Szabadidő

Eurovíziós Dalfesztivál: minden idők 15 legnagyobb slágere

Tudtad, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál 60. évfordulója alkalmából megszavazták minden idők 15 legnagyobb slágerét? Hangolódj velünk a döntőre a top 15 slágerrel.

Az Eurovíziós Dalfesztivál 60. évfordulója tiszteletére márciusban különleges gálaműsort rendeztek Londonban. A műsorban azokat a dalokat mutatták be, melyeket az elmúlt hat évtized legnagyobb slágerének választottak meg. Érdekesség, hogy a top 15-be nemcsak győztes dalok kerültek be.

15. helyezett: Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix (2014)

A tavalyi győztes szakállas énekesnő igencsak megosztja a közvéleményt még ma is. Állítólag Oroszország tavaly még azt is bejelentette, hogy a bécsi Eurovíziós Dalfesztiválon miatta nem indul, aztán mégis meggondolta magát.

14. helyezett: Johnny Logan – Hold Me Now (1987)

Az ír énekes kétszer is (1980, 1987) megmérkőzött az Eurovíziós Dalfesztivál történetében, és mindkétszer megnyerte a versenyen. 1992-ben szerzőként szerepelt, és talán már nem is meglepő, hogy az ő dala nyert. Rajta kívül senki másnak nem sikerült ez a bravúr, pedig például honfitársai, a Jedward testvérek próbálkoztak 2011-ben és 2012-ben is, igaz, nem túl sok sikerrel.

13. helyezett: Loreen – Euphoria (2012)

A svéd énekesnőt és dalát nem kell bemutatni, hatalmas sláger lett nálunk is. A top 15-ös listán ugyanakkor biztosan előrébb soroltuk volna, de nem mi szavaztunk.

12. helyezett: Bobbysocks – La Det Swinge (1985)

A norvég formáció legnagyobb sikerét az Eurovíziós Dalfesztiválon aratta. Az 1983-ban alakult zenekarnak négy lemeze jelent meg, inkább hazájukban váltak népszerűvé.

11. helyezett: Dima Bilan – Believe (2008)

A jóképű orosz énekes először 2006-ban indult az Eurovíziós Dalfesztiválon, két évvel később Oroszországnak megnyerte a versenyt. És hogy ne legyünk szomorúak, Dimát Edvin Marton kísérte hegedűn, így ezt a győzelmet és a top 15-ös helyezést egy picit magunkénak is érezhetjük.

10. helyezett:  Natasha St-Pier – Je N’ai que mon ame (2001)

A francia énekesnő dala úgy került be a legjobbak közé, hogy 2001-ben csak a 4. helyezést érte el az Eurovíziós Dalfesztiválon. Még érdekesebb, hogy az akkori győztes észt előadó nem kapott meghívást a top 15-be.

9. helyezett: Lordi – Hard Rock Halleluja (2006)

A finn heavy metal banda hörgésével, sőt fantasyfilmek kosztümjeit is bőven felülmúló extrém megjelenésével meglehetősen új színeket vitt az Eurovíziós Dalfesztivál versenyébe. Kemény, amúgy fülbemászó dallamaikkal annyira kilógtak a versenyből, hogy meg is nyerték azt.

8. helyezett: Nicole – Ein Bisschen Frieden (1982)

A német énekesnő mindössze 18 éves volt, amikor dalával megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. 2009-ig 32 albuma jelent meg, hazájában ma is népszerű. Ha a dallamok ismerősek, az nem a véletlen műve, hiszen a Neoton Família Egy kis nyugalmat című számát innen merítette.

7. helyezett: Massiel – La La La (1968)

A spanyol énekesnő mindössze egyetlen ponttal győzött a londoni Eurovíziós Dalfesztiválon az akkor már világhírű Cliff Richard előtt.

6. helyezett: Brotherhood of Man – Save Your Kisses of Me (1976)

A brit csapat 1970-ben már meghódította az angol és az amerikai slágerlistákat. Európában átütő sikert az Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelmükkel értek el. Save Your Kisses of Me című slágerüket azóta is sokan dúdolják. Az énekesek hangja pedig közel negyven év után sem halványult…

5. helyezett: Olsen Brothers – Fly On The Wings of Love (2000)

A dán fivérek valójában hosszú évek óta tartó karrierjüket koronázták meg az Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelmükkel. Vigyázat! Fülbemászó slágerüktől nem könnyű szabadulni.

4. helyezett: Dana International – Diva (1998)

Az izraeli énekes Conchitához hasonlóan kapott hideget és meleget akkoriban, de ő is megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, sőt a top 15-ben sem feledkeztek meg a Diváról.

3. helyezett: Herreys – Diggi-Loo Diggi-Ley (1984)

A svéd zenekart három fiútestvér alapította. Eurovíziós győzelmükkel a legnagyobb sikerüket érték el. Néhány dalukkal még felkerültek a hazai slágerlistákra, Európában ugyanakkor különösebb nagy port nem kavartak a későbbi évek során.

2. helyezett: Anne-Marie David – Tu Te Reconnaitras (1973)

Az Eurovíziós Dalfesztiválon Luxemburg színeiben versenyző énekesnő karrierje Franciaországban indult, amikor a Jézus Krisztus szupersztárban megkapta Mária Magdolna szerepét. 1973-as győzelme után 1979-ben már a franciákat képviselte, ebben az évben is jól szerepelt, 3. helyezést ért el.

1. helyezett: Emmelie de Forest – Only Teardrops (2013)

És a leg-leg-leg győztes nem más, mint a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál dán győztese, Emmelie de Forest. A mindössze 22 éves énekesnő dala még Ausztráliában is felkerült a slágerlistákra. Idén a szigetország is jelentkezett a versenyre, és meglehetősen jó esélyeket jósolnak versenyzőjük számára. Jövőre akár Ausztrália is rendezhetné az Eurovíziós Dalfesztivált. Hmm. Nem lenne az kicsit furcsa?

További cikkek Eurovíziós Dalfesztivál témában az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top