nlc.hu
Szabadidő
Viktória, Mária, Stefánia és Mette Marit – hercegnők, akik hamarosan Európa első asszonyai lesznek

Viktória, Mária, Stefánia és Mette Marit – hercegnők, akik hamarosan Európa első asszonyai lesznek

Ma még ugyan szüleik vagy apósuk és anyósuk uralkodnak, de egyre közeledik az idő, amikor ők kerülnek trónra. A svéd Viktória, a dán Mária, a norvég Mette Marit és Stefánia luxemburgi koronahercegnő alaposan felkészültek feladataikra, de hogy mikor kerül a fejükre a korona, nem tudni. Valószínűleg ők várják a legkevésbé.

Közülük egyedül Viktória lesz királynő, azaz uralkodó, a többiek királynék lesznek, de befolyásuk országaikra, a férjeikre éppen olyan lesz, mint a svéd uralkodóé.

A svédek jövendő királynője Viktória

Viktória svéd koronahercegnőt alaposan felkészítették arra, hogy tökéletes uralkodó legyen, közgazdasági és politikatudományi diplomája van, az egyetem után Németországban élt nyelvtanulás végett, majd két évet töltött egy párizsi egyetemen is. Ezt követően az Egyesült Államokban az ENSZ-nél, majd országa washingtoni nagykövetségén, utána a svéd kormány valamennyi minisztériumában dolgozott. Konfliktuskezelést és nemzetközi békefenntartó tapasztalatokat is szerzett Ázsiában és Afrikában. A Svéd Nemzeti Védelmi Főiskolán katonai kiképzést kapott. Mindeközben magánélete is boldogan alakult, férje, Daniel herceg valamikor fitneszedző volt, de mára a svéd közélet tiszteletreméltó tagja, elsősorban a fiatalokkal, azok képzésével foglalkozik, segít vállalkozásaik elindításában. Nevelik a lányukat, Esztella hercegnőt, és márciusra várják a második gyermeküket. A svédek elégedettek trónörökösükkel, úgy tűnik a svéd monarchia intézménye és a Bernadotte-ház népszerűbb, mint valaha.

Megnézem
Összes kép (1)

Mária dán trónörökösné, akit jobban szeretnek, mint Katalint

Ugyanilyen példaértékű életet él Viktória barátnője, Mária dán trónörökösné a családjával. Édesapja skót származású matematikaprofesszor, ő már Ausztráliában született 1972-ben. A Tasmaniai Egyetem marketing szakán végzett, majd a reklámszakmában helyezkedett el. A sydneyi olimpia alatt ismerte meg Frigyes dán trónörököst, és fogalma sem volt róla, hogy a férfi egy skandináv ország hercege. Miatta költözött előbb Párizsba, ahol angoltanár lett és dánul kezdett el tanulni, majd pedig Koppenhágába, ahol 2004-ben házasodtak össze. Mária családanya, boldog feleség, divatikon, jobban öltözködik, mint a brit Katalin hercegnő. Emellett pedig számos szervezetet támogat: segíti a bántalmazott gyermekeket, egészségügyi szervezeteket. Beszédeire, akár az ENSZ-ben, akár Koppenhágában ezrek kíváncsiak, remekül tudja felhasználni népszerűségét céljaihoz. Közelebb vitte a monarchiát az alattvalókhoz, például filmet készített arról, hogyan alakítják át a palotájukat, rendszeresen ad interjúkat, szívesen beszélget az utca emberével, még biciklizik is az utcán, bár ennek a testőrei nem örülnek, és királynéként nem is teheti majd meg. De ami a legfontosabb, biztosította a monarchia folytonosságát, négy gyermeket szült az országnak. A legnagyobb, Keresztély tízéves, Izabella nyolc, az ikrek, Vince herceg és Jozefina hercegnő pedig négy. Hogy mikor kerül férjével trónra, ki tudja, hiszen anyósa, II. Margit királynő remek formában van, s nem fog lemondani a trónról, arrafelé ez nem szokás.

