Szabadidő

Már neve is van – te is “rohamtévéző” vagy?

Aki együltő helyében három epizódot is meg bír nézni egymás után kedvenc sorozatából, az valószínűleg "rohamtévéző". A több órán át tartó hígítatlan sorozatfogyasztás az egészségre ártalmatlan, élvezetes, és legfeljebb halvány bűntudatot és szemvörösséget okoz.

A rohamivászat (binge drinking) mintájára megalkották a rohamtévézés (binge watching) fogalmát. A szó versengett tavaly a selfie-vel az év szava versenyen, de alulmaradt. Pedig maga a jelenség legalább ugyanannyira elterjedt, mint az önfotózás, viszont nem tesz kárt mások esztétikai érzékében, mint egy félresikerült önarckép, és legrosszabb esetben is csak saját időnket pazaroljuk.

Már neve is van - te is Az oxfordi szótár meghatározása szerint a rohamtévézés “több sorozatepizód gyors egymás utáni megtekintése, jellemzően DVD-n vagy online streaming formájában”. Kevésbé hivatalosan az a sokak számára ismert foglalatosság, amikor levetjük magunkat a tévé elé, és addig nézzük a kedvenc vagy az éppen hájpolt sorozatot, míg össze nem ragad a szemhéjunk: egyszerre akár tíz részt is megnézünk, az egyébként fokozatos adagolásra született alkotásból. A rohamtévézés oka egyszerűen a kíváncsiság és a kedvenc sorozatszereplőink sorsa iránti őszinte aggodalom. Amióta sok sorozat az internetről letölthető, a rajongók nehezen állnak meg egy résznél, és így ráadásul nem is kell arra várni, hogy az új fejezetet leadja egy tévécsatorna, vagy megjelenjen DVD-n.
A jelenség kezdete a kilencvenes évekre tehető, amikor megjelentek a DVD-k és a sorozatmaratonok a tévében. Arról eltérnek a vélemények, hogy napi hány epizód számít rohamtévézésnek: legalább kettő, ami minisorozatoknál arányosan több.

A rohamtévézők nem egyformák: van, aki felkészül, felhalmozza a DVD-k mellett az enni- és innivalót, kikapcsolja a telefonját és a külvilág számára megszűnik létezni. Az extrém tévézést azonban nem feltétlenül kell előre tervezni: a sorozatimádót egyszerűen magával ragadja a cselekmény, és nem hagyja abba a legizgalmasabb résznél. Akkor sem, ha csak egy epizódot tervezett megnézni, amíg ki nem vasalja a ruhákat, és három órával később már az ötödik résznél jár, viszont a ruhahegynek még mindig csak a fele tűnt el.  

“Már az Így jártam  anyátokkal 9. évadánál tartunk. A párom vett rá, hogy nézzem vele, aztán rajta maradtam én is – meséli egy érintett. – Amúgy nem szeretek sorozatokat nézni, de ez a »jóbarátokos« műfaj jópofa. Több részt is hajlandó vagyok megnézni egyszerre. Miért lenne bűntudatom?” – kérdezi a poénkedvelő típus képviselője, és hozzá hasonlóan az amerikai sorozatfalók 73 százalékának pozitív érzése van ezzel kapcsolatban. Ha mégsem, azt a kevésbé igényes szappanoperák okozzák – az azzal töltött időt utólag is nehéz megmagyarázni. Az élvezet akkor maximális, ha közben nem az jár a fejünkben, hogy mi mindent kellene tévézés helyett csinálni.

“Próbáltam felállítani egy szabályt, hogy egyszerre két sorozatnál többre ne kattanjak rá, mert rohadt egy időfaló tud lenni… – vallja be egy másik rohamtévéző. – Aztán végül úgy cseleztem ki a saját szabályomat, hogy sokszor tényleg hétvégéket áldozok a kedvenceimre. Akkor van lelkiismeret-furdalásom, ha mindezt hétköznap este kivitelezem, és már magamra parancsolok a negyedik rész után hajnali kettőkor, hogy tessék aludni. Mondjuk néha arra is képes vagyok, hogy felkeljek egy órával előbb, hogy még a reggelbe beleszuszakoljak egy jó részt.” A sorozatfalás nem szenvedélybetegség, és aki beleesik, nem szégyelli mások előtt. A rohamivászattal szemben, ahol a cél a minél gyorsabb lerészegedés, a rohamtévéző közben is élvezi, amit csinál. A legrosszabb mellékhatás pedig az, hogy annyira telítődik, hogy már rá sem bír nézni az imádott szereplőkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top