Szabadidő

Az igazság már nem odaát van – az új X-akták nem a régi

9 évadnyi misztikum és két mozifilm után úgy tűnt végleg nyugalomba vonult az X-akták, ám valaki úgy gondolta, itt volna az ideje reaktiválni Muldert és Scullyt, hogy újra UFO-s összeesküvés-elméletek után járják keresztül-kasul Amerikát. A tizedik évad első része alapján ez egyáltalán nem volt jó ötlet.

Milyen erős indok kell ahhoz, hogy két nyugalomba vonult, illetve munkakört váltott egykori nyomozó visszatérjen a régi hivatásához, hogy újra világméretű összeesküvések és idegenek nyomai után kutassanak? Nagyon érdekelt, hogy Chris Carter vajon milyen meggyőző történettel áll elő, ami elég erős ahhoz, hogy elhiggyük: a két veterán hajlandó ott hagyni a remeteéletét azért, hogy visszatérjenek az FBI különleges részlegének kötelékébe. A helyzet az, hogy Carter nem erőltette meg túlságosan önmagát. Mulder és Scully (utoljára a 2008-as mozifilmben láttuk őket együtt) azért jön elő rejtekéből, mert egy összeesküvés-elméletekről szóló internetes show-műsor műsorvezetője meghívja őket szakértőnek egy témához. Nem viccelek, komolyan ezért. Ennek fényében kisebb csoda, hogy erre 2002 óta kellett várnunk, hiszen úgy tűnik nem kellett őket túlságosan motiválni. És mit csináltak ez alatt? Az biztos, hogy ők ketten már nem egy pár, és Scully visszatért az orvosi pályára, egy kórházban dolgozik – magánélet persze nyista –, de Mulder esetében még ennyire sem erőltették meg magukat a készítők. Emberünk elvonultan élt egy házban, és úgy fest, az interneten megnézett minden létező videót, ami az idegenekről szólt, a kabaréműsoroktól kezdve az összeesküvéses dokumentumfilmekig. Ennyi.

David Duchovny és Gillian Anderson
David Duchovny és Gillian Anderson (Fotó: FOX/Getty Images)

Ők ketten még mindig jók együtt

A felvázolt történet – már ha ezt annak lehet nevezni – okozta csalódást némileg tompítja persze a piszkos nosztalgia. A főcímzenét hallva és a klasszikus képeket látva az emberben automatikusan felsejlik a gyerekkora, amikor a sorozat részei még a hétköznap esték csúcspontját jelentették, valamint egyszerűen jó egymás mellett látni Gillian Andersont (rajta egyszerűen nem fog az idő) és David Duchovnyt, bár az utóbbi esetében úgy éreztem, hogy elsőre nem sikerült annyira beletalálnia a figurába. Persze az is lehet, hogy csak az öltönye hiányzott. Ők ketten jól állnak egymásnak, de nem annyira jól, hogy ezért cserébe bármit megbocsássunk nekik. A fejlődés jegyében annyit azért változtattak a figuráikon, hogy sikerült egy keveset átvenniük egymás személyiségjegyeiből. Mulder már nem hisz el minden magyar népmesét kapásból, míg Scully, ha épp egy háromfejű idegen lény köp savat felé, már elgondolkodik azon, hogy talán nem kizárólag az emberi fajból áll a világ. Ezen felül még abból látjuk, hogy 2016-ot írunk, hogy Mulder Uberrel érkezik a találkára, és egy fotó még Edward Snowdenről is befigyel. Igen, most az összeesküvés-elméletekről lesz szó.

A páros akiken nem fog az idő (Fotó: FOX/Getty Images)
Akiken nem fog az idő (Fotó: FOX/Getty Images)

Csak a mitológia, más semmi

Az X-akták legjobb részei számomra mindig is az egyes rémekhez vagy szörnyű esetekhez kötődtek, sosem a részek között megbúvó és mindent átölelő mitológia vonzott a sorozatban, sőt, ami azt illeti, épp ez utóbbi túlburjánzása miatt hagytam abba valamikor félúton. Sajnos a tizedik évad első epizódja pont az összeesküvés-elméletekre alapozó mitológiára helyezi a fő hangsúlyt, olyannyira, hogy szinte semmi másról nem is szól. Az internetes showman mutat párosunknak egy lányt, akit állítólag már sokszor teherbe ejtettek az idegenek, valamint egy hangárban Mulder megpillantja egy űrjármű működőképes replikáját, és mindebből valamilyen homályos és nem enyhén zavaros okfejtéssel azt a következtetést vonja le, hogy az UFO-k nagyjából csak az ötvenes években jártak mifelénk, és azóta az emberiség titkos vezetői kísérleteznek a technológiájukkal, hogy uralják a teljes emberiséget.

A kormány áll a rejtélyes emberrablások mögött? (Fotó: FOX/getty Images)
A kormány áll a rejtélyes emberrablások mögött? (Fotó: FOX/getty Images)

Valahogy még a 9/11-et, Edward Snowdent és a WikiLeakset is sikerül belekeverni a biztonság kedvéért, és ahogy a filmben ez elhangzik, az kábé annyira meggyőző, mint amikor a 105-ös buszon hallgatom az őrült szakállas faszit arról értekezni, hogy bármi rossz történik, a mögött biztosan a kommunisták állnak. Nehéz eldöntenem, hogy csak én lettem túl művelt az évek során – ezt nem tartom túl valószínűnek –, vagy csak a sorozat alkotói butultak el ennyire, de valószínűleg az a helyzet, hogy a kilencvenes évek internet előtti világában az efféle vad elméletekkel még lehetett némi népszerűségre szert tenni, de 2016-ban ez már édeskevés.

Sok beszédnek sok az alja

Az első részben ugyan nagyjából semmi nem történt, az alkotók mégis túlpörgették a tempóját, hogy minden egyes összeesküvés-nagymonológ beleférjen. A kapkodás rányomta a bélyegét az egész részre: egyszerűen esély sem volt rá, hogy ilyen tempó mellett behúzzanak, és hangulatot teremtsenek.

A folyton szkeptikus Dana Scully (Fotó: FOX/Getty Images)
A folyton szkeptikus Dana Scully (Fotó: FOX/Getty Images)

Az új, elsősorban a régi rajongókra építő X-akták próbál ugyan okosnak látszani, de igazából olyan, mint az a haverunk, akinek mindenről van határozott véleménye, és ezt kérés nélkül is megosztja velünk, de a sok beszéd mögött az ürességen kívül semmi más nem lapul. Végtelenül szomorú lennék, ha így érne véget ez a legendás sorozat, de a helyzet az, hogy Amerikában néhány szerencsés kritikus már látta a következő két részt is (a Cool TV-n ma már jön is a második), és határozottan állítják, hogy a széria a harmadik részre magára talál. Nekik legyen igazuk.

Olvasnál még az X-aktákról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top