A farsang a tavaszvárás ősi ünnepe, de régebben sokkal több minden kötődött hozzá.
Régen a farsang a párválasztás időszaka volt, emellett pedig fontos esküvői szezon is (mivel húshagyó keddtől húsvét vasárnapig már tilos volt esküvőt tartani). A bálokat és a mulatságokat az ismerkedés miatt rendezték. Szokás volt a köszöntés is: a fiúk, húsvét hétfőhöz hasonlóan, végigjárták a lányos házakat, a háziak egy nyársra tűzték, amit a jókívánságokért cserébe adtak.
Régen a nőknek tilos (vagy mindenesetre elítélendő volt) “férfi módjára” mulatniuk, de a farsangi időszak egy napja, a húshagyó kedd előtti nap, kivételt képezett
Azért volt fontos, hogy mindenki minél többet egyen és igyon ebben az időszakban, hogy a természetet is bőségre kényszerítsék. Jellegzetes étel ma is a farsangi fánk, ami olajban vagy zsírban sül, és kocsonyát is szoktak készíteni. A fánknak mágikus erőt tulajdonítottak, azt gondolták, hogy ha fánkot esznek, a vihar nem fogja elvinni a háztetőt, az állatokat is megetették a száraz fánkkal, hogy egészségesek legyenek.
Még több cikk farsang témában az NLCafé-n:
- Így öltözz a farsangi bulira!
- Farsangi jelmez két hozzávalóból
- Farsangra, vagy csak úgy: 3 szuper fánkrecept