Megnézem
Összes kép (1)

Mette Marit trónörökösné, akit csak megerősítettek az előítéletek

Minden bizonnyal Mette Marit norvég trónörökösné és férje, Haakon herceg lesznek azok, akik leghamarabb trónra kerülnek. A norvég király egészsége már nem a régi, egyre gyakrabban betegeskedik. Norvégia leendő királynéja tökéletesen felkészült szerepére, habár 15 éve senki sem gondolta volna, hogy így lesz. Mette Marit jól tanult, Ausztráliában is élt, és koptatta az iskola padjait, majd visszatérve Oslóba pszichológiát és informatikát hallgatott, de soha nem erről írnak vele kapcsolatban a lapok. Sokkal inkább arról, hogy pincérnőként dolgozott, igazi partiarc volt, olykor drogozott, és házasságon kívül született egy fia. A norvég trónörökös 2001-ben vette feleségül. Mette Marit az esküvője után az Oslói Egyetemen bölcsészhallgató lett, társadalomtudományokból szerzett diplomát, majd tanult Londoni Egyetemen is. A betegek, elesettek, gyermekek iránti rendkívüli érzékenysége miatt Afrika angyalának is becézik, annyit tett már a kontinensért, főleg az AIDS-es betegekért. Közben menedzsmentből doktori címet szerzett az Oslói Egyetemen. A norvég kereskedelem, kultúra, ipar és építészet sokat köszönhet neki, népszerűségét odahaza és világszerte kihasználja országa érdekében. Az UNICEF és az ENSZ jószolgálati bizottságaiban vezető tisztségeket tölt be, elnöke a norvég Vöröskeresztnek. Közben neveli a trónörökösnőt, Ingrid hercegnőt, kisebbik fiát Sverre Magnus herceget és korábbi kapcsolatból született fiát Marius Borg Høiby-t. Mette Maritnak egy dolgot szoktak a szemére vetni, hogy öltözködése nem olyan kifinomult, mint skandináv kolléganőié. Egyrészt egy ízlés kérdése, másrészt ez legyen a legnagyobb baj!

Megnézem
Összes kép (1)

Stefánia luxemburgi koronahercegnő, aki hat nyelven beszél

Vilmos luxemburgi trónörökös három éve vette feleségül az egyik legősibb belga arisztokrata családba született grófnőt, Stephanie de Lannoyt. Stefánia folyékonyan beszél angolul, olaszul, franciául, németül és oroszul is, tanulmányait a leuveni egyetemen végezte germanisztika szakon, és dolgozott a berlini belga nagykövetségen, illetve 18 éves korában egy évig Oroszországban élt. Számos alkalommal képviseli egyedül is a miniállamot, de legtöbbször férjével járja a világot, Japántól Mexikóig vettek már részt hivatalos utakon. Stefániának egyelőre nem született gyermeke, hogy úgy gondolják, ráérnek vele, és várnak, vagy egészségügyi probléma áll a háttérben, azt soha senki sem fogja megtudni.

Megnézem
Összes kép (1)
Az elmúlt két évben a belga király, a holland királynő, és a spanyol király is lemondott  az örököse javára. Sokan tartottak attól, hogy az állandóság jelképeként számon tartott uralkodókat, akik fölötte álltak a politikának, méltó örökösök követik-e. Félelmük alaptalan volt, belgiumi Fülöp és Matild, a holland Vilmos Sándor és Maxima, valamint VI. Fülöp spanyol király és Letícia királyné remekül végzik feladataikat, igaz, nem élveznek akkora szabadságot, mint trónörökös korukban. Magánéletükbe is nagyobb betekintést kell adniuk, hiszen kiskorú lányaik már nem második helyen állnak a trónöröklésben, hanem első helyen, mi több, a lánykáiknak, Erzsébetnek, Katalin Amáliának és Eleonórának is gyakrabban kell részt venniük eseményeken. Arról nem is szólva, hogy sokkal szigorúbb biztonsági felügyelet alatt állnak és nagyobb a veszélye egy eseteges merényleteknek is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top