és egy hihetetlen úton végighaladva vált pápává, ahol hivatása során kétszer is merényletet kíséreltek meg ellene. Elődeihez képest elképesztően sokat utazott, és bár számos reformot hajtott végre, alapvetően konzervatív maradt.
Az NLC javaslata a főszerepre: Robert De Niro

10 + 1 világsztár, akiről még sosem készült életrajzi film

Albert Einstein

(1879–1955)
Egy felmérés szerint az ő arca a legismertebb a világon, szóval alaposan fel kell kötnie a gatyáját annak, aki el szeretné játszani őt. Ugyan volt régen egy Ifjú Einstein című vígjáték, de az nem tekinthető igazi Einstein-életrajznak, úgyhogy még mindig szabad a pálya a relativitáselmélet feltalálójának biopicjéhez. Mivel az autizmus egy gyengébb fajtájában, Asperger-szindrómában szenvedett, ez már önmagában izgalmassá teszi életútját, és akkor azt még nem is említettem, hogy a második világháború zsidóüldözésekor rengeteg európai üldözöttet juttatott amerikai vízumhoz, megmentve őket ezzel.
Az NLC javaslata a főszerepre: Anthony Hopkins

10 + 1 világsztár, akiről még sosem készült életrajzi film

Louis Armstrong

(1901–1971)
Satchmo, a legendás amerikai dzsessztrombitás emblematikus figurája a műfajnak, akinek nagyban köszönhető a fekete bőrű muzsikusok elfogadása a nagyvilágban. Már tizenegy éves korában utcazenélésből élt, és elképesztően gyors zenészkarriert futott be, és még túlélte azt is, amikor a szving időlegesen háttérbe szorította választott műfaját. Négyszer házasodott, és amikor idősebb korában az arcizmai meglazulása miatt már kevésbé volt virtuóz a trombitán, éneklésben is óriási sikereket (What a Wonderful World) aratott. Forest Whitaker főszereplésével filmet terveznek az életéről, és nála jobbat mi sem nagyon tudnánk választani.
Az NLC javaslata a főszerepre: Forest Whitaker

10 + 1 világsztár, akiről még sosem készült életrajzi film

Freddie Mercury

(1946–1991)
A Queen legendás frontembere családjával a zanzibári forradalom elől menekült Angliába, ahol későbbi zenésztársaival megismerkedve elképesztő sikereket ért el. Elképesztően excentrikus figura, minden parti középpontja, aki titokban biszexuális volt, és aki ebből nem tud összehozni egy izgis filmre valót, az menjen vissza tanulni a filmsuliba. Az AIDS-szel lezáruló történet kerek egész: ennél kitalálni se lehetne meghatóbbat. Sacha Baron Cohent már felkérték Mercury szerepére, ám végül kilépett a projektből, pedig nála jobbat nehéz elképzelni…
Az NLC javaslata a főszerepre: Sacha Baron Cohen

10 + 1 világsztár, akiről még sosem készült életrajzi film

Martin Luther King

(1929–1968)
„Van egy álmom…” A legendás beszéd garantált csúcspontot jelent az afroamerikai polgárjogi aktivista életrajzában. A baptista szerzetesből lett ikon a feketék esélyegyenlőségéért küzdött, és mivel élete javarészt látványos tömegtüntetésekhez és polgári engedetlenségekhez kötődik, látványos és izgalmas filmet lehetne forgatni belőle. Merénylet áldozata lett, ami kellően szomorú véget biztosítana a filmjének, ugyanakkor az elért eredményei simogatnák a nézők lelkét. Kell ennél jobb kombináció?
Az NLC javaslata a főszerepre: Denzel Washington

10 + 1 világsztár, akiről még sosem készült életrajzi film

+1

Bill Gates

(1955– )
A Microsoft atyaúristene igazi kakukktojás a listánkon, mert még nagyon is életben van, de egyszerűen pofátlanság, hogy két hi-tech zseni kortársa, Mark Zuckerberg és Steve Jobs is kapott már saját mozifilmet, őt azonban hanyagolja Hollywood. Nem mehet ez így tovább!
Az NLC javaslata a főszerepre: Alan Alda

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top