Szabadidő

Pár perc hírnév – 11 éves a YouTube

2005. február 14-én indult YouTube, amelyen azóta milliók mutogatják életüket. Megnéztük, hogy melyik 10 videó tarolt az elmúlt 11 évben a leginkább, kisebb-nagyobb hírnevet szerezve ezzel a tulajdonosaiknak.

1. Így indult minden – Ez volt az első YouTube-videó

Jawed Carim 18 másodperces videójával életre szóló hírnevet és egy vagyont is szerzett magának. Ő ugyanis a YouTube társalapítója, aki elsőként töltötte fel videóját erre az oldalra. Az Én az állatkertben című videón egy, az elefántoknál tett látogatását örökítette meg, amelyre 29 millióan voltak eddig kíváncsiak. Ő pedig az oldal eladásakor milliárdokat kaszált az ötlettel.

2. A baba, akit az egész világon ismernek: Charlie

A toplistás videók közül természetesen nem hiányozhatnak a kisbabás házimozik. Így került fel minden idők legnézettebb YouTube-videói közé 835 millió megtekintéssel a Charlie bit my fingeragain című egyperces is. Ezen ugyan látszólag semmi érdekes nem történik, a szülők valószínűleg mégis nagyon büszkék, hogy a gyerekeik tarolnak a videómegosztó oldalon, ezért már egy egész sorozatot készítettek arról, hogyan telnek a hétköznapok Charlie-éknál.

3. Hírnév minden áron

Bár a mondás szerint 15 perc hírnév mindenkinek jár, de lehet, hogy egyesek helyében erről inkább lemondanánk. Legalábbis azon az áron, hogy egy világ röhögjön rajtunk, nem biztos, hogy igényt tartanánk rá. Mindenesetre a legnézettebb YouTube-videók közé felkerült ez a produkció, így a szereplők bizonyára elérték a céljukat: híresek vagy inkább hírhedtek lettek.

4. Bakiparádé, avagy tényleg erre vagyunk képesek?

Természetesen nem maradhatnak ki a legjobbak közül a házi videók sem, különösen ha arról van szó, mi mindent vagyunk képesek összebolondozni. Persze van, amin inkább összeborzongunk, mint hogy nevetnénk.

5. Van macskád? Akkor ezeken te már nem lepődsz meg!

A népszerű YouTube-videók közül nem hiányozhatnak a cicás kisfilmek sem. A magyar felhasználók egyik kedvence például az az összeállítás, amelyben néhány macska mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. 78 millió megtekintést értek eddig a saját magukat felpofozó, a fenékvakaró, vagy éppen a Houdini-szerű cicák, na és persze a gazdik, akik sokszor nem hisznek a szemüknek, mire képesek a házi kedvenceik. Ők a legismertebb macskák a YouTube-on.

Olvass még a YouTube-ról:

6. Ember legyen a kutyatalpán, aki ezt érti

A kedvenc videók között előkelő helyet foglalnak el a különböző kutyás házi kisfilmek is, amelyeken általában azt láthatjuk, hogy olykor sem a kutyáknak, sem a gazdiknak nincs kutya jó dolguk. Ebben az összeállításban éppen összemérik erejüket a két- és a négylábúak, most már közel 100 millió ember szeme láttára, pedig csak egy “egyszerű” fürdésről lenne szó…

7. Ez a magyar kedvenc

Amíg a világ egyes részein az édes kisbabák és a mindenáron szerepelni vágyó különcök hódítanak, addig nálunk a Gumimaci a nyerő, amit az elmúlt kilenc évben már közel 50 milliószor nézték meg az oldal látogatói.

8. Az utcán lett ismert

Bár már hozzá vagyunk szokva, hogy nem tudunk úgy lemenni egy aluljáróba, vagy bekanyarodni egy utcasarkon, hogy ne ütközzünk utcazenészekbe, némelyikük tehetsége azért megdöbbenti az embert. Ez az ausztrál srác sokkal többre lenne érdemes, mint hogy Sidney utcáin kamatoztassa a tudását. Mindenesetre a járókelők imádják, és már a YouTube-nézők is, hiszen a vödrös produkciót már 40 millióan látták világszerte, és a város utcáin igazi látványosságnak számít.

9. Tigrisekkel táncolók

Ennek a brazil családnak az életét már több tízmillióan követik figyelemmel a YouTube-on. Ők teljesen természetesnek tartják, hogy otthonukat tigrisekkel osztják meg. Ennél fogva az életük bármely reality show-t lekörözi, számukra így telnek a hétköznapok.

10. Ő a győztes, de miért?

A YouTube abszolút nézettségi győztese Psy, akinek Gangnam Style című dalát több mint két és fél milliárd alkalommal töltöttek le. Ő az az előadó, és ez az a szám, amelynél biztosan nincs köztes kategória, valaki vagy imádja, vagy utálja. Bevallom, engem nem az imádat tartott a képernyő előtt, amikor megnéztem, hanem a döbbenet. De mindenki döntse el maga, hogy joggal vezeti-e a nézettségi listát ez a videó.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top