Szabadidő

Bartók-maraton a Bartók-fesztiválon

A New York Times szerint a történelem 10 legjobb klasszikus zeneszerzője között Wagner, Verdi, Mozart, Beethoven és Bach mellett ott van Bartók Béla is.

 Írt könnyű darabokat gyerekeknek, színpadi műveket, hegedű- és zongoraversenyeket, fő művei a 20. század zenéjének csúcsát jelentették. Csodagyerek volt: 4 évesen már egy ujjal pötyögtette a dallamokat, 5 évesen négykezest játszott az édesanyjával, 9 évesen már komponált. Felnőttkori szerzeményeiről pedig azt írták a kritikusok: ez a jövő zenéje! Művei kifinomultsága, bonyolultsága miatt mindig különleges élménynek számított Bartókot hallgatni.

Bartók-maraton a Bartók-fesztiválon

A zeneszerető közönségnek igazi szenzáció a 16. miskolci Bartók Plusz Operafesztivál, június 10. és 19 között. Idén többek között itt lesz Sonja Joncseva, Kocsis Zoltán, Alaxander Prior, Okszana Lyniv, János Acs, Mester Viktória, Molnár Levente, Hector Lopez Mendoza, Fabrice Bollon, Vizin Viktória, Tokody Ilona, Kesselyák Gergely.

A fesztivál egyik csúcspontja a június 11-i Bartók-maraton a Jégcsarnokban. A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi összeállítását M. Tóth Géza viszi színpadra. A koncepció az emberi élet állomásait és ezeken az állomásokon a szerelemhez fűződő viszonyunkat szeretné megmutatni. Fiatalon még hiszünk a mesékben, az igaz szerelemben, várjuk a “királyfit”, majd a Mandarin tüze ég bennünk és hajt a vágy, a Kékszakállú már csalódott és titkokkal teli. A Fából faragott királyfi második meséje arra keresi a választ, idős korunkra megtaláljuk-e a megbékélést, a nyugalmat a szeretetben. A fiatal sztárokat – Apáti Bencét és Felméry Lilit – így váltja az érett Harsányi Attila, majd a Kossuth-díjas Komlósi Ildikó Juditja és Szabó Bálint hercege következik, végül a balett doyenjei, Uhrik Dóra és Lovas Pál zárja a szereposztást. Nemcsak a különálló darabokat összekötő koncepció, de a színpaddá váló küzdőtérre tervezett látványvilág is megismételhetetlen estét ígér.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top