Inspirálódj! A 24 legszebb királyi esküvői ruha

Baranyai Enikő | 2015. Június 13.
Szombaton délután megházasodik a svéd király egyetlen fia, Károly Fülöp. Épp itt az ideje, hogy visszanézzük az elmúlt 100 év leg-leg-leg királyi esküvői ruháit. Akad olyan darab, amin 15 varrónő összesen 3200 órán át dolgozott, de jönnek az anyóstól kapott tiarák és a filmsztárok is.

Esküvői pompa az anyakirálynétől Grace Kellyig

II. Erzsébet édesanyja, Lady Elizabeth Bowes-Lyon 1923. április 23-án ment feleségül a későbbi VI. György királyhoz. A nászt a Westminster Apátságban tartották. A ruhát Madam Handley készítette. A tüllruhát ezüstszálakkal és gyöngyökkel díszítették.

II. Erzsébet – még hercegnőként – 1947-ben kötötte össze az életét Fülöp herceggel. A novemberi esküvőt szintén a Westminster Apátságban tartották, a ruhát Norman Hartnell tervezte. Több mint 10 000 gyöngy díszítette az elefántcsontszínű szaténruhát.

Grace Kelly 1956-ban házasodott össze III. Rainier monacói herceggel. A tüll esküvői ruhát Helen Rose, az MGM stúdió tervezője álmodta meg.

A 60-as, 70-es évek bája

Sonja Haraldsen nem volt nemesi származású, de megismerkedett Harald herceggel, aki jelenleg Norvégia királya. A selyemruhát egy oslói divatház, a Molstad készítette.

Margit hercegnő – II. Erzsébet húga – 1960-ban házasodott meg Anthony Armstrong-Jonesszal. Az ő ruháját is Norman Hartnel tervezte.

A brazil-német származású Silvia Sommerlath egy Dior ruhában állt az oltár elé, amikor feleségül ment a svéd XVI. Károly Gusztáv királyhoz 1976-ban. Az ő egyetlen fiúgyermekük, Károly Fülöp házasodik meg szombat délután.

A holland Beatrix hercegnő komoly támadásokat kapott, amikor kiderült, hogy szerelmes Klaus-Georg von Amsbergbe, aki korábban tagja volt a Hitlerjugendnek. Beatrix édesanyja viszont engedélyezte az esküvőt, amit 1966-ban meg is tartottak Amszterdamban. Beatrix egy Caroline Bergé-Farwick ruhát viselt. Beatrix 1980-tól 2013-ig volt holland uralkodó. Édesanyját követte a trónon. Most fia, Vilmos Sándor a király.

A Diana-ruha

Szinte mindenki ismerni Lady Diana esküvői ruhájának történetét. Az autóban alaposan összegyűrt 8 méteres uszályt, és persze a ruhát, magát David és Elizabeth Emanuel tervezte. Az elefántcsontszínű, selyemtaftból készült ruha akkoriban nagyon divatosnak számított. Diana ruhájára varrtak carrickmarcos csipkét, flittereket és 10 ezer gyöngyöt is.

A 90-es évek és az ezredforduló szolid ruhái

1999-ben, az akkor 26 éves Marhilde d’Udekem d’Acoz egy belga divattervező, Edouard Vermeulen ruháját választotta az esküvőjére. A decemberi menyegzőn nem máshoz ment hozzá, mint a jelenlegi belga királyhoz, Fülöphöz.

II. Erzsébet legfiatalabb gyermeke, Edward herceg szintén 1999-ben házasodott meg. Ő Sophie Rhys-Jonest vezette az oltárhoz, aki egy Samantha Shaw ruhában mondta ki az igent. Az organza ruhát 325 ezer gyöngy díszítette.

Egy Ove Harder Finseth által tervezett, letisztult, fehér selyemruhát viselt az esküvőjén Mette Marit Tjessem Høiby. Az egyedülálló anyuka a norvég Haakon koronaherceghez ment hozzá 2001-ben.

Az argentin Máxima Zorreguieta 2002-ben egy Valentino ruhában mondta ki az igent Vilmos Sándornak, aki anyját követte a holland trónon. Vilmos 2013-tól az ország királya.

Igazán különleges Viktor & Rolf ruhában házasodott meg Mabel Los, aki Johan Friso holland herceghez ment feleségül 2004-ben. A herceg azonban 2013-ban egy tragikus balesetben elhunyt. Közös lányaik akkor hat- és hétévesek voltak. Fia balesete után Beatrix királynő lemondott a trónról, így lett Johan Friso testvére, Vilmos Sándor az új uralkodó.

Mary Donaldson 32 éves volt, amikor hozzáment Frigyes dán koronaherceghez. Az esküvőt Koppenhágában tartották 2004-ben. A ruhát Uffe Frank tervezte.

Letizia és Katalin – a két új divatdiktátor

Spanyolország jelenlegi királya, Fülöp 2004-ben házasodott meg. Letizia Ortiz újságírót vette feleségül, aki egy ezüstszálakkal díszített Manuel Pertegaz selyemruhát viselt.  A tiarát pedig Fülöp édesanyjától, Zsófia királynétól kapta.

2008-ban kötött házasságot Joakim dán herceg és Marie Cavallier. A csipkeruhához a herceg édesanyja, Margit adta ajándékba a tiarát.

Autumn Kelly volt az első kanadai, aki beházasodott a brit királyi családba. Ő lett 2008-ban II. Erzsébet legidősebb unokájának, Peter Phillipsnek a felesége. A ruháját Sassi Holford tervezte.

Nem hazudtam, amikor azt írtam, hogy a svéd király egyetlen fia szombaton házasodik. Azonban két lánya már rég túl van az esküvőn. XVI. Károly Gusztáv királyt Viktória koronahercegnő követi majd a trónon. Ő 2010-ben Stockholmban a katedrálisban mondta ki az igent a személyi edző Daniel Westlingnek. Az esküvő után a férfi természetesen hercegi rangot kapott.

Amikor Kate Middleton feleségül ment Vilmos herceghez, egy Grace Kelly stílusú, Alexander McQueen ruhát viselt, és a neve is megváltozott: Katalin hercegnő lett.

Charlene Wittstock 2011 júliusában ment hozzá Albert monacói herceghez. Charlene egy Armani ruhában mondta ki az igent, amit 40 ezer(!) Swarovski-kristály díszített.

II. Erzsébet unokája, az olimpikon Zara Phillips 2011-ben – három hónappal Vilmos és Katalin ceremóniája után – tartotta meg esküvőjét Mike Tindall sportolóval. A ruháját Stewart Parvin tervezte.

A tökéletesség – én így jellemezném Countess Stephanie de Lannoy (Stephanie hercegnő) 2012-es esküvői ruháját. Elie Saab tervezte, 15 fős csapat dolgozott rajta 3200 órán keresztül. Közel 50 ezer gyöngy, 80 ezer kristály díszíti, és állítólag 10 000 méter ezüst hímzőcérnát használtak fel a varráskor. Természetesen a tiara is gyémánt. Hogy kihez ment hozzá a hölgy? Vilmos luxemburgi koronaherceghez.

Ez az a ruha, amit így is látni kell!

A német Claire Lademacher 2013-ban ment feleségül a luxemburgi koronaherceg öccséhez, Félixhez. Az ő ruhája is Elie Saab kreáció volt.

Szintén 2013-ban esküdött meg a svéd király másik lánya, Madeleine hercegnő. Ő Valentino ruhában vonult végig a városon, hogy végül kimondja az igent Christopher O’Neill brit üzletembernek.

fotók: Europress/Profimedia
Exit mobile version