Szabadidő

Hőségriadó: 7 hely, ahol ingyenesen hűsölhetsz Budapesten és környékén

Nagyapádék nem építettek víkendházat a Balcsin? (Nekünk sem.) Nem akarsz vagyonokat költeni benzinre? Elepedsz egy kis strandolásért, de gyűlölöd a klórszagot? Van pár tippünk, hol hűsölhetsz ingyenesen, ha a hőségriadót a fővárosban vagy a környékén kell átvészelned!

Bazilika

Vélhetően a turistacsoportok kedvenc programpontja lesz ezen a hétvégén a Szent István-bazilika látogatása. Itt (csak úgy, mint az összes többi templomban) te is ingyenesen hűsölhetsz, kifejezetten üdítő lesz elmerengeni az államalapítás körülményein. A templomi etikett legfőbb pontját azért tartsd be: csak semmi hangoskodás, a keresztelőmedence pedig nem az egyszeri hűsölni vágyó kényelmét szolgálja.

7 hely, ahol ingyenesen hűsölhetsz Budapesten és környékén

Margitsziget

Ha zenei kísérettel kívánod csökkenteni a testhőmérsékletedet, ki ne hagyd a Margitsziget déli csücskében magasra törő vízoszlopot. Jó tudni: a szökőkutak vizét nem fürdőzésre találták ki, veszélyes mikroorganizmusok lakhatnak benne. A szemedbe ne menjen a víz (értsd: kerüld a teljes megmerítkezést, akármennyire csábító is), vizes kézzel pedig semmiképpen ne nyúlj élelmiszerhez. Lábat belelógatni szabad!

Szabadság tér

A féktelen vizeskedés hőségriadó esetén nem csak a gyerekek kiváltsága: a Szabadság téri szökőkút könnyen a kedvenc fővárosi hűsölőhelyeddé válhat. Imádni fogod, ahogy menekülsz a random módon feltörő víznyelvek elől, aztán mégis pont telibe talál egy jéghideg sugár! A legjobb az, amikor bekerítenek az apró gejzírek, és a hűvös pára befurakodik a pórusaidba. Vigyázat, függésveszély! 

Mechwart liget

Szeretnél egy 18 ezer négyzetméteres, árnyas park közepén található, 21 méter átmérőjű szökőkút szélén ücsörögve felfrissülni? Akkor irány Buda, a Margit-híd budai hídfője és a Széll Kálmán tér között sétálva te is könnyen rátalálhatsz a hűsölés forrására! A hatalmas vízfelület eleve magában hordozza a lehűlés ígéretét, a szélén található ülőfelületek pedig egyenesen felszólítanak a lábáztatásra!

Dunabogdányi szabad strand

A Budapesttől könnyedén megközelíthető bogdányi szabad strandon igazi Riviéra-érzés keríthet hatalmába: a homokos partot a kisgyerekek is élvezni fogják! Szó sincs a komfortzónád elhagyásáról: kulturált öltöző és zuhanyzó biztosítja az igazán felhőtlen lehűlést. A jéghideg sört és az obligát hekket pedig a parti büfében szerezheted be. Ha szeretnél egy jót izzadni, akár biciklivel is mehetsz, a bicikliút egyenesen ide vezet!

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Gödi szabad strand

Amennyiben hozzád a Duna bal partja esik közelebb, úgy a gödi szabad strandot neked találták ki. Három éve nyílt meg a nagyközönség előtt a bójákkal elkerített Széchenyi strand. A hűsölésre vágyó kisgyerekes családoknak ez is ideális, hiszen hatalmas játszótér várja a kánikulában is intenzív testmozgásra vágyó apróságokat. A folyóvíz hullámai között pedig garantált a lehűlés! (A gödiek előszeretettel látogatják az ún. Homokszigetet is, ami a Széchenyi strandtól kb. fél kilométerrel feljebb, északra, a volt honvédségi üdülőnél (Csapatpihenő) van, a Nagy Duna partján. Ártéri erdőn keresztül, öt perc sétával érhető el a homokos partszakasz, ahol  minimális a sodrás, a végén lévő sarkantyúgát miatt. Figyelem: hódveszély! – A szerk.)

Kisoroszi szabad strand

Vélhetően az ausztriai hegyi tavakban hűsölve lehet olyan látványban részünk, mint itt, a kisoroszi Szigetcsúcson: az egyik oldalon a Pilis bércei és a visegrádi vár integetnek vidáman, a másik oldalon pedig a Börzsöny utánozhatatlan panorámájában gyönyörködhetünk. Igazán megéri elgyalogolni ezért a látványért a Szentendrei-sziget északi végébe, ami természetvédelmi terület, így az autót kissé távolabb kell hagynod.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top