Szabadidő

American Crime Story: 22 év után lett sorozat O. J. Simpson gyilkossági ügyéből

Az American Crime Story sorozat 22 év után melegítette fel az O. J. Simpson-ügyet. Megnéztük, hogy mi a titka az Amerikában elképesztően sikeres sorozatnak, amit hamarosan nálunk is bemutatnak.

1994-ben brutálisan meggyilkolták O. J. Simpson egykori nejét, Nicole Brown Simpsont és új barátját Ronald Lyle Goldmant. A nyomozás után a volt férj – aki többször megverte a nőt –,   egykori profi sportoló O. J. Simpson ellen emeltek vádat emberölés miatt. De hiába találtak vért a kocsijában, hiába szólt szinte minden bizonyíték ellene, végül a büntetőperben felmentették a gyilkosság vádja alól. Ez két dolognak volt köszönhető, az egyik, hogy nem került elő a gyilkos fegyver, a másik, hogy az O. J. kertjében talált kesztyű kicsinek bizonyult a sportoló kezére, bár igaz az is, hogy a DNS-minták miatt az eljárás alatt többször lefagyasztották a ruhadarabot, ami ezáltal összement. 

Ez röviden a történet, amit szinte mindenki tud az ügyről, még Magyarországon is. Egy új minisorozat, az American Crime Story: The People v. O. J. Simpson most, 22 évvel az eset után bebizonyítja, hogy tényleg csak a felszínt ismerjük.

American Crime Story: 22 év után lett sorozat O.J. Simpson gyilkossági ügyéből

 

Ugorjunk vissza az időben…

1992-ben járunk, tartanak  a Los Angeles-i zavargások, az után törtek ki, hogy egy fekete gépkocsivezetőt 3 fehér és egy spanyol rendőr brutálisan összevert, mert nem akart megállni a közúti ellenőrzésnél. Pár nappal később szintén Los Angelesben, az esettől teljesen függetlenül, egy  49 éves koreai származású boltos megölt egy 15 éves fekete lányt, mert tolvajnak hitte. Ezután törtek ki a  hat napig tartó zavargások. A főleg feketékből álló csoportok Molotov-koktélokkal házakat gyújtottak fel a koreai városrészbe, hogy megbosszulják a lány halálát. A Los Angeles-i zavargások 53 halálos áldozat követeltek…Két évvel később, 1994-ben pedig attól hangos a sajtó, hogy egy fekete bőrű férfit megbilincseltek a neje meggyilkolása miatt. Ez volt az O. J. Simpson-ügy.

Az American Crime Story sorozat erőssége a pazar szereposztás, már az első részben azonnal a képernyő elé ülteti a nézőt. Mindenki közül kiemelkedik John Travolta, aki lubickol az önimádó, kissé ripacs, pimaszul gazdag ügyvéd,  Robert Shapiro szerepében. És bár mostanában a Jóbarátok Ross Gelleréről keveset tudunk, borítékolom, hogy a Robert Kardashian (igen, ő az összes Kardashian lány apja, aki barátja és ügyvédje volt O.J. Simpsonnak) szerepét játszó David Schwimmer újra visszatér itthon is a köztudatba. Schwimmer egyébként hosszasan beszélgetett Robert Kardashian egykori nejével Kris Jennerrel, nemcsak arról, hogy milyen személyiség volt az ügyvéd, hanem arról is, hogy hogyan reagált a vádakra, és mit gondolt O. J.-ről. A stábhoz csatlakozott Sarah Paulson is, aki Marcia Clark ügyészt alakítja. Bár Paulson remek színésznő, engem túlságosan emlékeztetett az American Horror Story sorozatban alakított karaktereire. Mintha mindig ugyanazt a láncdohányos, teperős, igazságharcos nőt látnám.

American Crime Story: 22 év után lett sorozat O.J. Simpson gyilkossági ügyéből

Az American Crime Story az első részében nem mondja ki nyíltan, hogy O. J. Simpson a bűnös, egyszerűen bemutatják a történetet az első pillanattól kezdve, ez pedig, ha engem kérdeztek, egyetlen irányba mutat: O. J. volt a gyilkos. Csak néha bizonytalanodik el a néző, ez pedig a sportolót alakító Cuba Gooding Jr.-nak köszönhető. Kétségtelenül az ő pillanatai a legerősebbek, például amikor homlokon csókolja halott nejét, vagy amikor Simpson megbukik a hazugságvizsgálaton, és még akkor is üvöltve próbálja bizonygatni, hogy nem ő a gyilkos. Cuba Gooding Jr. nem vitte el ripacskodásba a jeleneteket, pontosan érezte, hol van a határ.

American Crime Story: 22 év után lett sorozat O.J. Simpson gyilkossági ügyéből

Az American Crime Story igazi csemege, ha sorozatfüggő vagy. Megtörtént eseményt dolgoz fel, és bepillantást enged a 90-es évek egy olyan részébe, amiről mi akkor nagyon keveset tudtunk. Például, hogy O.J. Simpson Rob Kardashian (igen, róla beszélek) lányának hálószobájában rejtőzött a fotósok elől, és ott akarta megölni magát (már ha ez a szál igaz a sztoriban)… Az már más kérdés, hogy mennyire érdekes téma ez a magyar vagy más kelet-európai közönségnek.

Az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy c. sorozat május 23-tól hétfőnként 21 órakor látható a FOX műsorán.

Előkerült a kés?

A sorozat indulásával szinte egyszerre látott napvilágot a hír, hogy előkerült a Nicole Brown Simpson halálát okozó kés. A kést egy munkás találta meg 1998-ban, aki a sportoló házának lebontásán dolgozott. A fegyvert átadta egy szolgálaton kívüli rendőrnek, a zsaru azonban azt gondolta, az ügy lezárása után már nincs jelentősége a felfedezésnek, így nem jelentette az esetet. Az azóta visszavonult rendőr most mégis beszélt a késről, ami azonban jobban hasonlított egy barkácsoláshoz használható eszközhöz, mint a gyilkos fegyverhez.  Ezt a BBC hírei szerint a törvényszéki szakértők is alátámasztották

American Crime Story: 22 év után lett sorozat O.J. Simpson gyilkossági ügyéből

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top